Χορήγηση δανείων χωρίς εξασφαλίσεις

on .

EYRO KLEIDI

• Το Νομοσχέδιο που θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τις μικροχρηματοδοτήσεις, μέσω των οποίων, θα παρέχονται δάνεια έως 25.000 ευρώ χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις και με διάρκεια αποπληρωμής έως 10 χρόνια, αναμένεται να κατατεθεί εντός Νοεμβρίου στη Βουλή από τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη.

Πρόκειται αναμφίβολα για ένα σημαντικό «εργαλείο», που θα βοηθήσει μικρές επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους, αλλά και φυσικά πρόσωπα που σήμερα, λόγω των οικονομικών συνθηκών δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα.
Το σχετικό νομοθέτημα, όπως μεταξύ άλλων, αναφέρει σε αποκαλυπτικό δημοσίευμά του ο Στ. Ζησίμου στην οικονομική ιστοσελίδα «euro2day.gr», δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ευρεία χρήση του εργαλείου των μικροπιστώσεων στην Ελλάδα, καθώς μικροδάνεια θα μπορούν να χορηγούν αυτόνομα, όσοι φορείς (επιχειρήσεις, τράπεζες, επιμελητήρια κ.ο.κ.) πληρούν τους όρους που θα τίθενται από το νόμο.

Εντός του 2019 οι πρώτες άδειες
Οι πρώτες άδειες για ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων, εκτιμάται ότι θα δοθούν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019, ενώ υπάρχει ανοικτό το ενδεχόμενο κάποια εξ αυτών να χορηγούν δάνεια και με επιδοτούμενο επιτόκιο, καθώς προβλέπεται ότι τα ιδρύματα αυτά, θα μπορούν να εξασφαλίζουν κεφάλαια από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους.
Σύμφωνα με το προωθούμενο πλαίσιο, τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων με έδρα την Ελλάδα θα ιδρύονται και θα λειτουργούν με τη μορφή ανώνυμης ή ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρείας ύστερα από άδεια λειτουργίας, η οποία θα χορηγείται από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι μορφές των δανείων
Σύμφωνα με τη νομοθετική πρωτοβουλία τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων που θα συσταθούν θα πρέπει να χορηγούν τις εξής μορφές μικροχρηματοδοτήσεων:
1) Επιχειρηματικές μικροχρηματοδοτήσεις
Ως τέτοιες νοούνται, ιδίως:
α) όλες οι μορφές πιστώσεων έως το όριο των 25.000 ευρώ που χορηγούνται είτε για τη κάλυψη επενδυτικών αναγκών, είτε ως κεφάλαιο κίνησης,
β) προϊόντα χρηματοδοτικής μίσθωσης έως 25.000 ευρώ, για την απόκτηση εξοπλισμού,
γ) αυτοτελείς εγγυήσεις έως το όριο των 25.000 ευρώ, οι οποίες δεν μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη λήψη δανείων από άλλα χρηματοδοτικά ιδρύματα.
2) προσωπικές μικροχρηματοδοτήσεις,
Ως τέτοιες νοούνται ιδίως προσωπικές πιστώσεις, τακτής λήξης, για:
α) εκπαιδευτικούς σκοπούς έως 10.000 ευρώ,
β) την ενίσχυση δημόσιων πολιτικών ή με σκοπό την κοινωνική και οικονομική ένταξη ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, έως το ποσό των 25.000 ευρώ, που αφορούν, ιδίως την αντιμετώπιση των ακόλουθων καταστάσεων: - ανεργία, - αναστολή ή μείωση του χρόνου εργασίας για λόγους που δεν οφείλονται στη δική τους βούληση.
Η ελάχιστη διάρκεια αποπληρωμής της χορηγηθείσας μικροχρηματοδότησης είναι 12 μήνες, ενώ η μέγιστη διάρκεια αποπληρωμής δεν μπορεί να υπερβαίνει, τα 10 έτη.