Επί τάπητος τα προβλήματα των εργοληπτικών επιχειρήσεων

on .

sate

• Με εκπροσώπους του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΔΜΕΔΕ) συναντήθηκαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Χρ. Γκόκας ως Υπεύθυνος του Τομέα Υποδομών και Μεταφορών, Τόνια Αντωνίου, Υπεύθυνη για θέματα Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κουτσούκος, Γραμματέας του Τομέα Οικονομικών, Άσπα Γοσποδίνη, Γραμματέας του Τομέα Δημόσιων Υποδομών, και Νίκος Μήλης, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος.

Στις συναντήσεις αυτές οι εκπρόσωποι των φορέων τόνισαν ότι το κύμα ανατιμήσεων στα υλικά κατασκευής έχει φέρει σε αδιέξοδο εκατοντάδες εργοληπτικές επιχειρήσεις. Οι αυξήσεις που έχουν προκύψει αποτελούν εμπόδιο για την εκτέλεση δημοσίων έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη ή στο στάδιο της ολοκλήρωσής τους, με υπαρκτό τον κίνδυνο για την απορρόφηση πόρων και υλοποίηση έργων ΠΔΕ, ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ιδιαίτερα επισημάνθηκε ότι έχει διαπιστωθεί μεγάλη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη λειτουργία του Παρατηρητηρίου Τιμών, που θα αντιμετώπιζε άμεσα τις οποιεσδήποτε αντίστοιχες ανατιμήσεις. 

Παράλληλα επεσήμαναν τις πολύμηνες καθυστερήσεις πληρωμών που αντιμετωπίζουν τα έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), δημιουργώντας μεγαλύτερη ασφυξία στον κατασκευαστικό κλάδο.

Επίσης από την πλευρά της ΠΕΔΜΕΔΕ έγινε αναφορά στα ιδιαίτερα προβλήματα, τον κίνδυνο βιωσιμότητας και την ανάγκη στήριξης των ατομικών, μικρών και μικρομεσαίων εργοληπτικών επιχειρήσεων, καθώς και σε μια σειρά επιμέρους θεμάτων για το θεσμικό πλαίσιο εκτέλεσης των Δημοσίων Έργων, ενώ εξέφρασαν την αντίθεσή τους για την άσκηση καθηκόντων επίβλεψης από τους Ιδιωτικούς Φορείς Επίβλεψης (ΙΦΕ).

Ο κ. Γκόκας και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής δήλωσαν τη στήριξή τους προς τον κατασκευαστικό κλάδο και προτείνουν να ληφθούν άμεσα και άλλα μέτρα, για το σύνολο των υλικών, στα οποία έχουν προκύψει υπέρμετρες αυξήσεις, και έργα εκατομμυρίων ευρώ κινδυνεύουν να μείνουν ημιτελή ή ανεκτέλεστα με το αντίστοιχο κόστος για την οικονομία και την κοινωνία.