Με 5,2 δισ. ευρώ στηρίχτηκε ο επιχειρηματικός κόσμος

on .

METRHMA XRHMATON

• Με ποσό που ξεπερνά τα 5,2 δισ. ευρώ έχει στηριχθεί ο επιχειρηματικός κόσμος ανέφερε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Ι. Τσακίρης σε απάντησή του προς τον βουλευτή Ιωαννίνων Στ. Καλογιάννη που είχε ζητήσει να εξεταστεί η δυνατότητα στήριξης των αυτοαπασχολούμενων της Κοινότητας Νήσου Ιωαννίνων, από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού. Σύμφωνα με την απάντηση του Υφυπουργού, η οποία περιλαμβάνει σχετικές αναφορές του Γ.Γ. ΕΣΠΑ Δ. Σκάλκου.
α) Στο αμέσως προσεχές διάστημα:
- πρόκειται να υλοποιηθεί το «Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID 19 Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΠΜΕ)». Ο προϋπολογισμός του Ταμείου που εκτιμάται σε 220.000.000 €, αφορά σε εγγυήσεις νέων δανείων κεφαλαίων κίνησης.
- ενεργοποιείται δράση ενίσχυσης για την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις της εστίασης, προϋπολογισμού 330.000.000 €, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των πρώτων μηνών επανεκκίνησης της λειτουργίας τους.
β) Είναι σε εξέλιξη ο Β΄ Κύκλος Επιδότησης Τόκων Υφιστάμενων Δανείων Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων με προϋπολογισμό δράσης είναι 200 εκατ. €».
Στην απάντησή της η Ειδική Γραμματέας κα Ν. Δανδόλου αναφέρει ότι για για την Κοινότητα Νήσου δεν βρέθηκαν στοιχεία. Στο Νομό Ιωαννίνων, μέσω της Αποζημίωσης ειδικού σκοπού 1 που συγχρηματοδοτήθηκε από το Ε.Π. ΑΝΑΔΕΔΒΜ, επιδοτήθηκαν 4.935 επιχειρήσεις και έλαβαν 3.948.000 €.