Ζητά αναστολή έως τέλος του έτους και των εκκαθαρισμένων οφειλών 2019

on .

XREH

• «Ανάσες» στην αγορά δίνει η αναστολή των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών υποχρεώσεων για επαγγελματίες και εργαζομένους σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Γ.  Καρανίκα. Ωστόσο, προθέτει ότι τα μέτρα πρέπει να συμπληρωθούν με την αναστολή έως το τέλους του έτους και των εκκαθαρισμένων οφειλών του 2019.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε χθεσινή γραπτή δήλωσή του «η απόφαση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα να παράσχει οχτάμηνη παράταση στις υπό αναστολή φορολογικές υποχρεώσεις των πληττόμενων κλάδων ήταν απολύτως επιβεβλημένη. Η δε έγκαιρη ανακοίνωσή της δείχνει πως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει επίγνωση των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες ως φυσικά πρόσωπα. Επισημαίνουμε, ωστόσο, πως στο ευεργετικό μέτρο πρέπει να ενταχθούν και οι βεβαιωμένες οφειλές του 2020 (για τη χρήση του 2019) που αφορούν ΕΝΦΙΑ και Φόρο Εισοδήματος, αντί για την «Πάγια Ρύθμιση», που είναι ασύμφορη λόγω υψηλού επιτοκίου και με λιγότερες δόσεις, χωρίς πρόβλεψη μάλιστα άτοκων καταβολών.
»Επιπλέον, οι σημερινές (σ.σ. χθεσινές) ανακοινώσεις στη Βουλή του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη για αναστολή των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών υποχρεώσεων για επαγγελματίες και εργαζομένους είναι μεν ευπρόσδεκτες και δίνουν «ανάσες» στην αγορά, χρειάζεται όμως απαραιτήτως να συμπληρωθούν με απόφασή του για αναστολή έως το τέλους του έτους και των εκκαθαρισμένων οφειλών του 2019. Σύμφωνα με τελευταία ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ, χιλιάδες επαγγελματίες με χρεωστικό υπόλοιπο πρέπει να καταβάλλουν την πρώτη δόση τους για αυτές τις οφειλές στις 31 Μαρτίου, απαίτηση που είχε προϋπολογιστεί το περασμένο φθινόπωρο, με βάση τελείως διαφορετικές προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας. Ακόμη περισσότερο, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των τρεχουσών ασφαλιστικών υποχρεώσεων προτείνουμε να επανέλθει η μείωση κατά 25% που ίσχυσε στο πρώτο lockdown για την έγκαιρη καταβολή τους…».