Διάσταση απόψεων για την προστασία της α΄ κατοικίας

on .

SPITI XERIA PROTH KATOIKIA

• Χωρίς να υπάρξει τελική συμφωνία σχετικά με το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη για την προστασία της α΄ κατοικίας ολοκληρώθηκε η χθεσινή νέα πολύωρη τηλεδιάσκεψη μεταξύ κυβέρνησης-θεσμών, η οποία πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται με ορίζοντα το Euroworking Group της 25ης Μαρτίου τονίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών συμπληρώνοντας ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να υπάρξει συμφωνία μέχρι τότε, κάτι που θα επέτρεπε στο Eurogroup της 5ης Απριλίου να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης των 970 εκατ. ευρώ.
Οι θεσμοί εμμένουν σε δραστική μείωση της περιμέτρου κάλυψης, τόσο συνολικά του αριθμού των «κόκκινων» δανειοληπτών που μπορούν να ενταχθούν στο σχήμα, όσο και επιμέρους στο σκέλος που αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια με ενέχυρο την πρώτη κατοικία.
Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των θεσμών έχουν ενστάσεις και ως προς την αντιμετώπιση των στρατηγικά κακοπληρωτών.
Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι έχει ήδη υπάρξει συμφωνία για το νέο σχήμα τόσο με τις τράπεζες, όσο και με την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ έχουν ληφθεί και ασφαλιστικές δικλείδες που έχουν οδηγήσει στην εξαίρεση των κακοπληρωτών.
Ως κόκκινο πανί φαίνεται να λειτουργεί για τους εκπροσώπους των θεσμών η πρόθεση της κυβέρνησης να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας και τα επιχειρηματικά δάνεια με ενέχυρο πρώτη κατοικία. Πληροφορίες δε αναφέρουν ότι για να καμφθούν οι αντιρρήσεις εξετάζεται η μείωση του ορίου προστασίας επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου από τις 250.000 ευρώ στις 175.000 ευρώ για τους συγκεκριμένους δανειολήπτες.