Τα Γιαννιώτικα «κουπιά» έλαμψαν στο Παγκόσμιο!

on .

NTOYSKOS PALAIOPANOS 28 7 19

• Συνηθισμένα είναι τα Γιάννενα από μεγάλες επιτυχίες στο άθλημα της Κωπηλασίας, καθώς τις τελευταίες δεκαετίες αθλητές του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων πρωταγωνιστούν στους διεθνείς στίβους κατακτώντας μετάλλια και πρωτιές σε πανευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που έφτασαν να στεφθούν ακόμα και Ολυμπιονίκες!
Η λαμπρή αυτή παράδοση της Γιαννιώτικης Κωπηλασίας συνεχίζεται και φέτος. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα για αθλητές κάτω των 23 ετών, μία από τις μεγαλύτερες φετινές διοργανώσεις του αθλήματος, που διεξήχθη στη Σαρασότα των ΗΠΑ τα Γιαννιωτόπουλα κατέκτησαν δύο μετάλλια, ανεβάζοντας στο βάθρο την πόλη τους και το άθλημα!

Πρώτα ο Παλαιοπάνος
Πιο αναλυτικά, το πρώτο μετάλλιο για τα Γιαννιώτικα «κουπιά» ήρθε το Σάββατο από τον Θανάση Παλαιοπάνο, ο οποίος έδωσε τη μάχη με τη Δίκωπο νέων ανδρών παρέα με τον αθλητή από τον Βόλο Γιάννη Καλανταρίδη.
Οι δύο Παγκόσμιοι Πρωταθλητές κατάφερναν να ανέβουν στο βάθρο παίρνοντας την Τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο με χρόνο 6.33.09 Το χρυσό κατέκτησε η Ρουμανία με 6.29.24 και το ασημένιο η Λιθουανία με 6.31.01. Οι Έλληνες κωπηλάτες ήταν σταθεροί σε όλη τη κούρσα και δεν έμειναν σε κανένα σημείο εκτός διεκδίκησης μεταλλίου.
Μία ημέρα νωρίτερα Παλαιοπάνος και Καλανταρίδης είχαν πάρει την πρώτη θέση στον επαναληπτικό της Δικώπου άνευ και έγιναν το πρώτο ελληνικό πλήρωμα που σφράγισε εισιτήριο για μεγάλο τελικό στο Παγκόσμιο. Aξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη επιτυχία μέχρι στιγμής για τον Γιαννιώτη κωπηλάτη, ο οποίος ήταν πέμπτος το 2017 στο Παγκόσμιο Εφήβων του Ρότερνταμ, ενώ κατέκτησε και ένα ασημένιο μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό την ίδια χρονιά. Ακολούθησε μία περίοδος εκτός κωπηλατικών στίβων λόγω τραυματισμού και φέτος επανέρχεται δυναμικά στους αγώνες με παγκόσμια διάκριση!

…Και χθες ο Ντούσκος!
Χθες το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) ήταν η σειρά του Στέφανου Ντούσκου, να ανεβάσει στο βάθρο του Παγκόσμιου την Ελλάδα και τη Γιαννιώτικη Κωπηλασία. Ο έκτος Ολυμπιονίκης του Ρίο πήρε τη δεύτερη θέση και το ασημένιο μετάλλιο στο Σκιφ νέων ανδρών.
Η κούρσα ήταν συγκλονιστική και κρίθηκε στα τελευταία μέτρα. Ο Γιαννιώτης πρωταθλητής ξεκίνησε πολύ δυνατά (έχοντας πετύχει και νέο ρεκόρ αγώνων στον προημιτελικό) και πέρασε πρώτος στα 500 και τα 1000 μ. Στη συνέχεια ο Γερμανός Βέμπερ έκανε την αντεπίθεσή του και κατάφερε να πέσει πρώτος στον τερματισμό σε χρόνο 6.54.59 αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Στέφανο που τερμάτισε σε 6.56.15, ενώ σε απόσταση αναπνοής τερμάτισε τρίτος με 6.56.22 ο Νορβηγός Ζουέλ.
«Απόλαυσα την κούρσα. Προσπάθησα να διατηρήσω την ταχύτητά μου και να ανεβάσω στα τελευταία 500μ. Δεν κέρδισα το χρυσό αλλά έκανα ότι καλύτερο μπορούσα, γι’ αυτό είμαι χαρούμενος», δήλωσε ο Πρωταθλητής του Ν.Ο.Ι..
Σημειώνεται εδώ ότι ο Στέφανος Ντούσκος έκανε την Παρασκευή στον προημιτελικό του Σκιφ μία άκρως εντυπωσιακή εμφάνιση. Ο Γιαννιώτης κωπηλάτης πήρε την πρώτη θέση και κατευθείαν την πρόκριση για τον ημιτελικό του αγωνίσματος με χρόνο 6.42.97 καταρρίπτοντας ταυτόχρονα κατά περίπου τέσσερα δευτερόλεπτα το ρεκόρ Παγκοσμίου πρωταθλήματος που κατείχε εδώ και οκτώ χρόνια, από το 2011 στο Άμστερντάμ ο Γερμανός Τρζουμπίνσκι με χρόνο 6.46.61!

Μια έβδομη θέση
Πολύ καλή εμφάνιση στο Παγκόσμιο της Σαρασότα έκαναν και οι Γιαννιώτες αδελφοί Άρης και Γιώργος Γραμμενιάτης με τη Δίκωπο άνευ ελαφρών βαρών. Οι δύο κωπηλάτες του Ν.Ο.Ι. αγωνίστηκαν στον μικρό τελικό όπου πήραν την πρώτη θέση με χρόνο 6.54.06 και κατέλαβαν την έβδομη θέση στη γενική.

Τέταρτη στα μετάλλια
Η εμφάνιση της Ελλάδας στο Παγκόσμιο Κωπηλασίας Νέων της Σαρασότα ήταν, δίχως αμφιβολία εξαιρετική. Η χώρα μας φιγουράρει στην τέταρτη θέση του πίνακα με τα μετάλλια, πίσω από υπερδυνάμεις του αθλήματος όπως η Μεγάλη Βρετανία (πρώτη), η Ιταλία (δεύτερη) και η Γερμανία (τρίτη). Μοιράζεται δε την τέταρτη θέση με την Αυστραλία, με «συγκομιδή», δύο χρυσά, ένα ασημένιο κι ένα χάλκινο μετάλλιο.
Τα δύο χρυσά μετάλλια για τη χώρα μας κατέκτησαν οι Αννέτα Κυρίδου και Δήμητρα Τσαμοπούλου στο Διπλό Σκιφ νέων γυναικών και οι Χριστίνα Μπούρμπου και Μαρία Κυρίδου στη Δίκωπο άνευ.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