Στο χείλος του γκρεμού

on .

PAS 1

Στο ματς της χρονιάς, όπως χαρακτηρίστηκε από πολλούς, ο ΠΑΣ Γιάννινα δεν κατάφερε να πάρει το τρίποντο και πλέον το φάσμα του υποβιβασμού είναι πιθανότερο από ποτέ μιας και η… απρόσμενη νίκη του ΟΦΗ στο ΟΑΚΑ επί του Παναθηναϊκού με 1-3, άφησε την ομάδα του Πετράκη στην 14η θέση που οδηγεί απευθείας σε υποβιβασμό στη νεοσυσταθείσα Super League II.
Βέβαια, το χθεσινό αποτέλεσμα οφείλεται κατά κύριο λόγο στον διαιτητή Παπαδόπουλο και τον βοηθό του Πάτρα, οι οποίοι στο 47’ ανακάλυψαν offside σε πεντακάθαρο γκολ του Κρίζμαν, αλλά και στους επιθετικούς του ΠΑΣ οι οποίοι τουλάχιστον σε τρεις περιπτώσεις έχασαν κλασικές ευκαιρίες για γκολ.
Κατώτερος των περιστάσεων αποδείχτηκε ο ΠΑΣ Γιάννινα σε ένα ακόμη κρίσιμο παιχνίδι, το οποίο μάλιστα είχε χαρακτηριστεί και από την ΠΑΕ ως και «ο αγώνας της χρονιάς». Η ομάδα της Ηπείρου δεν κατάφερε για ακόμα μια φορά να εκμεταλλευτεί την έδρα της και μετά τις Ξάνθη και Λάρισα έμεινε στην «λευκή» ισοπαλία και με τον Αστέρα Τρίπολης χθες βράδυ στο «Ζωσιμάδες». Καθοριστική για την εξέλιξη του ματς η λανθασμένη ακύρωση ως offside καθαρού γκολ που πέτυχε ο Κρίζμαν (47’). Λαϊκά δικαστήρια μετά το τέλος του παιχνιδιού και αποδοκιμασίες προς τον Γιάννη Πετράκη.
Πώς έπαιξαν
Ο Γιάννης Πετράκης παρέταξε τον ΠΑΣ με το συνηθισμένο τον τελευταίο καιρό 3-5-2, δίνοντας φανέλα βασικού στον Μάνο αντί του Αθανασιάδη.
Ο Νεόφυτος Μιχαήλ ήταν κάτω από τα δοκάρια, την τριάδα των στόπερ αποτελούσαν οι Κάργας, Σκόνδρας και Αλέξης Μιχαήλ, την δεξιά πτέρυγα κάλυπτε ο Μπουκουβάλας και την αριστερή ο Σεργκελασβίλι, κόφτης ήταν ο Κάστρο, έχοντας μπροστά του τους Νικολιά και Πάντελιτς, ενώ το επιθετικό δίδυμο αποτελούσαν οι Μάνος και Κρίζμαν.
Από την άλλη ο Γιώργος Παράσχος παρέταξε τον Αστέρα Τρίπολης με 4-2-3-1 με τον Αθανασιάδη στο τέρμα και τους Μαρτίνεθ, Κώτσιρα στα άκρα της άμυνας, ενώ οι Τριανταφυλλόπουλος και Πασαλίδης ήταν οι δυο κεντρικοί αμυντικοί. Αμυντικά χαφ αγωνίστηκαν οι Μουνάφο και Ιγκλέσιας, Βαλιέντε, Μπέλος και στα χαφ με τον Μανιά μοναδικό προωθημένο.
Χωρίς συγκινήσεις το πρώτο ημίχρονο
Μοιρασμένο ήταν το παιχνίδι στο πρώτο ημίχρονο, με τις δυο ομάδες να προσπαθούν να βρουν τα πατήματά τους στον «βαρύ» αγωνιστικό χώρο. Ο ΠΑΣ Γιάννινα ανέλαβε από την αρχή την πρωτοβουλία του παιχνιδιού και προσπαθούσε να βρει τρόπους να διασπάσει την πολυπρόσωπη άμυνα του Αστέρα.
Η πρώτη μεγάλη ευκαιρία για τον ΠΑΣ ήρθε μόλις στο 10’, όταν ο Μπουκουβάλας σέντραρε από δεξιά, με τον Πάντελιτς να μην προλαβαίνει να πιάσει την κεφαλιά. Το επόμενο δίλεπτο οι Ηπειρώτες απείλησαν άλλες δυο φορές τον Αθανασιάδη, αλλά το σουτ του Κρίζμαν και η κεφαλιά του Κάργα δεν βρήκαν στόχο.
Μετά το εικοσάλεπτο, ο Αστέρας πήρε μέτρα στο γήπεδο και έκανε αισθητή την παρουσία του στα καρέ του Νεόφυτου Μιχαήλ. Στο 22’ ο Μανιάς από δεξιά πάσαρε στο ύψος του πέναλτι με τον επερχόμενο Τσιαλιανίδη να πλασάρει αλλά ο Μιχαήλ με τα πόδια κράτησε ανέπαφη την εστία του.
Ο Αστέρας απείλησε εκ νέου στο 32’ με μακρινό σουτ του Τσιλιανίδη, το οποίο πέρασε λίγο έξω από το δεξί κάθετο δοκάρι του Μιχαήλ.
