IΟΒΕ: Έξι στους δέκα Έλληνες οριακά τα βγάζουν πέρα!

on .

ADEIO PORTOFOLI

Πανηγυρίζει η Κυβέρνηση για τα «ψίχουλα» που μοιράζει σήμερα στον ελληνικό λαό μέσω μερισμάτων και επιδομάτων, νιώθοντας υπερήφανη για την δήθεν κοινωνική πολιτική που ακολουθεί.
Το γεγονός βέβαια ότι αυτά τα λίγα χρήματα που τώρα επιστρέφει, τα έχει πάρει διπλά και τρίδιπλα από τις τσέπες των αγρίως φορολογούμενων πολιτών, καμία σημασία δεν έχει για την ίδια κι ας δοκιμάζονται σκληρά νοικοκυριά και επιχειρήσεις από την υπερφορολόγηση και την πιστωτική ασφυξία.
Η σημερινή θλιβερή πραγματικότητα αποτυπώνεται από τα αποκαλυπτικά στοιχεία έρευνας του ΙΟΒΕ, για τον Νοέμβριο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα μ’ αυτή το 57% των καταναλωτών «μόλις τα βγάζει πέρα», το 45% προβλέπει επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης το επόμενο 12μηνο, ενώ το 82% των νοικοκυριών δεν θα καταφέρει να αποταμιεύσει ούτε ένα ευρώ την ίδια περίοδο.
Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.500 καταναλωτών, δείχνει ότι μόλις το 13% των ερωτηθέντων θεωρεί αρκετά πιθανή την αποταμίευση το προσεχές 12μηνο και 2% τη θεωρεί πολύ πιθανή. Αντιθέτως, για το 15% δεν είναι πιθανή και για το 67% αδύνατη. Επιπλέον, από το 57% που οριακά τα βγάζει πέρα, το 14% έχει αναγκαστεί να καταφύγει στις αποταμιεύσεις του.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι αποταμιεύσεις του ιδιωτικού τομέα στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα μειώθηκαν τον Οκτώβριο στα 131,484 δισ. ευρώ, από 131,712 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο και ενώ τον Νοέμβριο του 2014 έφθαναν τα 164 δισ. ευρώ.