Βασικό ζητούμενο για το 2020 είναι η μείωση δαπανών και φόρων

on .

eforia

• «Εξαιρετική» και «σε άριστο κλίμα» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Παρίσι, κατά την οποία, όπως είπε, διαπιστώθηκε συναντίληψη Ελλάδας - Γαλλίας σε πολλά ζητήματα.
Όπως είπε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, «δεν εκφράστηκε καμία επιφύλαξη στο αναπτυξιακό μας σχέδιο το οποίο έχει στον πυρήνα του τις μεταρρυθμίσεις». «Ό,τι έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προεκλογικά, το κάνει μετεκλογικά. Το ζήτημα είναι ότι θέλουμε πρώτα να κερδίσουμε αξιοπιστία. Και για να κερδίσουμε αξιοπιστία, θέλουμε να υλοποιήσουμε αυτά τα οποία έχουμε υποσχεθεί στους Έλληνες» πρόσθεσε.
Ο κ. Πέτσας ανέφερε πως η κυβέρνηση κάνει όλα όσα έχει πει «για να μπορέσουμε να επιτύχουμε τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, το 2019, κάτι που το αμφισβητούσαν και οι ειδικοί της Κομισιόν στις τελευταίες εκθέσεις τους, αλλά και πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες».
Όπως σημείωσε, το προσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2020 πρέπει να κατατεθεί την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και «δεν θα ήταν σωστό, από ελληνικής πλευράς, ούτε από πλευράς διαδικασιών, να πούμε, πριν δείξουμε απτά δείγματα γραφής, ότι μειώνουμε τον στόχο μονομερώς το 2020».
Διαβεβαίωσε παράλληλα πως «ο στόχος θα επιτευχθεί με σχέδιο: Υλοποιείς το σχέδιο, ανακτάς αξιοπιστία, έρχεσαι μετά -και αυτό το μετά είναι μέσα στο 2020- να αποφασίσεις μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Έχουμε, ήδη, θέσει το ζήτημα και με την επιστολή του κ. Σταϊκούρα, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, αλλά και στις διμερείς και διεθνείς επαφές που κάνει ο Πρωθυπουργός, αναπτύσσοντας το παραπάνω χρονοδιάγραμμα».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι για το 2020 βασικό ζητούμενο είναι μείωση δαπανών και η μείωση φόρων. «Ήδη αναγγείλαμε ότι θα έχουμε την πρώτη μείωση φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24%. Και αυτό έχουμε το δημοσιονομικό περιθώριο να το κάνουμε. Όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα, η πρώτη μείωση αφορά τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή, στο 9%» διευκρίνισε.
Όπως ανέφερε ακόμη, τα ζητήματα των επιδομάτων, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, η ενίσχυση των παιδιών, αντισταθμίζονται από μειώσεις δαπανών.