Δυο λεπτά νωρίτερα στο 30’ ο Αστέρας Τρίπολης έκανε την πρώτη του αναγκαστική αλλαγή καθώς ο Μιχάλης Μανιάς αποχώρησε υποβασταζόμενος, ενώ την θέση του πήρε ο Αραβίδης.
Φουριόζος ο ΠΑΣ μέχρι το 60’
Στο ξεκίνημα της επανάληψης οι γηπεδούχοι μπήκαν με το πόδι πατημένο στο γκάζι με τις ευκαιρίες να διαδέχονται η μία την άλλη, τον επόπτη Πάτρα να «ανακαλύπτει» offside στο γκολ του Κρίζμαν και τον γκολκίπερ τον φιλοξενούμενων να… κατεβάζει ρολά σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις.
Στο 47’ έγινε η φάση που ξεσήκωσε, δικαιολογημένα, θύελλα διαμαρτυριών. Ο Μπουκουβάλας έβγαλε ωραία σέντρα από δεξιά στην καρδιά της μεγάλης περιοχής του Αστέρα, με τον Κρίζμαν να πετιέται στην πορεία της και με πλασέ να ανοίγει το σκορ. Η χαρά των γηπεδούχων όμως κράτησε δευτερόλεπτα καθώς ο δεύτερος επόπτης Πάτρας σήκωσε το σημαιάκι του και υπέδειξε τον Κροάτη επιθετικό του ΠΑΣ σε θέση offside, μέσα σε εντονότατες διαμαρτυρίες των παικτών, του πάγκου αλλά και της κερκίδας!
Τη νευρικότητα που ακολούθησε μετά το ακυρωθέν γκολ παραλίγο να την πληρώσει ο ΠΑΣ καθώς στο επόμενο λεπτό ο Ιγκλέσιας με κοντινό πλασέ… δοκίμασε τα αντανακλαστικά του Μιχαήλ ο οποίος έδιωξε σε κόρνερ.
Μοιραίος ο Μάνος
Αφού ξεπέρασαν το σοκ του άδικα ακυρωθέντος γκολ, οι Ηπειρώτες συνέχισαν να πιέζουν την εστία του Αθανασιάδη. Στο 58’ ο Μάνος βρέθηκε «φάτσα» με το 1-0, αλλά ο Αθανασιάδης με το χέρι έδιωξε σε κόρνερ, ενώ στο 60’ ο τερματοφύλακας των φιλοξενούμενων είπε πάλι STOP στο γυριστό και πάλι του Μάνου. Στην αμέσως επόμενη φάση, ο Πάντελιτς με κοντινή κεφαλιά έστειλε την μπάλα λίγο πάνω από το δοκάρι των Αρκάδων.
Κράτησε το μηδέν ο Μιχαήλ
Μετά το 60’ και όσο δεν έμπαινε το γκολ η αγωνία μεγάλωνε με τον ΠΑΣ να έχει μια ανούσια κατοχή, χωρίς να γίνεται ωστόσο απειλητικός για την εστία του Αθανασιάδη.
Ο Γιάννης Πετράκης θέλοντας να φρεσκάρει την ομάδα του πέρασε στο 61’ τον Παμλίδη στη θέση του Νικολιά και στο 73’ τον Αθανασιάδη στην θέση του Κρίζμαν χωρίς ωστόσο οι νεοεισελθόντες να κάνουν αισθητή την παρουσία τους και να δημιουργήσουν κινδύνους στα αντίπαλα καρέ.
Αντίθετα οι Αρκάδες, παίζοντας με αντεπιθέσεις παραλίγο να κάνουν την ζημιά στο 76’ όταν ο Ιγκλέσιας βρέθηκε απέναντι από τον Μιχαήλ ο οποίος με μια εκπληκτική απόκρουση κράτησε το μηδέν.
Στο 77’ ο Μάνος έχασε νέα τεράστια ευκαιρία για τον ΠΑΣ Γιάννινα όταν ο Πασαλίδης που τον μάρκαρε γλίστρησε, ο επιθετικός του ΠΑΣ βρέθηκε απέναντι από τον Αθανασιάδη αλλά ο γκολκίπερ του Αστέρα έσωσε την ομάδα του από βέβαιη παραβίαση με τον επιθετικό του ΠΑΣ Γιάννινα να μην πιστεύει την ευκαιρία που έχασε.
Το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή Παπαδόπουλου έγινε εν μέσω αποδοκιμασιών τόσο κατά των παικτών και του Γιάννη Πετράκη, όσο και κατά της διαιτησίας που ουσιαστικά έκρινε το αποτέλεσμα. Ο ΠΑΣ Γιάννινα ταξιδεύει την ερχόμενη Κυριακή (7 μ.μ.) στην Αθήνα όπου θα αντιμετωπίσει στη Νέα Σμύρνη τον Πανιώνιο, ενώ στο Ηράκλειο γίνεται το ματς της αγωνιστικής με τον ΟΦΗ να υποδέχεται τον Αστέρα Τρίπολης. Περιττό να πούμε ότι άλλο αποτέλεσμα από τη νίκη θα είναι καταδικαστικό για τον ΠΑΣ…

