Αναβολή έναρξης του προγράμματος «Εξοικονομώ» ζητά το ΤΕΕ Ηπείρου

on .

EKSOIKONOMO KAT OIKON

• Την αναβολή της έναρξης του «Εξοικονομώ», αλλά και τη μετάθεση της ημερομηνίας για τις Περιφέρειες Ηπείρου και Ιονίων Νήσων, από τις 11 Δεκεμβρίου 2020 που έχει οριστεί, στην όσο δυνατόν πιο απομακρυσμένη χρονικά ημερομηνία, ζητά το ΤΕΕ Ηπείρου με επιστολή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκη.
Στην σχετική επιστολή, που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΗ Γιάννη Λυκοτραφίτη, περιγράφονται τα προβλήματα που προκύπτουν εξαιτίας της πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα αναφέροντας μεταξύ άλλων, ότι για την ένταξη ενός ακινήτου στο πρόγραμμα απαιτείται η επίσκεψη του μηχανικού στο κτίριο του πολίτη, προκειμένου να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες και εργασίες που είναι αδύνατες με τηλε-εργασία (αποτύπωση ακινήτου, ενεργειακή επιθεώρηση, κτλ). Απαιτείται, επίσης, η επίσκεψη τεχνικών και συνεργείων προκειμένου να πραγματοποιήσουν αυτοψία στο ακίνητο για να εκδώσουν οικονομική προσφορά για το έργο, καθώς και εκ νέου επίσκεψή τους στα γραφεία των μηχανικών. Ενέργειες που έρχονται σε αντίθεση με τα περιοριστικά μέτρα.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι Υπηρεσίες Δόμησης, οι οποίες παρέχουν αντίγραφα των σχεδίων και λοιπών στοιχείων των οικοδομικών αδειών των κτιρίων, υπολειτουργούν/δυσλειτουργούν λόγω και της επιβεβλημένης τηλε-εργασίας του προσωπικού τους, με άμεση συνέπεια την αδυναμία παροχής ουσιαστικών στοιχείων για την ετοιμασία και πλήρη ολοκλήρωση των προτάσεων ένταξης στο σχετικό Πρόγραμμα.
Το ΤΕΕ Ηπείρου ζητά παράταση, προκειμένου, όπως αναφέρει, να καταστεί δυνατή – και στην περιοχή μας - η ασφαλής και σωστή προετοιμασία όλων των εμπλεκόμενων συντελεστών στις προτάσεις των έργων (πολίτες, μηχανικοί, δημόσιες υπηρεσίες κλπ)...