Δέκατη πέμπτη και όχι πρώτη η Ελλάδα σε απορρόφηση ΕΣΠΑ

on .

ESPA PLHKTROLOGIO

• Η Ελλάδα είναι δέκατη πέμπτη και όχι πρώτη στην απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο αναπλ. Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, Χρίστος Δήμας, με αφορμή τις δηλώσεις του αναπλ. Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλ. Χαρίτση.
«Μιλώντας στην επιτροπή Περιφερειών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Αλέξης Χαρίτσης, ανέφερε για ακόμα μία φορά το κυβερνητικό ψεύδος πως η Ελλάδα είναι πρώτη σε απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων. Tα επίσημα στοιχεία, όμως, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διαψεύδουν κάθε τέτοια επιχειρηματολογία. Όπως αποτυπώνεται και στο σχετικό ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η εικόνα είναι πολύ διαφορετική», υποστηρίζει ο Χρ. Δήμας.
Και συνεχίζει: «η Ελλάδα στο ποσοστό απορρόφησης ΕΣΠΑ 2014-2019 (δαπάνες) είναι 15η μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μόλις 17%, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε αυτή την προγραμματική περίοδο, με μεγαλύτερη εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση σε σχέση με τα άλλα κράτη μέλη. Όμως, ακόμα και η θέση αυτή της χώρας μας στην κατάταξη, οφείλεται στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της απορρόφησης προέρχεται από έτοιμα, ώριμα, τμηματοποιημένα έργα που σχεδίασε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2007-2013.
Ακόμα, όμως, και αν απορροφήσουμε όλα τα κοινοτικά κονδύλια, η υπερφορολόγηση, οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές και τα πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που έχει επιβάλει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εμποδίζουν την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και μηδενίζουν τα εισοδήματα…».