Μέχρι 31 Ιανουαρίου οι φθηνές μεταβιβάσεις ακινήτων

on .

DANEIA SPITAKI

• Προθεσμία έναν επιπλέον μήνα έδωσε το Υπουργείο Οικονομικών για φθηνές μεταβιβάσεις ακινήτων, καταθέτοντας σχετική ρύθμιση στη Βουλή. Πιο συγκεκριμένα για όσες πράξεις γίνουν έως τις 31 Ιανουαρίου του 2022, για αγορά ακινήτου, γονική παροχή ή δωρεά, θα λαμβάνονται υπόψη οι ισχύουσες αντικειμενικές αξίες και όχι οι αυξημένες που θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου.
Προϋπόθεση είναι να έχουν γίνει οι σχετικές δηλώσεις για τον υπολογισμό του φόρου έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2021. Η σχετική ρύθμιση προβλέπεται σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.
Κίνητρα για αποδείξεις
Παράλληλα, με άλλη διάταξη ενισχύονται τα κίνητρα για τους φορολογούμενους, ώστε να συλλέξουν ακόμη περισσότερες ηλεκτρονικές αποδείξεις. Ειδικότερα, από το 2022 έως και το 2025 οι ιατρικές δαπάνες θα διπλασιάζονται για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος των φορολογούμενων ενώ δαπάνες που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικό χρήμα από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους θα εκπίπτουν κατά 30% από το φορολογητέο εισόδημα των φορολογούμενων.
Επίσης με άλλη διάταξη παρατείνεται η ισχύς μειωμένων και υπερμειωμένων συντελεστών Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) για ορισμένα είδη και υπηρεσίες.