ΔΕΝ ΑΞΙΖΕ ΤΗΝ ΗΤΤΑ Ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ…

on .

 PAS OLYMPIAKOS 2 17 10 21

Το αήττητο σερί του ΠΑΣ Γιάννινα έσπασε. Οι Γιαννιώτες πάλεψαν στα ίσια τον Ολυμπιακό και ήταν καλύτεροι από τους «ερυθρόλευκους» αλλά ηττήθηκαν με 1-2 χθες βράδυ στο «Ζωσιμάδες». Η ομάδα της Ηπείρου είχε περισσότερες ευκαιρίες από τον περσινό πρωταθλητή, ωστόσο πλήρωσε ακριβά δυο ολιγωρίες στην άμυνα. Οι Πειραιώτες πήραν το προβάδισμα με το γκολ του Αγκιμπού Καμαρά (17’), ο ΠΑΣ απάντησε με το γκολ-πέναλτι του Εραμούσπε (61’), όμως η «χρυσή αλλαγή» του Μαρτίνς Ελ Αραμπί χάρισε τη νίκη στον Ολυμπιακό.
Στο ημίχρονο του χθεσινού αγώνα βραβεύτηκε από τον Γ. Χριστοβασίλη η παλιά δόξα του ΠΑΣ Γιάννινα, Ζντένκο Μουφ.
* * *
Παρότι ήταν καλύτερος στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα και έχασε περισσότερες ευκαιρίες, ο ΠΑΣ Γιάννινα ηττήθηκε χτες βράδυ με 1-2 από τον Ολυμπιακό στο «Ζωσιμάδες» για την 6η αγωνιστική της Super League και έσπασε το αήττητο σερί των Γιαννιωτών. Ο Ολυμπιακός εκμεταλλεύτηκε αμυντικές ολιγωρίες στην άμυνα του ΠΑΣ και προηγήθηκε με τον Αγκιμπού Καμαρά (17’). Η ομάδα της Ηπείρου είχε ευκαιρίες στο πρώτο μέρος για την ισοφάριση, όμως τελικά αυτή ήρθε στην επανάληψη με την εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Εραμούσπε (61’) με το χέρι του Ρέαμπτσιουκ. Ένα «τσαφ» του Σάλιακα μετά από γύρισμα του Εμβιλά έδωσε τη δυνατότητα στον Ελ Αραμπί να χριστεί σκόρ και να πετύχει το 1-2 που εν τέλει χάρισε τη νίκη στον Ολυμπιακό και μαζί την πρώτη θέση στη βαθμολογία μετά τη χτεσινή ισοπαλία του ΠΑΟΚ με τον Βόλο στην Τούμπα.

Πώς έπαιξαν
Με διάταξη 4-4-2 παρέταξε τον ΠΑΣ Γιάννινα ο προπονητής Ηρακλής Μεταξάς. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Λοντίγκιν, δεξί μπακ αγωνίστηκε ο Σάλιακας, αριστερό ο Πίρσμαν και κεντρικό αμυντικό δίδυμο οι Κάργας και Εραμούσπε. Το δίδυμο στα αμυντικά χαφ αποτέλεσαν οι Καραχάλιος και Ντομίνγκεθ, αριστερό εξτρέμ έπαιξε ο Γκαρντάφσκι, δεξί ο Σνάιντερ και στην κορυφή της επίθεσης έπαιξαν οι Περέα και Μιλιντσεάνου. Από την πλευρά του ο Πορτογάλος τεχνικός Πέδρο Μαρτίνς παρέταξε τους ερυθρόλευκους με διάταξη 4-2-3-1, επιλέγοντας να αφήσει τον Ελ Αραμπί εκτός ενδεκάδας. Κάτω από την εστία ήταν ο Τσέχος Βατσλίκ, δεξί μπακ έπαιξε ο Λαλά, αριστερό ο Ρέαμπτσιουκ και κεντρικό αμυντικό δίδυμο οι Παπασταθόπουλος και Σισέ. Στα αμυντικά χαφ αγωνίστηκαν οι Μπουχαλάκης και Μαντί Καμαρά, δεξί εξτρέμ ο Μασούρας, αριστερό ο Ονιεκούρου και ο Αγκιμπού Καμαρά έπαιξε πίσω από τον Τικίνιο που ήταν στην κορυφή της επίθεσης.

Απείλησε με Περέα ο ΠΑΣ
Με το ξεκίνημα του αγώνα, το παιχνίδι απέκτησε ρυθμό, ο Ολυμπιακός είχε την κατοχή της μπάλας, αλλά ο ΠΑΣ δεν έδειξε διάθεση να κλειστεί. Στο 4’ ο Ολυμπιακός έφτασε με αξιώσεις στην περιοχή του ΠΑΣ, όταν ο Ονιεκούρου έκανε το σουτ αλλά ο Λοντίγκιν μπλόκαρε τη μπάλα.
Στο 9’ ο Πίρσμαν μπήκε στην περιοχή ωραία από αριστερά, αλλά ο πανταχού παρών στόπερ Παπασταθόπουλος έδιωξε τη μπάλα, διαβάζοντας έξυπνα τη φάση. Ο ΠΑΣ έφτασε στην πρώτη του αξιόλογη στιγμή στο 11’. Με ωραία λόμπα,ο Πίρσμαν βρήκε τον Γκαρντάφσκι, αυτός έκανε το παράλληλο γύρισμα στον Περέα που πήρε την κεφαλιά αλλά η μπάλα έφυγε μόλις δίπλα από το αριστερό κάθετο δοκάρι του Βατσλίκ.

