ΒΑΡΥ ΚΙ ΑΣΗΚΩΤΟ!

on .

 

OSFP PAS

Ξεκίνημα με το… αριστερό για τον ΠΑΣ Γιάννινα καθώς χθες βράδυ στο «Γ. Καραϊσκάκης» γνώρισε την δεύτερη συνεχόμενη ήττα του στο πρωτάθλημα σε δύο αγώνες με 5-0 από τον Ολυμπιακό. Αναμφισβήτητα, το πρόγραμμα-βουνό στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος δεν είναι σύμμαχος για την ομάδα του Γιάννη Πετράκη καθώς δίνει τα πέντε από τα πρώτα έξι ματς εκτός έδρας και μάλιστα εναντίον αντιπάλων όπως η ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, ο Ατρόμητος και ο θεωρητικά πιο εύκολος αντίπαλος Απόλλων Σμύρνης. Προβληματισμό προκαλούν οι εμφανίσεις και ο βαθμός ετοιμότητας της ομάδας, η οποία δείχνει αδούλευτη και με προβλήματα στην ανάπτυξη και στη δημιουργία φάσεων.
Η επικείμενη διακοπή λόγω υποχρεώσεων των Εθνικών ομάδων, αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για ανασύνταξη δυνάμεων και κάλυψη των ελλείψεων που έχουν διαπιστωθεί με πρώτη και καλύτερη την απόκτηση σέντερ φορ, κενό που πολύ δύσκολα θα καλυφθεί από παίκτη ισάξιο του Κόντε.

Πως έπαιξαν
Με 4-2-3-1 κατέβασε την ομάδα του ο Γιάννης Πετράκης έχοντας πέντε από τους νεοαποκτηθέντες στην βασική ενδεκάδα. Κάτω από τα δοκάρια έκατσε ο Βελλίδης, την τετράδα της άμυνας αποτελούσαν οι Αποστολόπουλος, Τζημόπουλος, Μιχαήλ και Κακούμπα, μπροστά τους ως κόφτες οι Λίλα και Κάστρο, ενώ την τριάδα πίσω από τον προωθημένο Κριζμάν αποτελούσαν οι Ξυδάς, Νικολιάς και Κιούζικ.
Από την πλευρά του ο Πέδρο Μάρτινς κατέβασε την ομάδα του μόνο με μια αλλαγή σε σχέση με το παιχνίδι της Πέμπτης στην Αγγλία για το Europa League και αυτή ήταν ο Φετφατζίδης στην θέση του Χριστοδουλόπουλου. Τερματοφύλακας ο Γιαννιώτης, στην άμυνα οι Τσιμίκας, Βούκοτιτς, Μεριά και Ελαμπντελαουί, αμυντικά χαφ οι Μπουχαλάκης και Καμαρά, στα χαφ οι Φορτούνης, Ποντένσε και Φετφατζίδης και μοναδικός προωθημένος ο Γκερέρο.

Ισορροπημένο ξεκίνημα
Τα πρώτα λεπτά του χθεσινοβραδινού αγώνα δεν επεφύλασσαν ιδιαίτερες συγκινήσεις μιας και το πρώτο τέταρτο θα χαρακτηρίζονταν αναγνωριστικό από τις δυο ομάδες με τον Ολυμπιακό να προσπαθεί να κρατήσει μπάλα και να προσπαθεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις για να γίνει απειλητικός για την εστία του Βελλίδη. Από την άλλη πλευρά ο ΠΑΣ Γιάννινα αμύνονταν καλά, βγαίνοντας πρώτος στην μπάλα με τα αμυντικά του χαφ Κάστρο και Λίλα να κερδίζουν τις περισσότερες μονομαχίες στον χώρο του κέντρου. Μάλιστα σε μια δυο περιπτώσεις παραλίγο να δημιουργηθούν και προϋποθέσεις αντεπίθεσης με τους ταχύτατους Νικολιά και Κιούζικ να προσπαθούν να δημιουργήσουν ρήγματα στα «φτερά» του Ολυμπιακού.

