Φόροι και ασφαλιστικές εισφορές «πνίγουν» την επιχειρηματικότητα!

on .

FOROI

• Έντονο προβληματισμό προκαλεί στους μικρομεσαίους η εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην Εφορία και στα Ασφαλιστικά Ταμεία, δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας στις επιχειρήσεις, οι περισσότερες από τις οποίες οριακά επιβιώνουν.
Ειδικά αυτή την περίοδο, λίγα μόλις 24ωρα πριν τις εθνικές εκλογές, η αγορά τηρεί στάση αναμονής για την επόμενη μέρα, είναι σίγουρη όμως ότι η υπάρχουσα κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί και απαιτείται αλλαγή πολιτικής, φιλική προς τις επιχειρήσεις και τον ιδιωτικό τομέα γενικότερα.
Φυσικά, αυτό δεν μπορεί να γίνει από την μια μέρα στην άλλη, γι’ αυτό και περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία όλα εκείνα τα «εργαλεία», που θα μπορούσαν να δώσουν σημαντικές ανάσες στις επιχειρήσεις.
Για παράδειγμα η ρύθμιση των 120 δόσεων μπορεί να λειτουργήσει υπέρ των επιχειρήσεων, αρκεί βεβαίως να μην ορθώνονται εμπόδια και οι προϋποθέσεις να μην είναι παράλογες!

Ημερίδα της ΕΣΕΕ
Η ημερίδα με θέμα: «120 Δόσεις στα Ασφαλιστικά Ταμεία και στην Εφορία: ευκαιρίες και προβλήματα», που πραγματοποίησε τη Δευτέρα η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) παρουσίασε εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Σε όσους την παρακολούθησαν (με φυσική παρουσία αλλά και μέσω Διαδικτύου) δόθηκε η δυνατότητα να υποβάλλουν ερωτήματα, για τα οποία πήραν απαντήσεις από τον νομικό – εργατολόγο Δημήτρη Μπούρλο, και από το φοροτεχνικό Δημήτρη Μουζάκη. Μάλιστα η Συνομοσπονδία, όπως έκανε γνωστό, θα πραγματοποιήσει μία σειρά ενημερωτικών ημερίδων σε όλη τη χώρα και κατά πάσα πιθανότητα και στα Γιάνεννα.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ
Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας στην τοποθέτησή του, περιέγραψε την σημερινή κατάσταση στην αγορά, τονίζοντας ότι: «Οι νέες φορολογικές υποχρεώσεις και οι άδικες ασφαλιστικές εισφορές που επιβαρύνουν επί σειρά ετών τους συνεπείς, κατά κύριο λόγο, επιχειρηματίες, ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τον οικονομικό "στραγγαλισμό" της εγχώριας επιχειρηματικότητας, περιορίζοντας δραστικά τα περιθώρια ανάκαμψης και τις προοπτικές ανάπτυξής της».

Η ρύθμιση οφειλών
Αναφορικά με την ρύθμιση των οφειλών προς την Εφορία αναλύθηκαν εκτενώς οι αλλαγές που προκύπτουν από την πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία επεκτείνεται και για τις επιχειρήσεις με τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ η δυνατότητα έως 120 δόσεων. Συγκεκριμένα, διευκρινίστηκε πως και για τα νομικά πρόσωπα θα ισχύει ο διαφορετικός υπολογισμός του αριθμού των δόσεων, ανάλογα με το αν τα καθαρά κέρδη ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ. Επισημάνθηκε πως για την εφαρμογή της ρύθμισης είναι απαραίτητη η κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου από τη Βουλή σε διάστημα 40 ημερών, όπως και η παραμετροποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Ως προς τη ρύθμιση των 120 δόσεων προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, δόθηκαν μεταξύ άλλων απαντήσεις για το αν συμφέρει ή όχι ο επαναϋπολογισμός οφειλών, για το τι ισχύει με τις οφειλές των ήδη συνταξιούχων, για το αν ασφαλισμένος που έχει ήδη ρυθμίσει τις οφειλές του μπορεί να υπαχθεί στη νέα ρύθμιση, για το τι ισχύει στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, καθώς και για το τι προβλέπεται στις περιπτώσεις των ήδη συνταξιούχων.
Τυχόν επιπλέον απορίες για τη διαδικασία υπαγωγής και εφαρμογής των δύο ρυθμίσεων, μπορούν να αποστέλλονται στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..