Απευθείας σύνδεση της Εφορίας με τις ταμειακές των επιχειρήσεων

on .

TAMEIAKH MHXANH

• Αλλάζουν από τη νέα χρονιά οι συναλλαγές των επαγγελματιών με την Εφορία, καθώς στόχος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) είναι η online σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το TAXIS. 
Το νέο αυτό μέτρο που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιουνίου 2020, εντάσσεται στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αφού ο τζίρος θα καταγράφεται καθημερινά και θα εντοπίζονται πιο εύκολα για έλεγχο επιχειρήσεις που εμφανίζουν ασυνήθιστα χαμηλή ή υψηλή κίνηση.
Την ενημέρωση των φορέων της αγοράς για το σχεδιασμό της ΑΑΔΕ ήταν το αντικείμενο της συνάντησης, που είχε ο Διοικητής Γ. Πιτσιλής, με τους Προέδρους του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κων. Κόλλια, της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Κων. Μίχαλο, της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Γ. Καρανίκα και της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθά.
Όπως, μεταξύ άλλων, δήλωσε ο κ. Πιτσιλής, «ακολουθώντας το σχέδιό μας, κάθε χρόνο καταφέρνουμε να ψηφιοποιήσουμε όλο και περισσότερες υπηρεσίες. Το μεγαλύτερο, όμως, έργο μας είναι η ψηφιοποίηση των λογιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων στην Ελλάδα.
Είναι ένα έργο με τρία μέρη που περιλαμβάνει: Ηλεκτρονικά βιβλία (myData), Ηλεκτρονική τιμολόγηση και Online ταμειακές μηχανές. Στόχος μας είναι να έχουν ξεκινήσει και τα τρία εντός του 2020, έτσι ώστε όλοι να εκπαιδευτούν στο νέο ψηφιακό περιβάλλον, γι αυτό και σήμερα συζητήσαμε και τεχνικά θέματα για την ομαλή προσαρμογή των επιχειρήσεων στο νέο σύστημα. Ειδικά για τις ταμειακές, στόχος είναι η online διαβίβαση σε πραγματικό χρόνο και ανά συναλλαγή (one by one) να εκκινήσει την 1η Ιουνίου του 2020...».
Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, Κων. Μίχαλος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι: «η πρωτοβουλία της ΑΑΔΕ για την on line διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τον ελεγκτικό μηχανισμό όχι μόνο βρίσκει απολύτως σύμφωνο τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά το θεωρεί αναγκαίο μέτρο για την πάταξη της φοροδιαφυγής, που εκτός από την αύξηση των εσόδων των δημόσιων ταμείων θα συμβάλει ουσιαστικά στην εγκαθίδρυση του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά...».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γ. Καρανίκας ανέφερε ότι «ο εμπορικός κόσμος, όπως και στην περίπτωση των ηλεκτρονικών βιβλίων, υποστηρίζει έμπρακτα κάθε πρωτοβουλία προώθησης του υγιούς επιχειρείν, με αμφίδρομα οφέλη τόσο για το ίδιο το κράτος όσο και για τους επιτηδευματίες...».
Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς επισήμανε ότι «η έγκαιρη προετοιμασία των επιχειρήσεων με σκοπό την προσαρμογή τους στις νέα ψηφιακά δεδομένα αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την αποτελεσματική εισαγωγή του μέτρου...».
Τέλος ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κων. Κόλλιας, δήλωσε: «Με αυτό τον τρόπο, θα περιοριστούν σημαντικά τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια και η μη απόδοση ΦΠΑ. Μάλιστα, με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το TAXIS θα υπάρχει πλήρης και άμεση καταγραφή των συναλλαγών και στη λιανική, ολοκληρώνοντας έτσι την on line εικόνα των επιχειρήσεων…».