«Ανέβηκε» ο Ολυμπιακός
Μετά το πρώτο τέταρτο ο Ολυμπιακός ανέβασε ταχύτητα και το δίλεπτο 18’-19’ παραλίγο να ανοίξει το σκορ με πρωταγωνιστή τον Γκερέρο. Στο 18’ ο Μπουχαλάκης έπαιξε το 1-2 με τον Φορτούνη, σέντραρε και ο επερχόμενος Γκερέρο με κεφαλιά έστειλε την μπάλα μόλις άουτ.
Στην αμέσως επόμενη φάση ο Ποντένσε κινήθηκε από την αριστερή πλευρά του ΠΑΣ σέντραρε παράλληλα αλλά και πάλι ο Γκερέρο δεν πρόλαβε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα του εξουδετερωμένου Βελλίδη.

Δυο γκολ σε 7 λεπτά
Ο Ολυμπιακός συνέχισε την πίεση στα καρέ του Βελλίδη και αυτή είχε αποτέλεσμα στο 34’ με τον Ελαμπντελαουί. Ο Καμαρά κινούμενος από αριστερά βγάζει την σέντρα και ο Ελαμπντελαουί ως κρυφός φορ πρόλαβε την έξοδο του Βελλίδη και με κεφαλιά έκανε το 1-0.
Στο 38’ ο Ολυμπιακός κέρδισε φάουλ στον άξονα και λίγο έξω από την περιοχή του Βελλίδη, αλλά το σουτ του Φορτούνη κατέληξε λίγο άουτ.
Στο 40’ ο Ολυμπιακός κέρδισε πέναλτι όταν σε βαθιά μπαλιά στην πλάτη της άμυνας του ΠΑΣ, ο Τζημόπουλος στην προσπάθεια του να διώξει βρήκε την μπάλα με το χέρι και ο διαιτητής Φωτιάδης υπέδειξε την εσχάτη των ποινών. Στο 41’ λοιπόν ο Φορτούνης με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι έγραψε το 2-0.
Το ημίχρονο ολοκληρώθηκε με τον ΠΑΣ να κερδίζει φάουλ λίγο έξω από την περιοχή του Γιαννιώτη αλλά το γέμισμα του Κακούμπα πρόλαβε και το έδιωξε ο Μεριά πριν δημιουργηθούν επικίνδυνες καταστάσεις για την εστία του Γιαννιώτη.

Ξεκίνημα με δοκάρι και γκολ
Με δοκάρι ξεκίνησε ο Ολυμπιακός το δεύτερο ημίχρονο όταν ο Φετφατζίδης βρέθηκε φάτσα-κάρτα με το τέρμα του Βελλίδη μετά από σέντρα του Ποντένσε, αλλά το πλασέ που επιχείρησε βρήκε το κάθετο δοκάρι του Βελλίδη, γλιτώνοντας τον ΠΑΣ από το 3-0.
Η πίεση του Ολυμπιακού συνεχίστηκε πιέζοντας ψηλά την άμυνα του ΠΑΣ. Στο 55΄μετά από λάθος μεταβίβαση του Μιχαήλ, ο Ποντένσε μετά από σέντρα του Φορτούνη βρέθηκε σε επίκαιρη θέση και ο χαφ του Ολυμπιακού κεραυνοβόλησε τον Βελλίδη κάνοντας το 3-0.

«Ανέβηκε» ο ΠΑΣ
Μετά το τρίτο γκολ του Ολυμπιακού οι παίκτες του Γιάννη Πετράκη προσπάθησαν να αντιδράσουν, ανεβάζοντας την άμυνα τους και κερδίζοντας μέτρα στο γήπεδο, δίχως όμως να καταφέρουν να φανούν απειλητικοί για την εστία του Γιαννιώτη. Αντίθετα, στο 59’ ο Ολυμπιακός παραλίγο να κάνει το 4-0 με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Γκερέρο.
Στο 62’ φάουλ του Μυστακίδη Λίλα και Κριζμάν δεν μπόρεσαν να «τσιμπήσουν» την μπάλα και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για τον ΠΑΣ, ενώ στο 64’ ο Γκερέρο και πάλι έχασε ανεπανάληπτο τετ-α-τετ με τον Βελλίδη να τον προλαβαίνει την τελευταία στιγμή.
Σουτ του Νικολιά στο 70’ δεν αιφνιδιάζει τον Γιαννιώτη, ενώ στο 75’ σουτ του Μυστακίδη κοντράρει στον Μιράντα και εξοστρακίζεται στο αριστερό κάθετο δοκάρι του Γιαννιώτη.

