Πέντε μέτρα – «ανάσα» για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις

on .

LOGARIASMOI KOMPIOYTERAKI

• Την ανάγκη στήριξης για να επιβιώσουν έχουν, εν μέσω δύσκολων οικονομικών συγκυριών, νοικοκυριά και επιχειρήσεις που εξακολουθούν να πλήττονται από την πανδημία.
Για την ανακούφισή τους η Κυβέρνηση έχει σχεδιάσει πέντε νέες παρεμβάσεις, τις οποίες παρουσίασε από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Τα μέτρα είναι ιδιαίτερα σημαντικά και αφορούν στην επιστρεπτέα προκαταβολή, το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, αλλά και στην παράταση ισχύος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε συγκεκριμένους τομείς.

Τα μέτρα στήριξης
Συγκεκριμένα, όπως εξήγγειλε ο κ. Σταϊκούρας, μετατίθεται η πληρωμή της πρώτης εκ των 60 άτοκων δόσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής, από την 31η Ιανουαρίου στις 30 Ιουνίου 2022 και επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα αποπληρωμής του συνόλου του επιστρεπτέου ποσού έως τις 31 Μαρτίου 2022 με έκπτωση 15% επί του ποσού προς επιστροφή.
Επίσης, επεκτείνεται η περίοδος λήξης των πιστωτικών που έχουν εκδοθεί στο Πρόγραμμα των Παγίων Δαπανών, έως τις 30 Ιουνίου 2022, ενώ επεκτείνεται και το Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ με την επιδότηση μέρους του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους για εργαζόμενους, έως τις 31 Μαρτίου 2022.
Το τέταρτο μέτρο αφορά σε παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για αγαθά που χρησιμοποιούνται στην αιμοκάθαρση, καθώς και στα μέσα ατομικής προστασίας και υγιεινής για την προστασία από ιούς, έως τις 30 Ιουνίου 2022. Επίσης, παρατείνεται η αναστολή της υποχρέωσης των Μονάδων Χρόνιας Αιμοκάθαρσης να καταβάλλουν στο Δημόσιο το 5% των νοσηλίων που εισπράττουν, έως τις 30 Ιουνίου 2022.
Τέλος, ο Υπουργός ανακοίνωσε πως από το 2022 και για τρία έτη, επιλεγμένες δαπάνες που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση, εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής τους, προσαυξημένες κατά ποσοστό έως 100%.

Οι επτά στόχοι
Τέλος, ο Χρ. Σταϊκούρας παρουσίασε επτά βασικούς στόχους του οικονομικού επιτελείου, που όπως είπε, ήδη επιτυγχάνονται ή δρομολογούνται.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, διατηρήσιμη ανάπτυξη, μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, έξοδο της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας το 2022 που ήδη δρομολογείται, μείωση των κόκκινων δανείων, επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2023 και απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας μέχρι το 2023.