* * * 

Ανακοίνωση με ειρωνικό ύφος και αιχμές κατά πάντων από την ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα

Αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα εξέδωσε ανακοίνωση βάλλοντας κατά πάντων (πολιτεία, διαιτησία, ΟΦΗ).

«Η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα 1966 θέλει να δώσει συγχαρητήρια σε όλους όσους συνέβαλαν στα σημερινά αποτελέσματα. Η εξυγίανση του ποδοσφαίρου στη χώρα μας φάνηκε πια ότι έρχεται ξεκάθαρα! Πόσο πιο αυτονόητο να γίνει ότι το ποδόσφαιρο δεν παίζεται τελικά στο γήπεδο…. μόνο! Αναρωτιόμαστε αν αυτό είναι πράγματι το πρωτάθλημα που θέλουν και επιδιώκουν οι ιθύνοντες της διαιτησίας, του ποδοσφαίρου γενικά και της πολιτείας; Αν ναι, τότε λυπούμαστε! Και μετά τα σημερινά, φυσικά από αύριο μπορεί να βγει πια και η πολυαναμενόμενη απόφαση για την τιμωρία ή…. μη του ΟΦΗ!! Καληνύχτα σε όλους!!»

* * * 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ (ΠΑΣ):
«Ήταν ένα παιχνίδι με μεγάλη ένταση, μεγάλο πάθος, μεγάλη πίεση και οι δύο ομάδες είχαν προϋποθέσεις για να πετύχουν γκολ. Αν μία ομάδα έπρεπε να κερδίσει, αυτή ήμασταν εμείς. Δυστυχώς δεν έγινε και σε συνδυασμό και με τα άλλα αποτελέσματα είμαστε σε δύσκολη θέση. Έχουμε 2 ματς ακόμα και πρέπει να κάνουμε το καλύτερο και να καταφέρουμε ό,τι δεν καταφέραμε μέχρι τώρα».
Για το ακυρωθέν γκολ αν είναι μια κατηγορία για τον ΠΑΣ: «Δεν χρειάζεται να πω τα αυτονόητα. Εσείς θα το αξιολογήσετε. Το παιχνίδι ήταν 0-0 και αν μέτραγε θα παίρναμε το πλεονέκτημα. Το παιχνίδι θα είχε δρόμο, αλλά θα είχαμε πλεονέκτημα. Δεν θέλω να κάνω άλλα σχόλια».
Για το αν μπορεί να μαζέψει ψυχολογικά τους παίκτες: «Έγινε μεγάλη προσπάθεια από τα παιδιά σήμερα, το αποτέλεσμα όμως δεν ήταν ανάλογο. Παίζαμε με μια ομάδα που ήταν κι αυτή με την πλάτη στον τοίχο. Ήμασταν κοντά να κερδίσουμε, η ομάδα έδειξε ότι μπορεί, αλλά για διάφορες συγκυρίες δεν έρχονται τα αποτελέσματα. Είναι παρακαταθήκη αυτές οι εμφανίσεις για τα δύο τελευταία ματς, μπορούμε να πάρουμε αποτελέσματα και αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε».
Για τη δήλωσή του την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν θα κινδυνεύσουν οι δύο ομάδες: «Αυτό που ελέχθη δεν μεταφέρθηκε όπως το είπα. Εγώ εξέφρασα ευχή να μείνουν και οι δύο στην κατηγορία και όχι να μείνει ή ο ΠΑΣ ή ο ΟΦΗ».