Πάγωσε το Ζωσιμάδες ο Αγκ. Καμαρά
Η φάση του Περέα αφύπνισε άμεσα τους Πειραιώτες που πήραν κεφάλι στο σκορ στο 17’.
Ο Μασούρας έβγαλε τη σέντρα από τα αριστερά, ο Σισέ δεν μπόρεσε να πάρει την κεφαλιά, η μπάλα έφτασε στον Αγκιμπού Καμαρά, ο οποίος με εκπληκτική βολίδα έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Ελληνορώσου γκολκίπερ του ΠΑΣ και έκανε το 0-1 μέσω πανηγυρισμών από τους φιλοξενούμενους. Αυτό ήταν και το δεύτερο γκολ που σημείωσε στο φετινό πρωτάθλημα, μιας και είχε σκοράρει και στην Τρίπολη, στη νίκη με 0-2 του Ολυμπιακού.

Καλές στιγμές για τους Γιαννιώτες
Ο Ολυμπιακός για λίγα λεπτά διαχειρίστηκε το αποτέλεσμα και κράτησε μπάλα, αλλά σταδιακά οι γηπεδούχοι έφταναν με αξιώσεις στα καρέ του Τσέχου τερματοφύλακα του Ολυμπιακού. Στο 29’ ο Σάλιακας εκτέλεσε το κόρνερ, στην εξέλιξη της φάσης ο Σνάιντερ έδωσε στον Κάργα που έκανε το σουτ αλλά η μπάλα έφυγε πάνω από τα δοκάρια. Η ομάδα του Μαρτίνς είχε μία προσπάθεια στο 31’ με τον Μαντί Καμαρά που ξέφυγε προσωπικό του αντίπαλο, έκανε το συρτό σουτ αλλά ο Λοντίγκιν μπλόκαρε τη μπάλα.
Οι Γιαννιώτες συνέχισαν να βρίσκουν τρόπο για να ξετρυπώσουν στην αντίπαλη περιοχή. Στο 33’ ο Καραχάλιος τροφοδότησε δεξιά τον Περέα, ο επιθετικός από την Κολομβία έκανε το σουτ αλλά η μπάλα έφυγε στην εξωτερική πλευρά των διχτύων του Βατσλίκ. Λίγο αργότερα και συγκεκριμένα στο 39’, ο Μιλιντσεάνου είχε ωραία έμπνευση και έβγαλε σέντρα για τον Γκαρντάφσκι που με τη μία έκανε το σουτ αλλά η μπάλα έφυγε άουτ. Ο ΠΑΣ συνέχισε στο ίδιο μοτίβο να επιτίθεται δηλαδή από τα δεξιά και στο 41’ ο Εραμούσπε έβγαλε έξυπνη μπαλιά στον Γκαρντάφσκι αλλά ο Γερμανοπολωνός δεν βρήκε τη μπάλα όπως θα ήθελε και έφυγε παράλληλα προς την εστία. Δεν σούταρε με το καλό του πόδι και φάνηκε πώς δεν ήταν με αυτοπεποίθησή το τελείωμά του.

Απειλή με Μπουχαλάκη - ισοφάρισε ο Εραμούσπε
Ο Πέδρο Μαρτίνς πέρασε τον Γιαν Εμβιλά στο ματς στο ξεκίνημα της επανάληψης, μιας και δεν ήταν ευχαριστημένος από την απόδοση του Ονιεκούρου. Στις δυο πλευρές έπαιξαν Μασούρας - Αγκιμπού με τον Εμβιλά να αγωνίζεται στην τριάδα του άξονα με Μπουχαλάκη και Μαντί Καμαρά.
Η πρώτη αξιόλογη στιγμή στο δεύτερο μέρος ανήκε στον Ολυμπιακό, μιας και στο 49’ από δυνατό σουτ του Μπουχαλάκη, η μπάλα κόντραρε στους παίκτες του ΠΑΣ και ο Λοντίγκιν με τα ακροδάχτυλα έδιωξε σε κόρνερ.
Η εικόνα του Ολυμπιακού συνέχισε να δημιουργεί προβληματισμό στον Μαρτίνς και το timing φαινόταν να είναι με το μέρος του ΠΑΣ. Στο 61’ ο Σάλιακας έκανε το γύρισμα στην περιοχή, με τον Ρέαμπτσιουκ να πέφτει και να κόβει και να βρίσκει την μπάλα με το χέρι. Ο διαιτητής Ευαγγέλου υπέδειξε άμεσα το σημείο του πέναλτι και την αρχική του απόφαση επιβεβαίωσε το VAR.
O Eραμούσπε ανέλαβε να το εκτελέσει και έστειλε τη μπάλα στον ουρανό των διχτύων του Βάτσλικ, ισοφαρίζοντας σε 1-1 μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς. Ήταν το πρώτο γκολ στο φετινό πρωτάθλημα για τον Αργεντινό στόπερ του ΠΑΣ Γιάννινα, ο οποίος είχε σκοράρει και πάλι με πέναλτι απέναντι στον Ολυμπιακό στο πρώτο παιχνίδι της ημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Ελλάδος που έγινε πέρυσι στις 7 Απριλίου στο ισόπαλο 1-1.

