Μέχρι 30 Μαρτίου οι προτάσεις για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

on .

PERIFEREIA KTHRIO

 «Πεδίο σύγκρουσης» Περιφερειών και Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων έχει ανοίξει το τελευταίο δίμηνο, εξαιτίας του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Οι πιστώσεις του Εθνικού Σκέλους είναι περιορισμένες με αποτέλεσμα οι Περιφέρειες να αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμη και σε ανελαστικές δαπάνες, όπως είναι ο φωτισμός και η συντήρηση του Εθνικού Οδικού Δικτύου, πολύ δε περισσότερο να  συνδράμουν άλλους φορείς του Δημοσίου. 

Η Ένωση Περιφερειών ενημερώθηκε για τα ποσά που κατανέμονται στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης, αιφνιδιάστηκε και ζήτησε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Στο ίδιο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις που έκανε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης,  ο οποίος υπογράμμισε ότι «αν δεν βρεθεί λύση, δεν βλέπω πως μπορούν οι Περιφέρειες να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους». Να σημειωθεί ότι στην Ήπειρο σύμφωνα με την πρώτη κατανομή τα όρια του Π.Δ.Ε. είναι 8.450.000 ευρώ. 
Οι Περιφερειάρχες ζητούν να συναντηθούν με τον Πρωθυπουργό μέχρι τέλος Φεβρουαρίου και αυτό έχει την εξήγησή του, καθώς το Υπουργείο Ανάπτυξης με την εγκύκλιο που δημοσιεύτηκε προχθές Πέμπτη ζητά από τους Φορείς χρηματοδότησης των έργων του ΠΔΕ, (Υπουργεία, Περιφέρειες και Βουλή)  να υποβάλλουν μέχρι την 30η Μαρτίου συνολικές προτάσεις για τα έργα των τομέων και των κατηγοριών αρμοδιότητάς τους  για το 2020 και τον προγραμματισμό για την τριετία 2021-2023. Να σημειωθεί ότι στις προτάσεις των Περιφερειών πρέπει να περιλαμβάνονται και αυτές των Ειδικών Υπηρεσιών Διαχείρισης των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων (ΕΣΠΑ κλπ) που αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία, με το συνολικό ποσό που αναλογεί στην Ήπειρο να ανέρχεται στα 75 εκ. ευρώ. 
Οι Φορείς χρηματοδότησης των έργων του ΠΔΕ (Υπουργεία, Περιφέρειες και Βουλή των Ελλήνων), κατά την υποβολή των προτάσεων τους, καλούνται να τηρήσουν αυστηρά τις οδηγίες και τις προθεσμίες της Εγκυκλίου, «έτσι ώστε με την ουσιαστική συμβολή τους έγκαιρα και σύμφωνα με τις υφιστάμενες δεσμεύσεις, να συμβάλουν στην υλοποίηση του ΠΔΕ». Να σημειωθεί ότι το Π.Δ.Ε. για όλες τις Περιφέρειες στην κατηγορία των συγχρηματοδοτούμενων έργων ανέρχεται σε 1.150.000.000 ευρώ και το Εθνικό ΠΔΕ σε 160.000.000 ευρώ.