Η Ήπειρος είναι η περισσότερο ωφελημένη από το πρόγραμμα της Επιχειρηματικότητας

on .

ESPA 1

• Ενημέρωση της Οικονομικής Επιτροπής σχετικά με τις εντάξεις επενδυτικών σχεδίων για τον τουρισμό στο ΕΣΠΑ του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης έγινε χθες από τον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη.
Η Περιφέρεια Ηπείρου, όπως είπε, δεν χρειάστηκε να εκχωρήσει ποσό από το δικό της πρόγραμμα στο Υπουργείο, ώστε να ενταχθούν από αυτό σχέδια για να μη χαθούν πόροι καθώς έχει καλύψει τον στόχο επίδοσης που είχε τεθεί για το 2018. Αυτό στην πράξη, σημαίνει ότι η Ήπειρος είναι ευνοημένη, καθώς ενέταξε 291 σχέδια στο πρόγραμμα του Υπουργείου, έχοντας στη διάθεσή της το σύνολο των 40 εκ. ευρώ που έχει το δικό της πρόγραμμα για ενίσχυση επιχειρήσεων με τοπικές διαδικασίες, σε αντίθεση με ότι συνέβη με άλλες περιφέρειες.
Ο Περιφερειάρχης, υπογράμμισε πως για την Ήπειρο οι εντάξεις ανήλθαν στο 60% σε σχέση με τον αριθμό των αιτήσεων, ενώ σε άλλες περιφέρειες το ποσοστό ήταν 20-25%. Ένα ζήτημα που προβληματίζει είναι το γεγονός ότι δεν εντάχθηκαν επιχειρήσεις με πολύ μεγάλη βαθμολογία, ακόμη και με 90 στα 100, κάτι που συμβαίνει και με άλλες περιφέρειες όπως του Νοτίου Αιγαίου που έμειναν εκτός σχέδια με ακόμη ψηλότερη βαθμολογία. Για την αντιμετώπισή του, «βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τον Γ.Γ. ΕΣΠΑ Π. Κορκολή, ώστε να διατεθεί επιπλέον χρηματοδότηση στο Τομεακό του Υπουργείου», είπε χωρίς όμως να είναι εξασφαλισμένη ακόμη αυτή, καθώς απαιτείται η συνδρομή του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Τέλος ο κ. Καχριμάνης, τόνισε πώς «οι διαδικασίες αξιολόγησης στην Περιφέρεια Ηπείρου, είναι απόλυτα διαφανείς, γίνονται με αδιάβλητο τρόπο και αυτό αποδείχτηκε και στην πρόσφατη ένταξη επενδυτικών σχεδίων στους τομείς αγροδιατροφής κλπ., για τις οποίες δεν υπήρξε το παραμικρό παράπονο ή διαμαρτυρία. Μεταξύ αυτών δε περιλαμβάνονται και επενδ. σχέδια στενών συνεργατών εκείνων που εσχάτως λασπολογούν αφήνοντας αιχμές για πελατειακές σχέσεις κλπ.».