Δύο γκολ στις καθυστερήσεις…
Το δεκαπεντάλεπτο μετά το δοκάρι του Μυστακίδη δεν επεφύλασσε ιδιαίτερες συγκινήσεις, με τους παίκτες των δυο ομάδων να περιμένουν το τελευταίο σφύριγμα του Φωτιάδη. Όμως από το 90’ και μετά οι παίκτες του Ολυμπιακού πάτησαν γκάζι και με δυο γκολ σε δυο λεπτά μετέτρεψαν την νίκη τους σε θρίαμβο. Πρώτα ο Γκερέρο στο 90’ μετά από μια κούρσα 30 μέτρων πέρασε την μισή άμυνα του ΠΑΣ και πλάσαρε εύστοχα τον Βελλίδη. Το 5-0 διαμορφώθηκε στο 92’ με τον κεφαλιά του κεντρικού αμυντικού του Ολυμπιακού Μεριά δίνοντας διαστάσεις θριάμβου.

***
Δίκαιη μπορεί να χαρακτηριστεί η χθεσινή ήττα του ΠΑΣ Γιάννινα. Δυστυχώς οι παίκτες του Γ. Πετράκη, με εξαίρεση το πρώτο ημίωρο, έκαναν ακόμη μια άσχημη εμφάνιση, έχοντας όμως απέναντί τους έναν αντίπαλο ανώτερο ποιοτικά και σαφώς πιο έτοιμο μιας και έχει ήδη δώσει έξι επίσημα ματς.
Η διακοπή του πρωταθλήματος την επόμενη εβδομάδα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρίας για τον Γιάννη Πετράκη να ανασυντάξει την ομάδα ενόψει της δύσκολης και απαιτητικής συνέχειας γιατί ας μην κρυβόμαστε, λίγοι περίμεναν οποιαδήποτε συγκομιδή βαθμών στα δυο πρώτα, εκτός έδρας ματς, με ΑΕΚ και Ολυμπιακό. Περισσότερο, όμως απογοήτευσε η εικόνα της ομάδας και όχι το αποτέλεσμα…

