Χωρίς διαγνωστικά τεστ δεν έχει προπονήσεις στη Super League 2!

on .

SUPER LEAGUE 2 SHMA

• Μπορεί η προηγούμενη εβδομάδα να χαρακτηρίστηκε καθοριστική για το μέλλον της Super League 2, ωστόσο η αβεβαιότητα παραμένει ακόμα και σήμερα καθώς μπαίνουμε στο δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου.

Αν πάντως ούτε τις επόμενες ημέρες αρχίσουν οι προπονήσεις των ομάδων, τότε θεωρείται απίθανο να επανεκκινήσει το πρωτάθλημα της Super League 2 και μοιραία θα οδηγηθεί σε οριστική διακοπή.
Οι ομάδες της Super League 2 ψήφισαν με πλειοψηφία 10-1 (σ.σ. απουσίαζε ο Πλατανιάς) υπέρ της επιστροφής στις προπονήσεις, όμως στην πράξη αποδεικνύεται ότι είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικές στο να ξαναρχίσουν προπονήσεις, ιδίως αν δεν έχουν κάτι χειροπιαστό να κερδίσουν. Η Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της ΓΓΑ απάντησε θετικά στο αίτημα που έστειλαν οι ομάδες της Super League 2 για επανέναρξη των προπονήσεων, έστω και με τριήμερη καθυστέρηση. Όμως, ούτε το Σαββατοκύριακο ξεκίνησαν διαγνωστικά τεστ και πόσο μάλλον προπονήσεις σε κάποια ομάδα της Super League 2.
Το...τρενάρισμα που παρατηρείται χρονικά δεν είναι ανεξήγητο. Αρχικά, η Υγειονομική Επιτροπή της ΓΓΑ καθυστέρησε γιατί περίμενε το meeting με τους γιατρούς όλων των ομάδων της Super League 1, προκειμένου να ενημερωθούν για τα προβλήματα που προέκυψαν στην εφαρμογή του υγειονομικού πρωτοκόλλου στις ομάδες της πρώτης κατηγορίας πριν δώσει την θετική έγκριση για τις ομάδες της Super League 1. Η δικαιολογία της ΓΓΑ έχει να κάνει με το ότι ήθελε να γνωρίζει τα επιμέρους προβλήματα για να επικαιροποιήσει το υγειονομικό πρωτόκολλο και στις ομάδες της Super League 2. Από την άλλη, ακόμα και μετά το «πράσινο φως» που δόθηκε την Παρασκευή, καμία ομάδα δεν είναι διατεθειμένη να ξεκινήσει προπονήσεις και να μπει σε πολυέξοδες διαδικασίες αν δεν έχει τις εγγυήσεις ότι θα έχουν νόημα και ότι θα υπάρξει «φως στο τούνελ».

Ο Ριστάνης υγειονομικός υπεύθυνος του ΠΑΣ
Εκ μέρους της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα επιλέχθηκε ο γιατρός της ομάδας και διακεκριμένος ορθοπεδικός Σταύρος Ριστάνης για να επιφορτιστεί με την τήρηση και παρακολούθηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Ο γιατρός του ΠΑΣ ξεκίνησε ήδη από την Παρασκευή τις επαφές με την αρμόδια υγειονομική επιτροπή και το Σαββατοκύριακο του στάλθηκαν ορισμένες οδηγίες για το υγειονομικό πρωτόκολλο που θα ακολουθηθεί. Ακόμα πάντως δεν έχουν απαντηθεί εκ μέρους της υγειονομικής επιτροπής όλα τα ερωτήματα για τον τρόπο εφαρμογής του πρωτοκόλλου και επομένως υπάρχουν ορισμένες ασάφειες.
Ως εκ τούτου, δεν έχουν ξεκινήσει διαγνωστικοί έλεγχοι στον ΠΑΣ και η ομάδα βρίσκεται εν αναμονή των συνεννοήσεων που γίνονται από τον γιατρό με τους υπεύθυνους της ΓΓΑ. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δεν υπάρχει ακόμα καν συζήτηση για την επιστροφή των παικτών καθώς δεν έχουν καθοριστεί ορισμένα βασικά ερωτήματα. Το πού, το πώς και το πότε θα γίνονται οι διαγνωστικοί έλεγχοι και κυρίως το κάθε πότε θα επαναλαμβάνονται.

