Μόνο μια στις πέντε επιχειρήσεις ρυθμίζει χρέη με τον Εξωδικαστικό

on .

XREH

• Δυσκίνητος αποδείχθηκε ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός για τις επιχειρήσεις που προσπάθησαν να ρυθμίσουν τα χρέη τους, καθώς από τα στοιχεία φαίνεται πως οι αυστηρές προϋποθέσεις και οι δαιδαλώδεις διαδικασίες, δεν επέτρεψαν σε πολλές να φτάσουν μέχρι τέλους. Ίσως αυτό να οδήγησε την Κυβέρνηση να δώσει παράταση για έναν ακόμη χρόνο, αλλά και να φέρει αλλαγές έτσι ώστε μέσω του Εξωδικαστικού να ρυθμιστούν όσο το δυνατόν περισσότερα χρέη.
Χαρακτηριστικά τα όσα δημοσιοποίησε χθες το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών για την πορεία του Εξωδικαστικού.
Συνοπτικά, μέχρι σήμερα έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 59.219 επιχειρήσεις, ομόρρυθμοι εταίροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες.
Από αυτούς, έχουν υποβληθεί ήδη 6.174 αιτήσεις, ενώ έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία και ρυθμίσει τα χρέη τους με ευνοϊκό τρόπο 1.289 ενδιαφερόμενοι, δηλαδή περίπου 1 στους 4,8 οφειλέτες που υπέβαλαν αίτηση.

Αρνούνται τραπεζικό δανεισμό!
Επιφυλακτικές είναι όμως πολλές επιχειρήσεις και απέναντι στον τραπεζικό δανεισμό, αν και «καίγονται» για εξασφάλιση ρευστότητας! Σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Επιμελητηρίου, τρεις στους τέσσερις επιχειρηματίες δεν έχουν κάνει αίτηση για νέα χρηματοδότηση τα τελευταία τρία χρόνια.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Καθημερινής», η πλειονότητα των επιχειρήσεων στην Ελλάδα αρνείται να ζητήσει νέα χρηματοδότηση από τις τράπεζες, με βασικά εμπόδια να αποτελούν τα υψηλά επιτόκια αλλά και οι «πιέσεις» που έχει δεχθεί η κερδοφορία τους τα τελευταία χρόνια, όπως αποκαλύπτει έρευνα του Οικονομικού Επιμελητηρίου.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την έρευνα η οποία έγινε στο περιβάλλον 908 επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών από ένα ευρύ φάσμα κλάδων, από το 76% των επιχειρήσεων που έχουν αρνηθεί να αιτηθούν, το 32% απαντά πως ένας από τους βασικούς αποτρεπτικούς παράγοντες αποτελούν τα υψηλά επιτόκια.
Την ίδια στιγμή, το 65% του συνόλου των επιχειρηματιών που συμμετείχε στην έρευνα δήλωσε πως η κερδοφορία της επιχείρησής του μειώθηκε ή παρέμεινε σταθερή την τελευταία πενταετία.

Τα «κόκκινα» δάνεια!
Παράλληλα, το Οικονομικό Επιμελητήριο αναφέρει πως βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας αποτελεί το μέγεθος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, με μεγάλα ποσοστά NPEs να παρουσιάζονται στα χαρτοφυλάκια ελεύθερων επαγγελματιών και πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων (68,8% και 62,3% αντίστοιχα) σε αντίθεση με το χαρτοφυλάκιο μεγάλων επιχειρήσεων (28,3%).
Σύμφωνα με την έρευνα, μόνο το 17% των επιχειρηματιών δηλώνει ότι επιθυμεί να προβεί σε ρύθμιση των δανείων του, ενώ από αυτούς το 55% επιθυμεί να ρυθμίσει τα δάνειά του μέσω των τραπεζών και ένα 12% μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.