Ο Υφυπουργός αγνόησε τα προβλήματα 15.000 επιχειρήσεων του Νομού Ιωαννίνων

on .

AGORA 28 OKTOBRIOY

• Την… έκανε δια της πλαγίας ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλος, ο οποίος αν και βρέθηκε στα Γιάννενα - με αφορμή τη συμμετοχή του σε ημερίδα για τον ΕΦΚΑ - «ξέχασε» να συναντηθεί με την Διοίκηση του Επιμελητηρίου, προκειμένου να ενημερωθεί δια ζώσης, για τα καυτά προβλήματα των απασχολούμενων, λόγω και των υπέρογκων ασφαλιστικών επιβαρύνσεων.
Γι’ αυτό ίσως στις δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ παρουσίασε μια… ειδυλλιακή εικόνα για το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης,η οποία όμως καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα που επικρατεί σήμερα στον ιδιωτικό τομέα και στον «στραγγαλισμό» που υφίστανται οι επιχειρήσεις!

Παρέκαμψε το Επιμελητήριο
Την παράλειψη αυτή του Υφυπουργού να μην επιδιώξει μια συνάντηση με την Διοίκηση του Επιμελητηρίου, επέκρινε ο Πρόεδρός του κ. Ι. Μήτσης, ο οποίος θα μπορούσε να τον ενημερώσει από «πρώτο χέρι» και με στοιχεία για τα προβλήματα που δημιουργούν στους επιχειρηματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές του λεγόμενου Νόμου Κατρούγκαλου.
Αιχμηρή ήταν η γραπτή δήλωση του κ. Μήτση, στην οποία τονίζεται χαρακτηριστικά: «Επειδή ο κ. Υφυπουργός στις δηλώσεις του… προσπέρασε τους δραστηριοποιούμενους στον ιδιωτικό, επιχειρηματικό τομέα, αν και μνημόνευσε αντίθετα, συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων, θα θέλαμε να ακούσουμε τις απόψεις του για το ύψος των υφιστάμενων ασφαλιστικών επιβαρύνσεων, ώστε να έχουμε γνώση των προθέσεων της κυβέρνησης, αναφορικά με τις παρεμβάσεις που σχεδιάζει - αν σχεδιάζει - για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων.
Θεωρούμε πως είναι τουλάχιστον, στρεβλός ο τρόπος με τον οποίο ο ΕΦΚΑ υπολογίζει τις ασφαλιστικές εισφορές επί πλασματικών ουσιαστικά κερδών, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι ίδιες οι εισφορές! Συμφωνεί με την άποψη αυτή ή όχι ο κ. Υφυπουργός;».
Καταλήγοντας επισημαίνει: «το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, ως εκπρόσωπος 15.000 επιχειρήσεων του Νομού, εκφράζει για μια ακόμα φορά, την αντίθεσή του στο υπάρχον «φορολογικό»… ασφαλιστικό και ζητά από τους εκπροσώπους της σημερινής κυβέρνησης, την εκ βάθρων αναθεώρησή του».

Στο Ευρωπ. Κοινοβούλιο Επιχειρήσεων
Εξάλλου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Ι. Μήτσης συμμετείχε με Αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, και παρακολούθησε τις εργασίες του 5ου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Επιχειρήσεων, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην έδρα της ΕΕ.
Τα θέματα που διαπραγματεύτηκε η φετινή διοργάνωση ήταν: α) η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, β) το διεθνές εμπόριο και οι συλλογικές εμπορικές και επενδυτικές συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες και γ) το μέλλον της Ευρώπης.