Άκυρος ο οινοκτόνος φόρος με απόφαση του ΣτΕ

on .

KRASI KOKKINO

• Αυτό που η Πολιτεία αρνούνταν να πράξει για το καλό του αμπελοοινικού κλάδου, το έκανε η Δικαιοσύνη. Έτσι, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί η επιβολή του οποίου είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων ακυρώνεται με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Μετά την προσφυγή που είχαν υποβάλλει τον Ιανουάριο του 2016 η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου, ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων, ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τιρνάβου και ένας οινοποιός από τις Σέρρες, ήρθε η απόφαση (1734 της 3-9-2018), του Ανώτατου Δικαστηρίου που δικαιώνει τον κλάδο.
«Εργαστήκαμε σκληρά και πετύχαμε για το καλό όλου του κλάδου να εισακουστούμε από τα ελληνικά δικαστήρια. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω προσωπικά τον Διευθυντή μας και έγκριτο νομικό Θεόδωρο Γεωργόπουλο που ανέλαβε με επιτυχία το δύσκολο έργο της δικαστικής υπεράσπισης του χώρου σε μια τόσο κρίσιμη υπόθεση», δήλωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Γιώργος Σκούρας.
Με την σειρά του, ο κ. Γεωργόπουλος, δήλωσε ότι «είναι μια μεγάλη στιγμή δικαίωσης για τον αμπελοοινικό κλάδο σε μια υπόθεση με πολλές νομικές πτυχές που θα αποτελέσει ορόσημο για το μέλλον…».
Μεταξύ άλλων, ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι «ο κλάδος το φώναζε από την πρώτη στιγμή: Ο οινοκτόνος φόρος στο κρασί ήταν άδικος και σαθρά χτισμένος. Μας υποσχέθηκαν την πολιτική απόφαση κατάργησής του. Περιμέναμε. Φωνάξαμε για τις στρεβλώσεις στην αγορά. Για την λαθρεμπορία. Για τις δυσκολίες όλων, κυρίως όμως των μικρών οινοποιείων. Χωρίς αποτέλεσμα. Μόνο καταφύγιο η ελληνική Δικαιοσύνη…».
Από την πλευρά της Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου με χθεσινή ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η κατάργηση του άδικου φόρου, είναι το πρώτο και σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση της νομιμότητας στην αγορά οίνου.
«Ωστόσο -προσθέτει- θα χρειαστούν κι άλλα καθώς το πλήγμα στην αγορά και στις οινοποιητικές επιχειρήσεις από την τριετή εφαρμογή του ΕΦΚ είναι βαρύ. Υποχρέωση της κυβέρνησης, που ευθύνεται αποκλειστικά άλλωστε για τη θέσπιση του άδικου φόρου, είναι να ακούσει τις προτάσεις που το αμέσως προσεχές διάστημα θα υποβάλει ο κλάδος».