Στα ύψη η τιμή της βενζίνης σε απόγνωση οι καταναλωτές

on .

BENZINH ANTLIA

• Καίει τους καταναλωτές η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, με την πορεία της να ακολουθεί συνεχώς ανοδική πορεία, κάνοντας απαγορευτικές πλέον τις μετακινήσεις με Ι.Χ., ενώ η επιδότηση του Κράτους αποδεικνύεται σταγόνα στον ωκεανό.

Με τη μέση τιμή της να αγγίζει πανελλαδικά τα 2,20 ευρώ το λίτρο και τις δυσοίωνες προβλέψεις για περαιτέρω αύξηση, το πλήγμα που δέχονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εν μέσω γενικότερης ακρίβειας, είναι βαρύ! Μάλιστα ο Πρόεδρος Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Αττικής, Ν. Παπαγεωργίου, μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο» ανέφερε ότι «Από Δευτέρα, αναμένεται νέα αύξηση στην τιμή, της τάξεως των 0,03- 0,04 ευρώ, καθώς υπάρχει αύξηση στα παράγωγα του πετρελαίου της διύλησης και θα έχει αποτέλεσμα την αύξηση στην ταμπέλα. Στο πετρέλαιο κίνησης η τιμή έχει μειωθεί και είναι 1,88 ευρώ, ενώ η μέση τιμή στην αμόλυβδη είναι 2,19 ευρώ». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων Γιώργος Ασμάτογλου, ο οποίος μιλώντας στην εκπομπή του ΟPEN «Συμβαίνει Τώρα», ανέφερε ότι «οι προβλέψεις αυτή την στιγμή είναι τουλάχιστον 10 λεπτά αύξηση. Αν βλέπουμε σήμερα μια τιμή στα μεγάλα αστικά κέντρα στα 2,15 ευρώ, αυτή θα φτάσει στα 2,25 ευρώ την Τετάρτη. Αυτό σημαίνει πως για τη νησιωτική Ελλάδα θα διαμορφωθεί από 2,50 έως 2,70 ευρώ»! Τηλεδιάσκεψη… Στο μεταξύ, ζητήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, στην εξέλιξη των τιμών στην αγορά υγρών καυσίμων, στην επίπτωση που έχει στην αγορά η αύξηση των διεθνών τιμών πετρελαίου με την παράλληλη διολίσθηση της ισοτιμίας ευρώ – δολαρίου, αλλά και της κρατικής επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης, στην αντιμετώπιση κρουσμάτων αισχροκέρδειας και στο αυξημένο λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων εμπορίας καυσίμων, συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποίησε η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης με τους εκπροσώπους των παραγόντων της αγοράς υγρών καυσίμων στην Ελλάδα.

Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αγορά καυσίμων διαβεβαίωσαν ότι λαμβάνουν κάθε δυνατό μέτρο για τη συγκράτηση των τιμών των καυσίμων έναντι των ισχυρών πιέσεων, που οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες όπως οι διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου και η δυσμενής συγκυρία της πτώσης της αξίας του ευρώ έναντι του δολαρίου. Από την άλλη πλευρά η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων διαβεβαίωσε ότι οι έλεγχοι για κρούσματα αισχροκέρδειας στην αγορά είναι και θα παραμείνουν εντατικοί το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς και ότι η Κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε μέσο που μπορεί να αξιοποιήσει, εντός των ορίων του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου, ώστε να ελαφρύνει την επιβάρυνση που επωμίζεται ο καταναλωτής.