Τι προβλέπει η ρύθμιση για τις 120 δόσεις

on .

EYRO KOMPIOYTER APODEIKSEIS

• Το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των 120 δόσεων που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα, Δευτέρα στη Βουλή και θα περιλαμβάνει τις διατάξεις για τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, την Εφορία και τους Δήμους παρουσιάστηκε από τους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Εσωτερικών, Ευ. Τσακαλώτο, Ε. Αχτσιόγλου και Αλ. Χαρίτση.
Η ρύθμιση στην Εφορία για τα φυσικά πρόσωπα, προβλέπει δυνατότητα τακτοποίησης σε έως και 120 δόσεις βάσει της φοροδοτικής ικανότητας. Για εισοδήματα έως και 10.000 ευρώ δίνεται δυνατότητα ρύθμισης σε έως και 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό τα 30 ευρώ. Για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ, εμφανίζεται ένας προοδευτικός συντελεστής και ο αριθμός των δόσεων θα προκύπτει σε συνάρτηση με το χρέος. Επίσης, προβλέπεται σύνδεση του αριθμού των δόσεων με τον αριθμό των τέκνων. Η εφάπαξ καταβολή θα διαγράφει το σύνολο των προσαυξήσεων. Για όσους επιλέξουν τις δόσεις, το ποσοστό των προσαυξήσεων θα μειώνεται ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων. Για οφειλές έως 3.000 ευρώ και για εισόδημα έως 10.000 ευρώ δεν θα υπάρχουν προσαυξήσεις. Για τους υπόλοιπους θα ισχύει επιτόκιο 5%. Ελάχιστος αριθμός δόσεων ορίζονται οι 18. Για τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, φιλανθρωπικά ιδρύματα κλπ, θα ισχύσει ότι και για τα φυσικά πρόσωπα.
Αιτήσεις για όλους θα μπορούν να γίνουν έως 28/06/2019. Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και ρυθμισμένες οφειλές ή οφειλές σε αναστολή. Θα αναστέλλονται τα αναγκαστικά μέτρα και θα χορηγείται φορολογική ενημερότητα.

Τα Ασφαλιστικά Ταμεία
Προβλέπεται κούρεμα της βασικής οφειλής λόγω του υπολογισμού και των προσαυξήσεων κατά 85% για όλους. Με αυτή τη διπλή περικοπή, επέρχεται μεσοσταθμική μείωση κατά 65% στο σύνολο της οφειλής όπως υποστήριξε η Υπ. Εργασίας. Αυτή η οφειλή θα εξοφλείται σε 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ.
Στη ρύθμιση θα εντάσσονται όλες οι οφειλές μέχρι και το τέλος του 2018. Εντάσσονται φυσικά και νομικά πρόσωπα χωρίς εισοδηματικά ή άλλα περιουσιακά κριτήρια ενώ στη ρύθμιση υπάγονται και οι εργοδοτικές οφειλές. Ειδικά για τις οφειλές των επιχειρήσεων, δεν θα υπάρχει κούρεμα αλλά διαγραφή προσαυξήσεων κατά 100% αν πληρώσουν εφάπαξ και 50% αν πληρώσουν σε δόσεις. Ειδικά για τους αγρότες, η ρύθμιση προβλέπει ότι θα υπάρχει διαγραφή των προσαυξήσεων ενώ η ελάχιστη δόση θα διαμορφώνεται στα 30 ευρώ. Για τους αγρότες ανεβαίνει το όριο οφειλής για να πάρει σύνταξη από τις 4.000 στις 6.000 ευρώ.

Η ρύθμιση στους Δήμους
Ρύθμιση οφειλών προς τους Δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα με έως 100 δόσεις και με δυνατότητα μείωσης έως και πλήρους διαγραφής των προσαυξήσεων περιλαμβάνει τροπολογία που θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο. Η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμισή είναι τέσσερις μήνες από την ισχύ του νόμου.
Η διαγραφή θα γίνεται ως εξής:
Εφάπαξ πληρωμή: Διαγραφή 100%
Πληρωμή από 2 έως 24 δόσεις:
διαγραφή 80%
Πληρωμή από 25 έως 48 δόσεις:
διαγραφή 70%
Πληρωμή από 49 έως 72 δόσεις:
διαγραφή 60%
Πληρωμή από 73 έως 100 δόσεις:
διαγραφή 50%.