Απώλειες εσόδων σχεδόν 6 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από μη καταβολή ΦΠΑ

on .

TRYPA EYRO

• Ανάμεσα στις χώρες με το υψηλότερο έλλειμμα ΦΠΑ στην Ε.Ε. βρίσκεται η Ελλάδα (29%), που κατατάσσεται στη δεύτερη θέση, πίσω από τη Ρουμανία (35,8%), σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το λεγόμενο «έλλειμμα ΦΠΑ» δείχνει διαφορά μεταξύ των αναμενόμενων εσόδων από τον ΦΠΑ και του ποσού που πράγματι εισπράττεται.
Ειδικότερα για την χώρα μας, η μελέτη αναφέρει ότι το 2016, το έλλειμμα εσόδων από το ΦΠΑ ανήλθε σε 5,916 δισ. ευρώ. Σε σχέση με το 2015, το έλλειμμα ΦΠΑ στην Ελλάδα παρέμεινε περίπου στα ίδια επίπεδα.

Επίθεση Σταϊκούρα
Αναποτελεσματική και αδιέξοδη χαρακτήρισε η Ν.Δ. την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, με αφορμή την έκθεση της Κομισιόν για την απώλεια εσόδων από τον ΦΠΑ.
«Η επιλογή της Κυβέρνησης, με την ανοχή των δανειστών, να αυξήσει τη φορολογική επιβάρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, κυρίως την έμμεση φορολογία, αποδεικνύεται εσφαλμένη, γιατί, μεταξύ άλλων, διογκώνει και τη φοροδιαφυγή», αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του ο Τομεάρχης Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.