Να μπει «φρένο» στο κλείσιμο τραπεζικών καταστημάτων!

on .

TRAPEZA PEIRAIOS

 Έντονες αντιδράσεις σε όλους σχεδόν τους περιφερειακούς Δήμους της Ηπείρου προκαλεί τα τελευταία χρόνια η αποχώρηση από την ύπαιθρο των λεγόμενων συστημικών τραπεζών, οι οποίες βάζουν «λουκέτο» σε υποκαταστήματά τους που λειτουργούσαν κατά βάση σε κωμοπόλεις εξυπηρετώντας κατοίκους χωριών, κυρίως συνταξιούχους και αγροτοκτηνοτρόφους.

Στην περιοχή μας Τράπεζες όπως η Εθνική, η Πειραιώς και η Eurobank έχουν κλείσει ή σχεδιάζουν να κλείσουν καταστήματα με παρουσία αρκετών δεκαετιών σε περιοχές όπως το Μέτσοβο, το Δελβινάκι, οι Φιλιάτες Θεσπρωτίας, η Κόνιτσα και ο Λούρος της Πρέβεζας, αφήνοντας συχνά πίσω τους μόνο ένα ΑΤΜ! Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και επιτείνει την εικόνα εγκατάλειψης μίας υπαίθρου στην οποία υπάρχουν ακόμα αρκετοί πελάτες για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Παρέμβαση ΟΤΟΕ

Αναφορικά με τα επιχειρήματα των διοικήσεων των τραπεζών με τα οποία επιχειρούν να δικαιολογήσουν αυτή τη συρρίκνωση, η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ), απαντά με πολύ ξεκάθαρο και σαφή τρόπο σε αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα με τις θέσεις της που έδωσε χθες στη δημοσιότητα.

Το σχετικό κείμενο με επτά ερωτήσεις και επτά απαντήσεις αποστέλλεται στα συναρμόδια υπουργεία, τα πολιτικά κόμματα, την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, την ΚΕΔΕ, τους υπόλοιπους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα Επιμελητήρια. Σ’ αυτό αναλύονται οι θέσεις της ΟΤΟΕ και αιτιολογείται η αντίδραση της Ομοσπονδίας στη διαρκή συρρίκνωση του δικτύου των τραπεζών.

Για περικοπή κόστους

Στο ερώτημα, γιατί η Ομοσπονδία αντιτίθεται σε μια πανευρωπαϊκή τάση μείωσης προσωπικού και κλεισίματος καταστήματος, που φέρνουν η ψηφιοποίηση και οι νέες τεχνολογίες, η ΟΤΟΕ απαντά ότι η υπερβολική συρρίκνωση στη χώρα μας δεν οφείλεται τόσο στην τεχνολογική πρόοδο, αλλά κυρίως σε ακραίες επιλογές συρρίκνωσης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, με κύριο στόχο την περικοπή κόστους και όχι την καλύτερη εξυπηρέτηση της πελατείας.

Απαντώντας σε τι διαφοροποιείται η πρακτική των τραπεζών στην Ελλάδα σε σχέση με αντίστοιχες τάσεις στην ευρωζώνη, η ΟΤΟΕ τονίζει πως η μείωση στον αριθμό καταστημάτων, ΑΤΜ και προσωπικού είναι πολύ μεγαλύτερη στην Ελλάδα, σε σχέση με την ευρωζώνη. Παρατίθενται δε και συγκεκριμένοι πίνακες με αναλυτικά στοιχεία.

Αποκλεισμός πολιτών

Στον ισχυρισμό των τραπεζών ότι υπάρχει δραστική αλλαγή στις συναλλακτικές συνήθειες της πελατείας, με ολοκληρωτική στροφή στα ψηφιακά -ε ναλλακτικά δίκτυα συναλλαγών, η ΟΤΟΕ απαντά με στοιχεία και σχετικούς πίνακες, που αποδεικνύουν ότι η χρήση των ψηφιακών μέσων στην Ελλάδα βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε., γεγονός που οδηγεί μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού σε τραπεζικό αποκλεισμό.

«Θέση της ΟΤΟΕ είναι πως τα καταστήματα δικτύου και το προσωπικό τους είναι το αναντικατάστατο πρόσωπο και ο σύνδεσμος εμπιστοσύνης της κάθε τράπεζας με την πελατεία στις γειτονιές και στις τοπικές κοινωνίες γιατί οι τράπεζες δεν πωλούν οποιοδήποτε προϊόν. Πωλούν πρώτιστα πίστη, εμπιστοσύνη», επισημαίνεται στο σχετικό ενημερωτικό κείμενο. 

Πρόβλημα στην ύπαιθρο

Σχετικά με τις συνέπειες του τραπεζικού αποκλεισμού για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, τις τοπικές κοινωνίες, την ελληνική ύπαιθρο, η ΟΤΟΕ απαντά ότι έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και επιβαρύνσεις στους συνταξιούχους, στους αγρότες, στους μικρομεσαίους και στους επαγγελματίες, που αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν τα εναλλακτικά διαδικτυακά κανάλια συναλλαγών. Ειδικά, σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών, η απόσυρση των τραπεζών από αυτές συνδέεται, όπως επισημαίνει, με απομόνωση, υποβάθμιση και εν τέλει με οικονομικό μαρασμό.

Ο ρόλος της Πολιτείας

Στο ερώτημα, γιατί πρέπει ο ψηφιακός αποκλεισμός να απασχολήσει την Πολιτεία, η ΟΤΟΕ υπενθυμίζει ότι αφενός μεν οι τράπεζες ανάλωσαν για την ανάταξη και εξυγίανσή τους δημόσιο χρήμα (ανακεφαλαιοποιήσεις), με σοβαρή συνακόλουθη ζημία του ΤΧΣ και του Δημοσίου, ενώ συνεχίζουν να αξιοποιούν δημόσιες εγγυήσεις για την απαλλαγή τους από τα κόκκινα δάνεια, αφετέρου δε ότι οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες είναι, βάσει και των αλλεπάλληλων ρυθμίσεων στις οποίες προχώρησε η Πολιτεία, βασικά και απαραίτητα δημόσια αγαθά.

Τέλος, στον ισχυρισμό των τραπεζών ότι πλεονάζει προσωπικό, η ΟΤΟΕ απαντά: «Όχι μόνο δεν πλεονάζει, αλλά λείπει προσωπικό. Οφείλουν να μπουν τίτλοι τέλους στο κλείσιμο των καταστημάτων δικτύου και στη συνεχή συρρίκνωση της απασχόλησης στις τράπεζες».