«Κεραυνοί» Αλ. Καχριμάνη για τις εισαγωγές γάλακτος

on .

GALA DOXEIO

• Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για την σύσταση μιας, ενιαίας, διεπαγγελματικής οργάνωσης για τη φέτα, εξέφρασε χθες σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, που προχώρησε όμως και σε παράθεση νέων στοιχείων για τις εισαγωγές γάλακτος στην Ελλάδα.
Ειδικότερα για τη συγκρότηση μιας Διεπαγγελματικής, υπενθύμισε ότι έχει συμβάλλει τόσο η Ένωση Περιφερειών, όσο και ο ίδιος, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτή πλέον θα προστατέψει τη φέτα ως προϊόν ΠΟΠ και το εισόδημα των κτηνοτρόφων που σήμερα μειώνεται και τους οδηγεί σε σκέψεις εγκατάλειψης του επαγγέλματος.
Οι εισαγωγές γάλακτος
Εν τω μεταξύ ενόσω οι συζητήσεις και οι διαφωνίες για την σύσταση της Διεπαγγελματικής «κρατούσαν», οι εισαγωγές γάλακτος συνεχίζονταν και συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό,  γεγονός που συμβάλλει στην μείωση του παραγόμενου στην Ελλάδα γάλακτος.
Χθες ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, επικαλούμενος στοιχεία που έχει συγκεντρώσει, είπε ότι την τρέχουσα περίοδο το εισαγόμενο γάλα προέρχεται από τη Γαλλία, μέσω εταιριών που χρησιμοποιούν τους «φορολογικούς παραδείσους» της Βουλγαρίας και της Κύπρου. Η παραλαβή των βυτίων γίνεται στα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και της Πάτρας από εταιρία που εμφανίζεται να έχει έδρα τη Λευκωσία και από εκεί διοχετεύεται σε διάφορες επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα. Ο Περιφερειάρχης απηύθυνε μάλιστα αυστηρή προειδοποίηση προς όσους δεν τηρούν τις νόμιμες διαδικασίες, ότι θα «βρουν παντού απέναντι» την Περιφέρεια, η οποία στηρίζει τον πρωτογενή τομέα της Ηπείρου. Διευκρίνισε πάντως, ότι δεν διαπιστώνονται εισαγωγές γάλακτος από γαλακτοβιομηχανίες της Ηπείρου, προσθέτοντας ότι όλες «με ναυαρχίδα τη ΔΩΔΩΝΗ σέβονται τον ιδρώτα των κτηνοτρόφων».
Και ο Γιάννης Καραγιάννης
Τη  συμφωνία που επιτεύχθηκε για τη σύσταση της Διεπαγγελματικής για τη φέτα «χαιρέτισε» με δήλωσή του και ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης, που χαρακτήρισε  «ιστορική» την (προχθεσινή)  μέρα «για το μέλλον της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας και του εθνικού μας προϊόντος». Σύμφωνα με τα όσα κατέληξαν στη σύσκεψη στη Διεπαγγελματική, θα μετάσχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι, βιομηχανίες, τυροκόμοι και σύλλογοι κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας.