Με «μικρό καλάθι» οι καταναλωτές στο α’ 10ήμερο των εκπτώσεων

on .

EKPTOSEIS KALOKAIRINES

Αρκετά διστακτικοί και επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι καταναλωτές το πρώτο δεκαήμερο των εκπτώσεων, με τους καταστηματάρχες να εναποθέτουν τις ελπίδες τους το επόμενο διάστημα, για αλλαγή του κλίματος στην αγορά, αν και, όπως έλεγε χθες παλιός Γιαννιώτης έμπορος «η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται»!

Από την μια οι αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις και από την άλλη η επιθυμία για μερικές αποδράσεις στις παραλίες, κάνουν τους καταναλωτές να κρατούν «μικρό καλάθι» και να περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα.

Δηλώσεις Β. Κορκίδη
Δηλώσεις για το πρώτο δεκαήμερο των εκπτώσεων έκανε χθες και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης, τονίζοντας πως «είναι προφανές ότι η αγοραστική αμηχανία που παρατηρείται επηρεάζεται από τη χρονική σύμπτωση με τα πρώτα εκκαθαριστικά σημειώματα». Αναφερόμενος σε πληροφορίες του «δικτύου» Συλλόγων – μελών της ΕΣΕΕ σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «στις περισσότερες αγορές της Αττικής, η κίνηση έως τώρα δείχνει αρκετά υποτονική, με εξαίρεση την περίπτωση της Καλλιθέας και της Κηφισιάς, όπου παρατηρείται μια αυξημένη κίνηση με ανοδική τάση για φέτος. Η αγορά της Θεσσαλονίκης κινείται σε χαμηλά επίπεδα…».
Χαρακτηριστικό – προσθέτει ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας - είναι ότι η κίνηση της αγοράς την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων για τις επιχειρήσεις που άνοιξαν ήταν μάλλον απογοητευτική, αφού δεν ξεπέρασε το τζίρο μιας απλής καθημερινής.
Ίδια περίπου η εικόνα και στην αγορά των Ιωαννίνων, με τους καταναλωτές προς το παρόν να περιορίζονται κυρίως στην έρευνα τιμών, ενώ και η κίνηση την περασμένη Κυριακή ήταν υποτονική.

Διατηρούνται οι προσδοκίες
Ωστόσο, ο κ. Κορκίδης σημείωσε ότι «ελπίδες και προσδοκίες εξακολουθούν να διατηρούνται από τον τουρισμό και την «εισαγόμενη κατανάλωση», γι’ αυτό θα περιμένουμε να κάνουμε συνολικό ταμείο τον Σεπτέμβριο».
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κλάδος που δείχνει μία βελτίωση λόγω της εκπτωτικής περιόδου είναι η γυναικεία ένδυση και υπόδηση, ενώ η κίνηση στα εποχιακά είδη παραμένει σταθερή σε σχέση με την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο.
«Οι εκπτώσεις έχουν ακόμα πολύ δρόμο και τα επόμενα τέσσερα δεκαήμερα θα συνεχίσουμε να ελπίζουμε», κατέληξε.