Απαντήσεις σε καίρια σημεία του νέου πτωχευτικού νόμου

on .

sfyri

• Απαντήσεις σε ερωτήματα της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, του Προέδρου, καθώς και των νομικών της ΠΕ Ιωαννίνων για την ρύθμιση οφειλών έδωσε ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού χρέους του Υπουργείου Οικονομικών κ. Φ. Κουρμούση σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε προ ημερών.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση ο Πρόεδρο του Επιμελητηρίου έκανε γνωστό ότι θα ακολουθήσουν και άλλες τηλεδιασκέψεις έτσι ώστε να μπορέσουν επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα καθώς και επιστημονικοί φορείς να ενημερωθούν για να βρεθούν λύσεις για όσους θα επιθυμήσουν να ενταχθούν σε ρύθμιση και αντιμετωπίσουν προβλήματα χρέους.
Απαντήσεις σε καίρια σημεία του νέου νόμου
-Προστατεύεται η α΄ κατοικία λόγω εκκρεμούς εκδίκασης ή απόφασης με τον Νόμο Κατσέλη, όταν υπάρχουν και χρέη προς ασφαλιστικά και δημόσιο;
Αν υπάρχει απόφαση με τον νόμο Κατσέλη υλοποιείται η απόφαση και η προστασία της κατοικίας εφόσον πληρώνεται από τον οφειλέτη το ποσό που ορίστηκε από την δικαστική απόφαση.
Αν ο οφειλέτης στην διάρκεια των ετών αποκτήσει νέα χρέη και άρα βρίσκονται εκτός ρύθμισης της προηγούμενης απόφασης τότε ενεργοποιούνται δυο επιλογές:
Α. Να ξαναπάει στο δικαστήριο και να ζητήσει τροποποίηση της προηγούμενης απόφασης.
Β. Σύμφωνα με το νόμο υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης 24 δόσεων, αν δεν τα ρυθμίσει ή δεν είναι εφικτό τότε έχουμε πτώχευση που σημαίνει ότι δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ούτε και την αρχική δικαστική απόφαση οπότε γίνονται όσα προβλέπονται στον 3ο άξονα.
Είναι στην ουσία νόμος δεύτερης ευκαιρίας, θα χάσει κάποιος την περιουσία του αλλά θα παραμείνει όμως στον Τειρεσία, αν η επιχείρηση είναι O.E. και πτωχεύσει οι ιδιοκτήτες που έχουν διαφορετικό ΑΦΜ και είναι όμως εγγυητές προστατεύονται;
Αν κάποιος πτωχεύσει και διαγραφούν τα χρέη, μετά από κάποιους μήνες ο Τειρεσίας σε αποτυπώνει χωρίς χρέη, άρα προφανώς παραμένει στον Τειρεσία για αρκετά χρόνια ότι κάποτε είχες πτωχεύσει, αυτό γίνεται μόνο για πληροφοριακούς λόγους των τραπεζών ενδεχομένως για ένα νέο δάνειο, που θα διεκδικήσει κάποιος. Όσο για τους εγγυητές θα πρέπει και εκείνοι να προχωρήσουν ακριβώς στην ίδια διαδικασία όπως και οι δανειολήπτες.
Θα μπορεί σε μια τέτοια περίπτωση (δεύτερη ευκαιρία) να δανειοδοτήσει η Τράπεζα εκ νέου;
Είναι επιλογή της τράπεζας να δανειοδοτήσει, αν έχεις εισοδήματα και εγγυήσεις, αν η Τράπεζα κρίνει ότι πρέπει θα δανειοδοτήσει μια τέτοια περίπτωση.
Για να προχωρήσει κάποιος σε πτώχευση πρέπει πρώτα να έχουμε ρύθμιση ή δίνεται η δυνατότητα απευθείας;
Αν ισχύουν οι προϋποθέσεις πτώχευσης μπορεί ο οφειλέτης απευθείας να προχωρήσει στη πτώχευση, ο δικαστής ελέγχει πλέον τις προϋποθέσεις, αν υπάρχει δόλος και προχωρά στην απόφαση.
Περίπτωση υπόχρεου 500,000,00€
Αν κάποιος ενδεικτικά διαθέτει αξία της περιουσίας του 600,000,00€ και χρέη 500,000,00€.
Αν στην πλατφόρμα δηλώσει ότι επιθυμεί να δίνει 1000,00€ για αποπληρωμή των οφειλών του άρα σε 240 δόσεις θα δώσει 240,000,00€ τότε η πλατφόρμα θα τον βγάλει μη βιώσιμο, αφού όμως η περιουσία του είναι μεγαλύτερη από το χρέος τότε ο διαμεσολαβητής θα προτείνει την λύση, την πώληση ενδεχομένως ενός ακινήτου για να πτώση της αξίας ρευστοποίησης, πτώση του χρέους, οπότε τότε θα εγκριθεί η ρύθμιση.
Εργασία μετά την πτώχευση
Αν κάποιος επιθυμεί να εργαστεί μετά την πτώχευση θα μπορεί να βγάλει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και να εργαστεί κανονικά και η πτώχευση δεν αποτελεί εμπόδιο πλέον.
Ποιοι έχουν την δυνατότητα ρύθμισης.
Όλες οι επιχειρήσεις και οι πολίτες θα μπορούν και θα πρέπει να ρυθμιστούν.