Η προϋπόθεση του Λ. Αυγενάκη
Μια αποκαλυπτική συνέντευξη για το δεύτερο στάδιο της άρσης των περιοριστικών μέτρων στον Αθλητισμό έδωσε το Σάββατο στο site ieidiseis.gr o Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στο ποδόσφαιρο και σημείωσε ότι: «Αν στη Super League 2 οριστούν οι υγειονομικοί υπεύθυνοι σε κάθε ΠΑΕ για την τήρηση των πρωτοκόλλων και την ασφάλεια των αθλητικών εγκαταστάσεων, θα ισχύσουν και εκεί όσα ήδη ισχύουν για τις ΠΑΕ της Super League 1». Κάπου εδώ ξεκινούν τα εμπόδια. Μπορεί ο διαγνωστικός έλεγχος για τον κορωνοϊό να είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επανεκκίνηση των προπονήσεων και οι ομάδες να είναι υποχρεωμένες να υποβάλλουν το προσωπικό τους σε αυτό το τεστ, όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο πως έχουν τη διάθεση να το κάνουν όλες. Υπάρχουν ομάδες στην ουρά της βαθμολογίας της Super League 2 που δεν τις...πολυνοιάζει να επιστρέψουν στις προπονήσεις, ούτε και το αν θα συνεχιστεί το πρωτάθλημα.
Το καίριο ερώτημα λοιπόν που προκύπτει για την Super League 2 είναι τι θα αποφασιστεί στην περίπτωση που κάποια ή κάποιες ομάδες ΔΕΝ ορίσουν υγειονομικό υπεύθυνο.

Η πρόφαση των ομάδων
Επιπλέον, μέχρι σήμερα δεν έχει αποσαφηνιστεί το ποιος θα πληρώσει για τους διαγνωστικούς ελέγχους. Στην περίπτωση της Super League 1 το κόστος επιβάρυνε τις ΠΑΕ, αλλά στην Super League 2 τα οικονομικά δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά. Το ποσό που απαιτείται για μια παρτίδα διαγνωστικών τεστ είναι περίπου 4.000 ευρώ, αν και εκ μέρους της διοίκησης της Super League 2 γίνεται μια προσπάθεια για να πέσει το κόστος αυτό. Εκείνο που ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το κάθε πότε θα επαναλαμβάνεται ο διαγνωστικός έλεγχος. Κάθε εβδομάδα ή κάθε δύο εβδομάδες και με ποια διαδικασία.
Συνολικά πάντως, παρά τα όσα έχουν γραφτεί, ο αριθμός των 10.000 ευρώ για μια παρτίδα ελέγχων δεν ανταποκρίνεται επουδενί στην πραγματικότητα και μάλλον σκοπίμως «φουσκώνονται» τα ποσά. Το συνολικό ποσό που θα χρειαστεί μια ομάδα για τα τεστ που θα γίνουν δεν ξεπερνά τις 20.000 ευρώ και σίγουρα ακόμα και για μικρομεσαίες ομάδες της Super League 2 το νούμερο δεν είναι απαγορευτικό.
Επομένως, η διστακτικότητα και η απροθυμία των ομάδων δεν έχει να κάνει τόσο με τα έξοδα, αλλά μάλλον με τα προσδοκώμενα έσοδα. Δηλαδή, στην προκειμένη περίπτωση με την δόση της ΕΡΤ που «πάγωσε» και θα δοθεί μόνο αν και όταν ξεκινήσουν οι αγώνες. Εκείνο που μένει να διαφανεί τις επόμενες ημέρες είναι το αν μερικές ομάδες δείχνουν διστακτικές επειδή οι μεγαλομέτοχοι τους έχουν στο πίσω μέρους του κεφαλιού τους την φημολογούμενη αναδιάρθρωση και προσπαθούν να πιέσουν προς αυτή με τον τρόπο τους, δηλαδή βάζοντας εμπόδια στην ολοκλήρωση του πρωταθλήματος.