Η Super League 2 αποφασίζει για το μέλλον του πρωταθλήματος…

on .

SUPER LEAGUE 2 SHMA

Ιδιαίτερα κρίσιμη και καθοριστική για το μέλλον του πρωταθλήματος της Super League 2 είναι η σημερινή μέρα και συνολικά ολόκληρη η εβδομάδα, καθώς θα αποσαφηνιστεί το αν θα ξεκινήσουν οι προπονήσεις των ομάδων, όπως θα γίνει από αύριο με τις ομάδες της Super League 1, σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτ. Αυγενάκης.
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά: την προηγούμενη Τετάρτη οι ομάδες της Super League 1 αποφάσισαν κατά πλειοψηφία να ζητήσουν από την κυβέρνηση να τους επιτραπεί να επιστρέψουν στις προπονήσεις. Έτσι μία ημέρα μετά, την Πέμπτη, ο Υφυπουργός Λευτέρης Αυγενάκης στις ανακοινώσεις του για την επαναλειτουργία του αθλητισμού άνοιξε τον δρόμο για επιστροφή των ποδοσφαιριστών της Super League 1 στις προπονήσεις, με αριθμητικό περιορισμό και group των 6 έως 8 παικτών.
Πολλοί αναρωτήθηκαν γιατί ο Υφυπουργός Αθλητισμού εξαίρεσε τους ποδοσφαιριστές της Super League 2 και της Football League από τις ανακοινώσεις του. Η απάντηση είναι απλή και ο λόγος έχει να κάνει με το ότι το Δ.Σ. της Ένωσης Super League 2/Football League δεν έθεσε το θέμα αυτό προς ψήφιση και επομένως οι ομάδες δεν έχουν λάβει την τελική απόφαση για το αν θέλουν ή όχι να αρχίσουν οι προπονήσεις και κατ' επέκταση να ξαναρχίσει η αγωνιστική δράση.
Ερωτηθείς σχετικά με αυτό το θέμα, ο κ. Αυγενάκης έριξε το... «μπαλάκι» στις ομάδες, λέγοντας ότι περιμένει τις οριστικές αποφάσεις του σημερινού Δ.Σ. της 'Ένωσης. Σε περίπτωση λοιπόν που οι ομάδες αποφασίσουν την επανέναρξη των προπονήσεων, τότε θα κατατεθεί αίτημα στον Υφυπουργό Αθλητισμού για τη σχετική άδεια. Να σημειωθεί ότι σήμερα οι ομάδες αποφασίζουν για την επανέναρξη των προπονήσεων και όχι των αγώνων. Παρόλα αυτά πρόκειται για σημαντική απόφαση, καθώς εξυπακούεται ότι οριστική διακοπή των προπονήσεων αυτομάτως θα σημάνει και το οριστικό τέλος του πρωταθλήματος.
Οι ισορροπίες δυνάμεων
Η οριστική απόφαση των 12 ομάδων της Super League 2, των 3 εκπροσώπων της Football League και του προέδρου της Ένωσης Λεωνίδα Λεουτσάκου θα παρθεί στο σημερινό κρίσιμο Δ.Σ. το οποίο ορίστηκε για τις 14:00 μέσω τηλεδιάσκεψης. Μπορεί αρκετές ομάδες να εμφανίστηκαν αρνητικές στο ενδεχόμενο συνέχισης του πρωταθλήματος, ωστόσο το τελεσίγραφο της ΕΡΤ που δεν δίνει... ευρώ αν δεν συνεχιστούν οι αγώνες και άλλοι οικονομικοί παράγοντες ίσως διαφοροποιήσουν τα αριθμητικά δεδομένα στη σημερινή ψηφοφορία.
Οι ομάδες της Football League δεν επιθυμούν τη συνέχιση του πρωταθλήματός τους, κάτι που έχουν καταστήσει σαφές με όλους τους τόνους. Αρνητικές είναι και οι περισσότερες ομάδες της Super League 2 που βρίσκονται από τη μέση της βαθμολογίας και κάτω, οι οποίες δεν περιμένουν και πολλά χρήματα από την ΕΡΤ, ενώ σχεδόν όλες ταλανίζονται από πολλά οικονομικά και διοικητικά προβλήματα. Για αυτές είναι μια λύση η οριστική διακοπή, ελπίζοντας πως θα γλιτώσουν κάποια από τα χρέη τους.
Διαχωρισμός των πρωταθλημάτων
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δεν αποκλείεται να διαχωριστούν τα δύο πρωταθλήματα που ανήκουν στην ίδια Ένωση. Δηλαδή να μην παρθεί κοινή απόφαση για τα δύο πρωταθλήματα, της Super League 2 και της Football League, για το αν θα συνεχιστούν οι προπονήσεις. Αν γίνει κάτι τέτοιο θεωρείται πιθανότερο να επιστρέψουν στις προπονήσεις οι ομάδες της Super League 2 και να υπάρξει οριστική διακοπή στην Football League, κατηγορία της οποίας το μέλλον έτσι κι αλλιώς είναι αβέβαιο.
