Να επανεξεταστεί ο τρόπος επιδότησης των τόκων δανείων ζητά ο Στ. Καλογιάννης

on .

DANEIA

• Να επανεξεταστεί ο τρόπος επιδότησης των τόκων δανείων για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ζητά ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Σταύρος Καλογιάννης με ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών.
Πρόκειται για μια σημαντική δράση που αφορούσε στην ενίσχυση των επιχειρήσεων με την μορφή κάλυψης των επιχειρηματικών δανειακών υποχρεώσεών τους για περίοδο 3 μηνών, ωστόσο πολλές επιχειρήσεις μένουν αδίκως εκτός ρύθμισης. Το θέμα φέρνει στη Βουλή ο Στ. Καλογιάννης, ο οποίος αναφέρει ότι η διευκόλυνση αφορά επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν καταστεί προβληματικές, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV της πρόσκλησης. Διευκρινίζεται ότι η χρηματοδότηση μπορεί να χορηγείται σε επιχειρήσεις που δεν είναι προβληματικές και επιχειρήσεις που δεν ήταν προβληματικές στις 31 Δεκεμβρίου 2019, αλλά αντιμετώπισαν προβλήματα ή κατέστησαν προβληματικές στη συνέχεια, συνεπεία της έξαρσης του COVID-19.
Αυτό, σύμφωνα με τον Γιαννιώτη βουλευτή, έχει ως αποτέλεσμα να τεθούν αυτόματα εκτός ρύθμισης χιλιάδες επιχειρήσεις, που ενώ λειτουργούν κανονικά και με κερδοφορία, τα λογιστικά τους στοιχεία για διάφορους λόγους (π.χ. αποσβέσεις παγίων κλπ), τις κατατάσσουν στις «προβληματικές» στις 31 Δεκεμβρίου 2019.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι πρόσφατα το Υπουργείο Οικονομικών εξάλειψε για το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής την προϋπόθεση αυτή, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να ενταχθούν στο μέτρο και νέοι δικαιούχοι.
Με βάση τα παραπάνω ο κ. Καλογιάννης ρωτά τον Υπ. Οικονομικών εάν προτίθεται να προχωρήσει στην εξάλειψη του όρου αποκλεισμού των «προβληματικών» επιχειρήσεων από το μέτρο επιδότησης των τόκων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εάν προτίθεται να διερευνήσει την επέκταση του χρονικού διαστήματος επιδότησης από τρείς σε έξι μήνες, και εάν υπάρχει δυνατότητα, για τις επιχειρήσεις που είχαν αποκλειστεί από το μέτρο της επιδότησης, να υποβάλλουν αίτηση με αναδρομική ισχύ και για διάστημα έξι μηνών, σε περίπτωση που πληρούν τα υπόλοιπα κριτήρια που έχει θέσει το Υπουργείο.