Θα… ζεματάει και φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης!

on .

PETRELAIO THERMANSHS

• Το μικρό… καλοκαιράκι του Σεπτεμβρίου φτάνει στο τέλος του από σήμερα και μαζί με την αλλαγή του καιρού, το ημερολόγιο που δείχνει ότι πλησιάζουμε στον Οκτώβριο χτυπάει το… καμπανάκι στους πολίτες ότι πρέπει κάποια στιγμή να μεριμνήσουν για τη θέρμανσή τους ενόψει του χειμώνα!
Στο θέμα αυτό οι… οιωνοί και φέτος δεν είναι ευνοϊκοί, καθώς, με βάση τις εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να «πετάξει» ξεπερνώντας το όριο του ενός ευρώ ανά λίτρο! Σημειώνεται ότι αυτό θα αρχίσει να διατίθεται στην αγορά από τις 15 Οκτωβρίου.
Λύση για να μην παγώσουν και φέτος χιλιάδες νοικοκυριά ανά τη χώρα υπάρχει και σύμφωνα με την Ομοσπονδία είναι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, η οποία θα οδηγούσε σε άμεση πτώση της τελικής τιμής του καυσίμου.
Πάνω από 1 ευρώ
Στο 1,025 ευρώ το λίτρο εκτιμά η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας την τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης που θα αρχίσει να διατίθεται στην αγορά σε τρεις εβδομάδες από σήμερα και ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει στη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, στα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο (6 λεπτά το λίτρο).
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης η αντίστοιχη τιμή τον Οκτώβριο του 2017 ήταν 94,4 λεπτά το λίτρο ενώ στη λήξη της περιόδου θέρμανσης, τον περασμένο Απρίλιο, η τιμή διαμορφώθηκε στο 1,025 ευρώ. Οι τιμές που θα διαμορφωθούν κατά τη φετινή περίοδο θέρμανσης, εξαρτώνται από τη διακύμανση των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας δολαρίου / ευρώ.
Καταστροφική αύξηση…
Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών αναφέρει ότι η αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης «επέδρασε καταστροφικά τόσο στον κλάδο των βενζινοπωλών αφού συνετέλεσε σε σημαντικό βαθμό μαζί με τα άλλα μέτρα του μνημονίου στο κλείσιμο 2.500 πρατηρίων, αλλά και στη θέρμανση των ανθρώπων και στο περιβάλλον και στα έσοδα του Κράτους».
Καταλήγει λοιπόν τονίζοντας: «Αναμένουμε άμεσα τη σχετική τροποποίηση του νόμου που θα υλοποιήσει επιτέλους την εξαγγελία της Κυβέρνησης ώστε τον φετινό χειμώνα τα σπίτια να είναι ζεστά, το περιβάλλον καθαρό και φυσικά να μειωθούν τα φαινόμενα παραβατικότητας που πλήττουν τους νόμιμους επαγγελματίες του κλάδου μας».