Ποιοι υπερήλικες δικαιούνται το επίδομα των 360 ευρώ…

on .

SYNTAKSH HLIKIOMENH PORTOFOLI

• Σωτήριο κυριολεκτικά για τους ανασφάλιστους υπερήλικες είναι το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης των 360 ευρώ, το οποίο χορηγούνταν από τον ΟΓΑ, ενώ σήμερα έχει αναλάβει την καταβολή του ο ΟΠΕΚΑ (Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης).
Το επίδομα καταβάλλεται σε πληθώρα ανασφάλιστων ηλικιωμένων και στην Ήπειρο καθώς και σε αυτούς που δεν έχουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, εφόσον όμως πληρούν ορισμένα βασικά κριτήρια.

Οι προϋποθέσεις
Πιο συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους και να μην λαμβάνουν ή να μη δικαιούνται σύνταξη από το εξωτερικό ή οποιαδήποτε ασφαλιστική ή προνοιακή παροχή από την Ελλάδα, μεγαλύτερη από 360 ευρώ.
Αν η σύνταξη αυτή ή παροχή από δημόσιο φορέα που λαμβάνουν είναι μικρότερη από το επίδομα των 360 ευρώ, δικαιούνται το ποσό της διαφοράς που προκύπτει μετά την αφαίρεση του ποσού της σύνταξης ή παροχής που λαμβάνουν από το επίδομα. Σε περίπτωση μεταβολής του ποσού της σύνταξης ή της παροχής που λαμβάνουν από το εξωτερικό ή την Ελλάδα, οι δικαιούχοι υποχρεούνται να το δηλώσουν αμέσως, προκειμένου να τροποποιηθεί αναλόγως το ποσό του επιδόματος.
Επίσης πρέπει να διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα για 15 συνεχόμενα έτη πριν από την υποβολή της αίτησης για τη λήψη του επιδόματος ή 15 έτη μεταξύ του 17ου και του 67ου έτους της ηλικίας τους, εκ των οποίων τα 10 συνεχόμενα πριν από την υποβολή της αίτησης και να συνεχίσουν να διαμένουν στην Ελλάδα και μετά τη λήψη της παροχής.
Το ποσό του επιδόματος καταβάλλεται πλήρες (ή μειωμένο λόγω σύνταξης εξωτερικού ή προνοιακής παροχής εντός Ελλάδας όπως προαναφέρθηκε) για όσους πληρούν αθροιστικά τα ανωτέρω κριτήρια και έχουν συμπληρώσει στη χώρα τουλάχιστον 35 πλήρη έτη διαμονής. Το ποσό μειώνεται κατά 1/35 για κάθε ένα έτος που υπολείπεται των 35 ετών διαμονής στη χώρα.
Παράλληλα, το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημά τους, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημά τους δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 4.320 ευρώ ή, στη περίπτωση εγγάμων, το ποσό των 8.640 ευρώ. 
Σημειώνεται πως στο εισόδημα δεν υπολογίζονται οι οικονομικές ενισχύσεις που χορηγούνται σε άτομα με αναπηρίες λόγω της αναπηρίας τους, το διατροφικό επίδομα που χορηγείται στους πάσχοντες από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και στους μεταμοσχευμένους, το επίδομα ανεργίας και η  διατροφή που καταβάλλεται σε ανήλικο τέκνο με δικαστική απόφαση ή με συμβολαιογραφική πράξη ή με ιδιωτικό έγγραφο.

Περιουσιακά κριτήρια
Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του αιτούντος για το επίδομα δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 90.000, ενώ το τεκμήριο αντικειμενικής δαπάνης της κινητής περιουσίας του αιτούντος (επιβατικά ΙΧ, ΜΧ αυτοκίνητα ή και δίκυκλα) δεν πρέπει να ξεπερνά στο σύνολό της, το ποσό των 6.000 ευρώ.
Τέλος, αξίζει να τονιστεί πως το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων υπόκειται σε παρακράτηση φόρου, καθώς και σε αναλογικό τέλος χαρτοσήμου 3% πλέον 20% επί του χαρτοσήμου υπέρ ΟΓΑ.