Οι γιορτές... ζεσταίνουν τη Γιαννιώτικη αγορά!

on .

AGORA PEZODROMOS KOSMOS 19 12 21

• Όσο πλησιάζουν οι γιορτές «ζεσταίνεται» η Γιαννιώτικη αγορά, ο τζίρος της οποίας την περίοδο των ενδιάμεσων φθινοπωρινών εκπτώσεων δεν ήταν ο αναμενόμενος. Χθες τα εμπορικά λειτούργησαν για δεύτερη και τελευταία Κυριακή ενόψει γιορτών και η κίνηση στους δρόμους του κέντρου ήταν αυξημένη (φωτό), ειδικά τις μεσημεριανές ώρες, με τους Γιαννιώτες να σπεύδουν να αγοράσουν κυρίως τρόφιμα, είδη ένδυσης και υπόδησης, παιχνίδια για τα παιδιά και δώρα για τους εορτάζοντες. Ωστόσο, είναι νωρίς για «ταμείο» και οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές. Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι αμέσως μετά τις γιορτές ξεκινούν οι καθιερωμένες χειμερινές εκπτώσεις.

«Αλμυρό» το τραπέζι
Αρκετά... αλμυρό θα είναι φέτος το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, καθώς, όπως προκύπτει από μελέτη του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), οι τιμές των προϊόντων που το αποτελούν είναι αυξημένες 5% κατά μέσο όρο σε σχέση με το 2020.
Συγκεκριμένα το κόστος για το τυπικό καλάθι υπολογίζεται σε 86,18 ευρώ φέτος έναντι 81,81 ευρώ το 2020. Από τις 22 υποκατηγορίες προϊόντων που εξετάζονται η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στην τιμή του αρνιού κατά 24%, ενώ η μεγαλύτερη μείωση είναι στην τιμή της ντομάτας κατά 25%, λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών. Φυσικά υπάρχουν και προσφορές που δίνουν στον καταναλωτή τη δυνατότητα να εξισορροπήσει κάπως τις αυξήσεις.
Πάντως, οι πολίτες εμφανίζονται αποφασισμένοι να μειώσουν τα έξοδά τους αυτές τις γιορτές. Σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΛΠΕ, οι έξι στους δέκα καταναλωτές θα δαπανήσουν λιγότερα σε σχέση με το 2020, ενώ πάνω από τους μισούς δηλώνουν ότι δεν θα δαπανήσει πάνω από 100 ευρώ στα φετινά Χριστούγεννα.

Σαρωτικοί έλεγχοι
Στο μεταξύ, κλιμακώνονται οι έλεγχοι ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να επιδιώκει να καθαρίσει, κατά το δυνατόν, την αγορά από φαινόμενα που αυτές τις ημέρες μπορεί να προκαλέσουν ζημία στους καταναλωτές και στους παραγωγούς αλλά και να δυσφημίσουν τα ελληνικά προϊόντα. Ήδη από τις 15 Δεκεμβρίου κλιμάκια του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ και των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής «σαρώνουν» την αγορά και τις εισόδους της χώρας προκειμένου να αποτρέψουν νοθείες προϊόντων και παράνομες ελληνοποιήσεις.
«Στόχος μας είναι η προστασία του καταναλωτή και η διάθεση στην αγορά προϊόντων ποιοτικά ελεγμένων. Παράλληλα, θέλουμε να ενισχύσουμε και να προωθήσουμε τα ελληνικά προϊόντα και να προστατεύσουμε τους παραγωγούς μας από ελληνοποιήσεις, με τελικό στόχο να κάνουμε τα προϊόντα μας πιο ανταγωνιστικά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Αγροτ. Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός.

Με γιορτινό ωράριο
Με εορταστικό ωράριο θα λειτουργήσει η αγορά στα Γιάννενα αυτή την εβδομάδα αλλά και την επόμενη. Το πρόγραμμα των επόμενων ημερών, όπως το ανακοίνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων, προβλέπει πως από σήμερα, Δευτέρα, έως Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από 10 π.μ. έως 2.30 μ.μ. και από 5.30 μ.μ. έως 9 μ.μ..
Την Παρασκευή, 24 Δεκεμβρίου, Παραμονή Χριστουγέννων, τα μαγαζιά θα λειτουργήσουν από 10 π.μ. έως 4 μ.μ. Χριστούγεννα και Δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων θα παραμείνουν κλειστά.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