«Καμπανάκι» από Fitch για τις προεκλογικές παροχές Τσίπρα

on .

TAMEIO

• To νέο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων της Ελλάδας εντείνει την αβεβαιότητα για τη στάση της χώρας μεσοπρόθεσμα, ενώ αναμένεται να καλλιεργήσει ένταση μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της, προειδοποιεί σε έκθεσή της η Fitch Ratings. Σύμφωνα με τον οίκο, οι προεκλογικές παροχές αντιπροσωπεύουν μεγαλύτερη και ταχύτερη αναίρεση των μεταρρυθμίσεων, καθιστώντας πιο δύσκολο για τις μελλοντικές κυβερνήσεις να επαναφέρουν την ισορροπία στο μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής χωρίς να επηρεασθεί η δέσμευση στους δημοσιονομικούς στόχους.
Όπως αναφέρει ο οίκος στην ανάλυσή του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε στις 7 Μαΐου μια σειρά από μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης, όπως η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ, η καταβολή της λεγόμενης 13ης σύνταξης και η ρύθμιση των 120 δόσεων. Το κόστος των μέτρων υπολογίζεται στο 1,1 δισ. ευρώ (ή 0,6% του ΑΕΠ) για το 2019 και στα 3,4 δισ. ευρώ(1,9% του ΑΕΠ) για το 2020.
Η Fitch δεν αποκλείει την κατάθεση δεύτερης σειράς μέτρων αργότερα εντός του έτους, πιθανότατα μετά τις εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν στις 20 Οκτωβρίου. Τα μέτρα περιλαμβάνουν την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2020.
«Η ανακοίνωση του νέου πακέτου έρχεται εν όψει των ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών. Τη θεωρούμε, εν μέρει τουλάχιστον, ως μια προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να ενισχύσει τη δημότικότητά της, έπειτα από τρία χρόνια μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής. Το εάν το πακέτο θα οδηγήσει σε σταθερή μεταστροφή της δημοσιονομικής στάσης θα εξαρτηθεί εν μέρει από το πώς θα επηρεάσει τις σχέσεις με τους επίσημους πιστωτές, καθώς και από τη σύνθεση του Κοινοβουλίου μετά τις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου», υπογραμμίζει η Fitch στην έκθεση.