Η στάση του ΠΑΣ Γιάννινα
Στο σημερινό κρίσιμο τον ΠΑΣ Γιάννινα θα τον εκπροσωπήσει και σήμερα ο πρόεδρος και μεγαλομέτοχος Γιώργος Χριστοβασίλης. Η στάση των Γιαννιωτών συνοψίζεται στο «ναι μεν, αλλά», όπως άλλωστε έχει αναφέρει ο «Π.Λ.» και σε προηγούμενα ρεπορτάζ. Οι Γιαννιώτες είναι θετικοί στο να ξαναρχίσουν οι αγώνες και το επιθυμούν, αρκεί όμως να υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις και οι αναγκαίοι όροι, όπως π.χ. οι υγειονομικές συνθήκες. Κάτι ακόμα που ζητά ο ΠΑΣ είναι να υπάρχει μια ξεκάθαρη απάντηση από την ΕΡΤ για τις μεταδόσεις, στην περίπτωση που αρχίσουν πάλι τα παιχνίδια, αλλά και συγκεκριμένο πλάνο για τις δύο τελευταίες δόσεις των χρημάτων που θα δώσει η δημόσια τηλεόραση. Τέλος, οι Γιαννιώτες θέλουν μια δέσμευση ότι αν παιχτούν οι αγώνες, θα ισχύσουν οι υπάρχουσες προκηρύξεις των πρωταθλημάτων και δεν θα τροποποιηθούν εκ των υστέρων, προκειμένου να ευνοηθούν συγκεκριμένες ομάδες. Γι’ αυτό τον λόγο, ο ΠΑΣ επιζητά συγκεκριμένο πλάνο και όχι μετάθεση των αποφάσεων για το μέλλον.
Εν αναμονή των αποφάσεων…
Τις οριστικές αποφάσεις και ανακοινώσεις περιμένουν με αγωνία και οι παίκτες του ΠΑΣ Γιάννινα, προκειμένου να μάθουν πότε θα επιστρέψουν στις προπονήσεις. Ο Απόλλων Σμύρνης ανακοίνωσε την επιστροφή του στις προπονήσεις αύριο Τρίτη, καταγγέλλοντας πως υπάρχουν ομάδες που ήδη έχουν ξεκινήσει κρυφές και ως εκ τούτου παράνομες προπονήσεις. Πρόκειται για μια κίνηση εντυπωσιασμού και όχι ουσίας από πλευράς της ομάδας της Ριζούπολης, προκειμένου να πιέσει καταστάσεις ενόψει των αποφάσεων για τα play off και για το μπαράζ.
Όσον αφορά τον ΠΑΣ, όλοι οι παίκτες είναι εντός ελλαδικού χώρου και περιμένουν πότε θα γυρίσουν στη βάση της ομάδας στα Γιάννινα. Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι ξένοι παίκτες παρέμειναν στην πόλη, ενώ έχουν φύγει ορισμένοι Έλληνες για τις ιδιαίτερες πατρίδες τους όπως π.χ. ο Παντελάκης και ο Περιστερίδης στα Χανιά.
Το σενάριο που φοβάται ο ΠΑΣ
Το θέμα της αναδιάρθρωσης είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί και να τεθεί επί τάπητος, κάτι που επιβεβαιώθηκε και δια στόματος του ίδιου του Υφυπουργού Αθλητισμού. Είτε γίνει είτε δεν γίνει πάντως αναδιάρθρωση, ο ΠΑΣ είναι κυρίαρχος για την άδεια στην πλειονότητα των σεναρίων. Είτε μείνουν ως έχουν, είτε γίνουν 16 οι ομάδες της Super League, είτε 18 σε ένα ακραίο και απίθανο σενάριο, ο ΠΑΣ Γιάννινα έχει εξασφαλισμένη την άνοδο όντας πρώτος στην βαθμολογία της Super League 2.
Η μοναδική περίπτωση, το μοναδικό σενάριο που δεν θέλει ο ΠΑΣ είναι να υπάρξει οριστική διακοπή σε Super League 1 και Super League 2 και ταυτόχρονα να μην επικυρωθεί η βαθμολογία, αλλά να θεωρηθούν και τα δύο ως μη γενόμενα. Σε αυτή την περίπτωση θα παραμείνουν στην Super League 1 όλες οι ομάδες ως έχουν και δεν θα πέσουν Πανιώνιος και Παναιτωλικός. Μπορεί το σενάριο αυτό συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες, ωστόσο στον ΠΑΣ θέλουν να αποκλείσουν κάθε αρνητικό ενδεχόμενο και για τον λόγο αυτό προσέχουν για να μην την πατήσουν. Τα παθήματα του παρελθόντος, έγιναν μαθήματα...