Γιώργος Παράσχος (Αστέρας Τρίπολης)

«Έγινε ένα πολύ καλό παιχνίδι, με πολύ πάθος, μεγάλη διάθεση και οι δύο ομάδες επεδίωξαν να κερδίσουν για να ξεφύγουν στη βαθμολογία. Είμαστε ικανοποιημένοι με τον βαθμό, ενώ για τα Γιάννενα δεν ήταν καλό αποτέλεσμα. Έμαθα ότι κέρδισε και ο ΟΦΗ και ίσως ο συντελεστής της παραμονής να ανέβει. Τις κλασικές ευκαιρίες τις είχαμε εμείς, το γκολ δεν ξέρω αν ήταν. Πλην της ευκαιρίας του Μάνου, εμείς είχαμε τις κλασικές, έχουμε κακοδαιμονία να μη βάζουμε και να δεχόμαστε γκολ με το παραμικρό. Έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα να ευχηθώ καλή συνέχεια και να σωθούν και οι δύο ομάδες».
Για την πίεση που δέχτηκε η ομάδα του στο β’ μέρος: «Υπήρχε μόνο η κλασική ευκαιρία του Μάνου και μια καλή απόκρουση του Αθανασιάδη εκεί. Ο Μιχαήλ κράτησε το σκορ και έκανε καταπληκτικές επεμβάσεις».
Για το αν αλλοιώνει τη βαθμολογία το ακυρωθέν γκολ: «Αν είναι θα το πω, δεν είναι ντροπή να το πω. Κι εμάς μας αλλοίωσε η διαιτησία ένα αποτέλεσμα στη Λάρισα. Γιατί να μην το πω, θα φοβηθώ κάτι;».

* * * 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

(14/4/2019)
Λάρισα-ΠΑΟΚ 1-1
Απόλλων Σμ.-Παναιτωλικός 0-1
Άρης-Ατρόμητος 0-2
Λαμία-ΑΕΚ 2-2
Λεβαδειακός-Πανιώνιος 1-2
Ολυμπιακός-Ξάνθη 4-0
Παναθηναϊκός-ΟΦΗ 1-3
ΠΑΣ Γιάννινα-Αστέρας Τρίπ. 0-0
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
1.ΠΑΟΚ 74 59-14
2.Ολυμπιακός* 66 62-16
3.ΑΕΚ 54 47-18
4.Ατρόμητος 49 39-26
5.Άρης 43 37-30
6.Παναθηναϊκός 38 34-25
7.Παναιτωλικός 36 33-42
8.Πανιώνιος 35 25-41
9.Λαμία 34 24-34
10.Λάρισα 31 25-31
11.Ξάνθη 29 18-27
12.Αστέρας Τρίπολης 29 21-29
13.ΟΦΗ 28 27-41
14.ΠΑΣ Γιάννινα 27 18-34
15.Λεβαδειακός 21 15-37
16.Απόλλων Σμύρνης 10 11-50
* Έχει ένα ματς λιγότερο
ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
(14/04/2019)
ΑΕΚ - Λάρισα
Ξάνθη - Απόλλων Σμύρνης
Ατρόμητος - Παναθηναϊκός
Λαμία - Ολυμπιακός
ΟΦΗ - Αστέρας Τρίπολης
ΠΑΟΚ - Λεβαδειακός
Παναιτωλικός - Άρης
Πανιώνιος - ΠΑΣ Γιάννινα