795 επενδυτικά σχέδια από ολόκληρη την Ήπειρο σε δράσεις του ΕΣΠΑ

on .

ESPA 1

• Σχεδόν 800 (για την ακρίβεια 795) επενδυτικά σχέδια έχουν ενταχθεί από ολόκληρη την Ήπειρο στις δράσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΠΑνΕΚ), όπως έγινε γνωστό κατά την ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποίησε το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, μαζί με τη Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδος – Πελοποννήσου – Ηπείρου & Ιονίων Νήσων. Η εκδήλωση

σε δύο χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχονται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ολόκληρης της χώρας, από το τρέχον ΕΣΠΑ. Πρόκειται για τις Δράσεις «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις» και «Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας: Εμπόριο - Εστίαση – Εκπαίδευση».
Για το πρώτο πρόγραμμα η υποβολή των προτάσεων είναι σε εξέλιξη ως την εξάντληση της παρεχόμενης χρηματοδότησης, ενώ το δεύτερο «ανοίγει» στις 27 Φεβρουαρίου και «κλείνει» στις 9 Μαΐου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Διευθύντρια της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Μάγδα Πετροπούλου ο συνολικός επιλέξιμος και επιχορηγούμενος προϋπολογισμός ανέρχεται στα 134,5 εκατ. ευρώ και η συνολική δημόσια δαπάνη στα 71,5 εκατ. ευρώ (Νομός Ιωαννίνων 391 επενδυτικά σχέδια, Νομός Πρέβεζας 188, Νομός Άρτας 77 και Νομός Θεσπρωτίας 139).
Στην εκδήλωση μίλησαν και τα στελέχη της Διαχειριστικής, Λουκάς Σπηλιόπουλος, Ιφιγένεια Τσούκα και Ηλίας Γεωργουλόπουλος.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Ιωάννης Μήτσης στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα προσαρμογής και τοποθέτησης των τοπικών προϊόντων στην ελληνική και τη διεθνή αγορά. «Χρειαζόμαστε ως οικονομία, περισσότερα, ανταγωνιστικότερα, υψηλότερης προστιθέμενης αξίας προϊόντα και υπηρεσίες. Χρειαζόμαστε επίσης, περισσότερο εξωστρεφείς και ανταγωνιστικές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Η πολυπόθητη ανάπτυξη δεν περνά μόνο μέσα από τις μεγάλες επενδύσεις που θα έρθουν, αν όντως έρθουν ποτέ… στη χώρα μας. Καμία προσπάθεια μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί να προχωρήσει ερήμην των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οι δύο δράσεις
8Η «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας» στοχεύει στην ενίσχυση υφιστάμενων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, προκειμένου να αναβαθμίσουν και να βελτιώσουν την ανταγωνιστική τους θέση στην εσωτερική και εξωτερική αγορά, επενδύοντας στον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού εξοπλισμού τους και στην πιστοποίηση των προϊόντων τους. Οι επιλέξιμοι Τομείς δραστηριότητας περιλαμβάνουν την Αγροδιατροφή και Βιομηχανία Τροφίμων, την Ενέργεια, την Εφοδιαστική Αλυσίδα, το Περιβάλλον, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας, Υγεία, Υλικά – Κατασκευές κτλ.
8Η Δράση αντίστοιχα, «Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας», στοχεύει στην ενίσχυση υφιστάμενων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο, στην παροχή υπηρεσιών εστίασης και την παροχή υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαίδευσης και κοινωνικής μέριμνας.

***
Η Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στο πλαίσιο του ΕΠΑνΕΚ, έχει αναλάβει τη διαχείριση των ακόλουθων δράσεων: Ενίσχυση Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας (Α΄ και Β΄ Κύκλος), Νεοφυής Επιχειρηματικότητα, Αναβάθμιση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, Ενίσχυση τουριστικών ΜΜΕ, Επιχειρούμε Έξω, Ποιοτικός Εκσυγχρονισμός, Ίδρυση Τουριστικών ΜΜΕ, Ψηφιακό Βήμα και Ψηφιακό Άλμα και τα δύο προγράμματα («Εργαλειοθήκη») που παρουσιάστηκαν.