Από τον Απρίλιο τα πρόστιμα για όσους δεν έκαναν δήλωση στο Κτηματολόγιο

on .

KTHMATOLOGIO DHLOSH

• Με εντυπωσιακούς ρυθμούς κινήθηκε η πορεία κτηματογράφησης της χώρας το τελευταίο εξάμηνο, όπως υποδηλώνουν τα επίσημα στοιχεία του Κτηματολογίου, που δόθηκαν χθες στην δημοσιότητα. 
Η συλλογή δηλώσεων στις περιοχές όπου έληξε η προθεσμία εμπρόθεσμης υποβολής έχει ξεπεράσει το 72%, ενώ ο συμβατικός στόχος ήταν 55%. Το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί στις επόμενες ημέρες. Πλέον, η ολοκλήρωση της εμπρόθεσμης συλλογής δηλώσεων θα καλύπτει στο τέλος Φεβρουαρίου το 93% της Επικράτειας και θα εκκρεμούν μόνο οι μελέτες που βρίσκονται υπό δικαστική προσφυγή λόγω αντιδικίας των υποψήφιων αναδόχων και αντιστοιχούν στο 7% του συνόλου της χώρας, καθώς και ορισμένες κατά τόπους συλλογές δηλώσεων στην περιοχή των Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας (ολοκληρώνονται τέλος Μαρτίου).

Ολοκληρώθηκε η α’ φάση
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην σχετική ενημέρωση, από τον Ιούλιο 2019 μέχρι και τον Ιανουάριο 2020 συγκεντρώθηκαν πάνω από 6.553.651 δικαιώματα (συμπεριλαμβανομένων των δηλώσεων εμπρόθεσμης προσέλευσης) καθιστώντας εφικτή και την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης κτηματογράφησης.
Ακόμα και στις περιοχές που έληξαν οι προθεσμίες δηλώσεων οι πολίτες συνεχίζουν να δηλώνουν με εντατικούς ρυθμούς τα ακίνητά τους στα κατά τόπους Κτηματολογικά γραφεία, καθώς και ηλεκτρονικά. Είναι χαρακτηριστικό επίσης πως 1 στους 5 πολίτες υπέβαλαν την δήλωση ατομικής τους ιδιοκτησίας ηλεκτρονικά.

Η ενεργοποίηση προστίμων
Σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα, το Κτηματολόγιο τονίζει ότι όσοι μέχρι σήμερα δεν έχουν κάνει τις δηλώσεις τους μπορούν να το πράξουν άμεσα, χωρίς επιβαρύνσεις. 
Τα πρόστιμα που θα επιβάλλει το Κτηματολόγιο θα είναι κλιμακωτά και αναμένεται να θεσμοθετηθούν εντός του Απριλίου, κατ’ εφαρμογή του σχετικού νόμου. 
Το ύψος των προστίμων, σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, θα συνδέεται τόσο με την αξία της ακίνητης ιδιοκτησίας, όσο και με τον χρόνο καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης.
Επαναλαμβάνεται για μια ακόμη φορά πως καθυστέρηση των πολιτών στις δηλώσεις δεν σημαίνει αυτόματη απώλεια της περιουσίας τους. Συνεπάγεται ωστόσο αδυναμία αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, αδυναμία μεταβίβασης ακινήτων και αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ενδεχομένως δικαστικές περιπέτειες, καθώς και αυξημένο κόστος λόγω της επικείμενης ενεργοποίησης των προστίμων.