Οι Πρυτάνεις δεν βλέπουν με… καλό μάτι το νέο σύστημα χρηματοδότησης των ΑΕΙ

on .

EYRO KLEIDI

• Δεν φαίνεται ότι ικανοποιεί τους Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων το νέο σύστημα χρηματοδότησης των ΑΕΙ που παρουσίασε πρόσφατα η Υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως, σύμφωνα με το οποίο το 80% θα ορίζεται με βάση συγκεκριμένους, αντικειμενικούς δείκτες και το υπόλοιπο 20% με βάση τις επιδόσεις τους!
Ο λόγος που βρίσκει αντίθετη την ακαδημαϊκή κοινότητα στο νέο σύστημα είναι ότι ήδη τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα έχουν υποστεί «ψαλίδι» στους προϋπολογισμούς τους και υπάρχει κίνδυνος αρκετά με αυτό τον τρόπο να υποβαθμιστούν!
Οι πρυτάνεις, όπως αναφέρει ο Απ. Λακασας στην «Καθημερινή» δέχονται να υπάρχουν –επιπλέον της σημερινής συνολικής χρηματοδότησης– διαθέσιμα κονδύλια ως επιβράβευση εάν υλοποιήσουν συγκεκριμένους ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς στόχους, αλλά απορρίπτουν την πρόταση της υπουργού το 20% της κρατικής χρηματοδότησης να χορηγείται στα ΑΕΙ εάν πιάσουν συγκεκριμένους στόχους.
Σε τηλεδιάσκεψη των πρυτάνεων διεφάνη η γενική αντίθεσή τους στο 80%-20%, καθώς ενέχει τον κίνδυνο της μείωσης της χρηματοδότησης. Συγκεκριμένα, ήδη η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων έχει μειωθεί σημαντικά και τα Ιδρύματα ετησίως ζητούν αύξηση της χρηματοδότησής τους, ενώ ετησίως επίσης λαμβάνουν έκτακτες χρηματοδοτήσεις. Φέτος, όπως παραδέχθηκε προ ημερών η Υπουργός Παιδείας, ως έκτακτη χρηματοδότηση στα ΑΕΙ δόθηκαν συνολικά  περί τα 27 εκατ. ευρώ για να καλύψουν λειτουργικά έξοδα όπως οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ. 
Η κριτική λοιπόν που ασκείται στο σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας είναι ότι θέτει υπό αίρεση το 20% του προϋπολογισμού των ΑΕΙ.