Διαχρονική μάστιγα για την Ήπειρο τα υψηλά ποσοστά της ανεργίας!

on .

ELISAF PROTOPSALTHS OAED 5 12 19

Ένα νέο πρόγραμμα προεργασίας θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν 500 άνεργοι νέοι ηλικίας 18 έως 30 ετών σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και σε επιχειρήσεις, φορείς, οργανισμούς του δημοσίου τομέα που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Ηπείρου, όπως ανακοίνωσε και επίσημα χθες από τα Γιάννενα ο Διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης.
Με αφορμή το πρόγραμμα, ο Διοικητής συμμετείχε σε σύσκεψη στην Περιφέρεια με τον Αλέκο Καχριμάνη και τους Προέδρους του Εμπορικού Δημήτρη Δημητρίου και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Γιώργο Παππά, ενώ είχε συνάντηση στο Δημαρχείο και με τον Μωυσή Ελισάφ.
Λείπει η εμπειρία…
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες μαζί με τον Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, ο Σπύρος Πρωτοψάλτης δήλωσε πως «η Ήπειρος μαστίζεται διαχρονικά από υψηλά ποσοστά ανεργίας και μέσα στα χρόνια της οικονομικής ύφεσης η αγορά εργασίας της δέχθηκε ισχυρά πλήγματα».
Όπως είπε, «με το νέο πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας σηματοδοτούμε τις προσπάθειες που καταβάλλει πλέον ο νέος ΟΑΕΔ, διαρκώς και με συνέπεια απέναντι στην κοινωνία, δίνοντας λύσεις σε εθνικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο, στο πλαίσιο του ρόλου και των αρμοδιοτήτων του. Δουλειά μας είναι η αύξηση της απασχόλησης και η μείωση της ανεργίας και κάθε πρωτοβουλία μας θέλουμε να συμβάλλει αποτελεσματικά στην επίτευξη αυτού του στόχου».
Σύμφωνα με τον Διοικητή του ΟΑΕΔ, ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που συναντούν οι άνεργοι είναι η έλλειψη ουσιαστικής επαγγελματικής εμπειρίας. Με το νέο πρόγραμμα δίνεται η δυνατότητα στους ωφελούμενους να ενισχύσουν ουσιαστικά τα επαγγελματικά τους προσόντα και να πετύχουν στην προσπάθειά τους να ενταχθούν στην αγορά εργασίας με αξιοπρεπείς όρους απασχόλησης. Δυστυχώς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα το ποσοστό ανεργίας παραμένει υψηλό, παρουσιάζεται το παράδοξο φαινόμενο να υπάρχουν θέσεις στις επιχειρήσεις οι οποίες μένουν κενές, επειδή δεν υπάρχουν άτομα με τις απαραίτητες δεξιότητες και την απαραίτητη εμπειρία για να τις καλύψουν. Ο νέος ΟΑΕΔ μπορεί και έχει τα απαραίτητα εργαλεία για να αντιμετωπίσει αυτό το μείζον πρόβλημα».
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης είπε με έμφαση πως ο αγώνας κατά της ανεργίας είναι μεγάλος εκφράζοντας την άποψη πως εκείνο που πρέπει να γίνεται είναι να επιδοτείται η εργασία και όχι να μαθαίνουν οι νέοι στο προσωρινό βόλεμα. Όπως έκανε γνωστό, στην Ήπειρο το ποσοστό της ανεργίας αγγίζει το 16% με τους νέους να μαστίζονται ιδιαίτερα από αυτήν!
Συνεργασία με Δήμο
Τρόποι ενδυνάμωσης της συνεργασίας μεταξύ του ΟΑΕΔ και του Δήμου Ιωαννιτών συζητήθηκαν χθες κατά τη συνάντηση που είχε ο Διοικητής του ΟΑΕΔ και ο Περιφερειακός Διευθυντής του Οργανισμού με τον Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ.
Οι βασικοί τομείς όπου μπορεί άμεσα να αναπτυχθεί η συνεργασία αυτή είναι η εκπαίδευση προσωπικού του Δήμου από στελέχη του ΟΑΕΔ και η απασχόληση στο Δήμο σπουδαστών των Σχολών του Οργανισμού για την πρακτική τους άσκηση.
Ο κ. Πρωτοψάλτης υπογράμμισε την ανάγκη συνεχούς συνεργασίας με την αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες ώστε ο ΟΑΕΔ να παρεμβαίνει με στοχευμένα προγράμματα απασχόλησης, όπως αυτό που ανακοίνωσε για την Ήπειρο. Ο Δήμαρχος, από την πλευρά του, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την συνεργασία επισημαίνοντας ότι αυτή θα είναι συνεχής και θα πάρει συγκεκριμένη μορφή το επόμενο διάστημα.
Ο κ. Πρωτοψάλτης επισκέφθηκε επίσης την Περιφερειακή Διεύθυνση του ΟΑΕΔ, τις Επαγγελματικές Σχολές και άλλες δομές του Οργανισμού.
Το νέο πρόγραμμα
Το νέο πρόγραμμα έχει ως στόχο την προετοιμασία ανέργων για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα. Η διάρκειά του είναι επτά μήνες και αφορά 500 εγγεγραμμένους στα μητρώα ανέργων των ΚΠΑ2 του ΟΑΕΔ, που εδρεύουν σε περιοχές αρμοδιότητας της Περιφέρειας Ηπείρου.
Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι νέοι ηλικίας από 18 έως 30 ετών, απόφοιτοι οποιασδήποτε εκπαιδευτικής βαθμίδας. Στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ μηνιαία αποζημίωση ίση με τον νόμιμο κατώτατο μισθό (με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές) καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας με βάση την προαναφερόμενη αποζημίωση.
Οι πάροχοι που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Ηπείρου και διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης στο πληροφορικό σύστημα του ΟΑΕΔ (e-services) υποβάλλουν μία μόνο ηλεκτρονική αίτηση –εντολή κενής θέσης– υπεύθυνη δήλωση, η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oaed.gr).