* * * 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ
ΠΕΔΡΟ ΜΑΡΤΙΝΣ (Ολυμπιακός):
«Έχουμε δουλέψει πολύ γι’ αυτό. Είχαμε ένα δύσκολο και απαιτητικό παιχνίδι στην Αγγλία, όπου ξοδέψαμε πολλή ενέργεια. Θέλαμε, όμως, να δείξουμε ποιότητα και αποφασιστικότητα και τα καταφέραμε. Κάναμε καλό και ποιοτικό παιχνίδι. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα από τη μεγάλη προσπάθεια και δουλειά που κάνουμε. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε και να βελτιωνόμαστε».
Για την μεταγραφή του Γιάγια Τουρέ. «Είναι ένας παίκτης μεγάλη ποιότητας. Γενικά, έχουμε δουλέψει πολύ και έχουμε παίκτες που μπορούν να βοηθήσουν μέχρι να είναι απόλυτα έτοιμος ο Γιάγια. Ακόμη, είναι μακρύς ο δρόμος για το πρωτάθλημα. Υπολογίζουμε στην συνεισφορά ενός παίκτη, με ποιότητα και καλή νοοτροπία».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ (ΠΑΣ Γιάννινα):
«Ήθελα να πω ότι παίζαμε με μία ομάδα διαφορετικού επιπέδου από τη δική μας, μια ομάδα με μεγάλη ποιότητα. Αν σε αυτό προσθέσουμε και τον πολύ καλό ρυθμό που έχει ο Ολυμπιακός λόγω των αγώνων της Ευρώπης, αν προσθέσουμε και την πολύ καλή οργάνωση που είχε ως ομάδα στο παιχνίδι της, όλα αυτά έκαναν δύσκολη τη δουλειά μας. Όταν τρως πέντε γκολ δεν πρέπει να μιλάς και να λες πολλά πράγματα. Η προσπάθεια που κάναμε έως το 1-0 και το 2-0 που ήταν εύκολα γκολ, είχαμε μία καλή αμυντική οργάνωση και δυσκολέψαμε τον Ολυμπιακό να βρει λύσεις. Τα δύο γκολ μάς έφεραν σε δύσκολη θέση και νομίζω ότι είναι άδικο για την ομάδα μου με την προσπάθεια που έκανε. Τρώμε μετά δύο γκολ στο 90' που χαλάει πολύ την προσπάθεια και την εικόνα που είχαμε στο ματς. Συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό, καλή τύχη στην Ευρώπη. Πρέπει να μάθουμε ε μείς από αυτό το ματς, ξέραμε ότι ήταν δύσκολο. Όλα είναι στη δουλειά μας, πρέπει να μαθαίνουμε από αυτά».
Σε ερώτηση για το αν ο Ολυμπιακός ήταν τόσο καλός ή ο ΠΑΣ κακός. «Το βασικό είναι ότι παίζαμε με μία πολύ καλή ομάδα αυτή την περίοδο. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Είναι τελείως διαφορετικού επιπέδου ομάδα από τη δική μας. Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα που προανέφερα, δημιούργησαν αυτό το σκορ. Είναι όμως διαφορετικό να χάνεις 3-0 και 5-0. Δεχτήκαμε δύο γκολ σε κομβικό σημείο, στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου το τρίτο και τα πράγματα ήταν δύσκολα. Δεν ακυρώνει όμως την προσπάθεια των παικτών μας. Χρειάζεται όμως περισσότερη τόλμη».
Εάν το δύσκολο πρόγραμμα στο ξεκίνημα παίζει ρόλο. «Τα πράγματα στο τέλος έρχονται σε ισορροπία. Το ξέραμε ότι είχαμε δύσκολο πρόγραμμα, ξέραμε ότι θα ήταν δύσκολη η δουλειά μας. Δεν γυρίζει πίσω όμως ο χρόνος. Έχουμε πέντε εκτός έδρας ματς στις έξι πρώτες αγωνιστικές. Πρέπει να μάθουμε, να βγούμε πιο δυνατοί».
Για το αν συμφώνησε με την μεταγραφή παίκτη του Ολυμπιακού δυο μέρες πριν το ματς και τι γίνεται με τον επιθετικό: «Όσον αφορά στην πρώτη ερώτηση, αν δεν τον παίρναμε τώρα, πότε θα τον παίρναμε; Δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Για τον επιθετικό, προσπαθούμε να πάρουμε έναν παίκτη για να καλύψουμε το κενό του Κόντε. Δεν είναι εύκολο αυτή την περίοδο. Κοιτάμε για ελεύθερους».
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Παναθηναϊκός-Λαμία 3-1
Αστέρας Τρίπολης-ΑΕΚ 0-1
Ατρόμητος-Ξάνθη 0-0
Άρης-Λάρισα 2-0
Πανιώνιος-ΠΑΟΚ 0-1
Ολυμπιακός-ΠΑΣ Γιάννινα 5-0
Λεβαδειακός-Απόλλων Σμύρνης (σήμερα)
Παναιτωλικός-ΟΦΗ (σήμερα)
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
1. Ολυμπιακός 6 6-0
2. Άρης 6 5-0
3. ΑΕΚ 6 3-0
4. ΠΑΟΚ 4 2-0
5. Ατρόμητος 4 2-1
6. Λάρισα 3 1-2
7. Πανιώνιος 1 2-3
8. ΟΦΗ* 1 2-2
9. Ξάνθη 1 0-1
10. Παναθηναϊκός 0 4-1
11. Αστέρας Τρίπολης 0 0-2
12. Λαμία 0 1-6
13. Παναιτωλικός* 0 1-2
14. Απόλλων Σμύρνης* 0 0-1
15. Λεβαδειακός* 0 0-1
16. ΠΑΣ Γιάννινα 0 0-7
* Έχουν ένα ματς λιγότερο
** Ξεκίνησε με -6
*** Ξεκίνησε με -2
ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
(15, 16, 17/9/2018)
ΟΦΗ-ΠΑΟΚ
Ξάνθη-Παναιτωλικός
ΑΕΚ-Πανιώνιος
Λαμία-Ατρόμητος
Ολυμπιακός-Αστέρας
ΑΕΛ-Παναθηναϊκός
Απόλλων Σμύρνης-ΠΑΣ Γιάννινα
Άρης-Λεβαδειακός