Παλεύουν να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις στην Ήπειρο

on .

BIOTEXNIA ROUXWN

• Να επιβιώσουν προσπαθούν όσες επιχειρήσεις έχουν απομείνει «ζωντανές» και στην Ήπειρο, κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η οποία στο πέρασμά της έχει… σαρώσει κάθε επίδοξη ιδιωτική πρωτοβουλία.
Εξάλλου, προ ημερών σε πρωτοσέλιδο κύριο θέμα του ο «Π.Λ.» αναφέρονταν στις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις στην ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων, αυτές που κόντρα στην κρίση παραμένουν ακόμη όρθιες!
Ενδιαφέροντα όμως είναι τα αποτελέσματα έρευνας, η οποία διενεργήθηκε από τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Μελετών του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), σε δείγμα 300 μεταποιητικών επιχειρήσεων στη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο. Από αυτές, οι 114 είναι χωροθετημένες εντός ΒΙΠΕ.
Επτά στους δέκα επιχειρηματίες μεταποίησης λοιπόν εκφράζουν την πεποίθηση ότι η χώρα θα εξέλθει από την οικονομική κρίση το 2025. Σύμφωνα με την έρευνα, που αναμένεται να παρουσιαστεί αναλυτικά στο πλαίσιο του επικείμενου συνεδρίου Thessaloniki Summit του ΣΒΒΕ (στις 15 και 16 Νοεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη) σε ίσο ποσοστό (70%) οι βορειοελλαδικές μεταποιητικές επιχειρήσεις δηλώνουν ότι κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης έχει επηρεαστεί «αρνητικά» ή «πολύ αρνητικά» η γενικότερη λειτουργία τους, οι πωλήσεις τους, η κερδοφορία, η ρευστότητα και η δυνατότητα πρόσβασής τους σε τραπεζική χρηματοδότηση.

Αναμένουν επιδείνωση…
Στο μεταξύ, αν και δεν είναι κάτι που προκαλεί έκπληξη, οι επιχειρήσεις του δείγματος δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξες για το μέλλον, αφού μία στις δύο (50%) εκτιμά ότι οι προοπτικές για τη βιομηχανία στον μέλλον θα είναι χειρότερες (το αντίστοιχο ποσοστό ειδικά για τη μεταποίηση είναι 35%) και σχεδόν έξι στις δέκα (59%) εκτιμούν ότι θα καταγραφεί επιδείνωση στις σχέσεις κράτους-επιχειρήσεων.
Επίσης, το ένα τρίτο των επιχειρήσεων (33%) εκτιμά ότι θα σημειωθεί μείωση ρευστότητας. Στα θετικά πάντως συγκαταλέγεται το ότι οκτώ στις δέκα (79%) δηλώνουν πως δεν θα προβούν σε μείωση προσωπικού!
Στο ερώτημα αν πιστεύουν ότι οι εφαρμοζόμενες πολιτικές υποβοηθούν την ανάπτυξη της μεταποιητικής δραστηριότητας στη Βόρεια Ελλάδα και συνολικά στη χώρα, το 55% απαντά «καθόλου» και το 33% «ελάχιστα», γεγονός που πιθανώς εξηγεί γιατί το 95% των επιχειρηματιών δηλώνει ότι είναι αναγκαία η άσκηση νέας βιομηχανικής πολιτικής (σε ποσοστό 93% οι συμμετέχοντες στην έρευνα υποστηρίζουν ότι στη χώρα δεν ασκείται σαφής βιομηχανική πολιτική για την υποστήριξη της μεταποιητικής δραστηριότητας).