Δοκάρι με Παπασταθόπουλο - σκόραρε ο Ελ Αραμπί
Οι ερυθρόλευκοι προσπαθούσαν να βρουν τρόπο να απαντήσουν στο γκολ που δέχθηκαν και δημιούργησαν γερό πονοκέφαλο στην περιοχή του ΠΑΣ στο 69’. Ο Μασούρας εκτέλεσε φάουλ από αριστερά ο Παπασταθόπουλος πήρε την κεφαλιά και η μπάλα βρήκε στη συμβολή των δοκών της εστίας του Λοντίγκιν. Στο 77’ ο Ελ Αραμπί έκανε ένα σουτ στην κίνηση αλλά η μπάλα έφυγε άουτ.
Η σκέψη του Ίβηρα προπονητή του Ολυμπιακού να βάλει στο παιχνίδι τον Μαροκινό μπομπέρ Ελ Αραμπί αποδείχθηκε χρυσή κίνηση και καθοριστική για την έκβαση του αγώνα.
Έπειτα από εκτέλεση φάουλ, ο Σισέ πήρε την πρώτη κεφαλιά, στο δεύτερο δοκάρι ο Εμβιλά γύρισε την μπάλα και ο Αραμπί εκτός ισορροπίας έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Η φάση ελέγχθηκε στο VAR για περίπτωση οφσάιντ, ωστόσο δεν έδειξε κάτι το αντικανονικό και οι ερυθρόλευκοι στο 84’ πήραν εκ νέου το προβάδισμα στο σκορ και έκαναν το 1-2.
Στο τρίτο λεπτό του έξτρα χρόνου, ο Ροντρίγκες έκανε το σουτ και ο Λοντίγκιν μπλόκαρε τη μπάλα.
Το 1-2 έμεινε μέχρι το τελικό σφύριγμα του διαιτητή Ευαγγέλου. Ο Ολυμπιακός έφτασε τους 14 βαθμούς και ανέβηκε στην κορυφή της βαθμολογίας, σπάζοντας παράλληλα το αήττητο σερί που διατηρούσε ο ΠΑΣ σε πέντε αγωνιστικές.
Διατησία: Ευαγγέλου (Δημητριάδης - Μεϊντανάς).
ΠΑΣ Γιάννινα (Ηρακλής Μεταξάς): Λοντίγκιν, Σάλιακας, Πίρσμαν, Κάργας, Εραμούσπε, Καραχάλιος (88’ Μπρένερ), Ντομίνγκεθ, Γκαρντάφσκι, Σνάιντερ, Περέα (86’ Τριάδης), Μιλιντσεάνου (76’ Μορέιρα).
Ολυμπιακός (Πέδρο Μαρτίνς): Βατσλίκ, Λαλά, Ρέαμπτσιουκ, Σισέ, Παπασταθόπουλος, Μπουχαλάκης (66’ Ελ Αραμπί), Μαντί Καμαρά, Ονιεκούρου (46’ Εμβιλά), Αγκιμπού Καμαρά (78’ Βαλμπουενά), Μασούρας (78’ Ροντρίγκες), Τικίνιο (88’ Παπαδόπουλος)
* * *
Μεταξάς: «Προτιμώ τους βαθμούς από τα μπράβο»
• Ευχαριστημένος από την απόδοση της ομάδα όχι όμως από το αποτέλεσμα εμφανίστηκε στις δηλώσεις του ο Ηρακλής Μεταξάς.
Ο 54χρονος προπονητής του ΠΑΣ Γιάννινα στάθηκε στις αμυντικές ολιγωρίες που στοίχισαν τα δύο γκολ και σημείωσε ότι αυτές πρέπει να διορθωθούν προκειμένου να γεμίσει το… σακούλι με βαθμούς. «Δύο στατικές φάσεις. Νομίζω παίξαμε καλό ποδόσφαιρο αλλά αν έπρεπε να διαλέξω θα ήθελα να μην παίζαμε καλό ποδόσφαιρο και να παίρναμε ένα βαθμό. Να μάθουμε από τα λάθη που κάναμε στις στατικές φάσεις, γιατί κάναμε δύο λάθη, αλλά να μάθουμε και από τα καλά που δείξαμε σήμερα για τα επόμενα παιχνίδια να προσπαθήσουμε εκεί με αυτά τα στοιχεία που δείξαμε να πάρουμε τους τρεις βαθμούς».
Για το ότι ο ΠΑΣ έβγαλε πολλές τελικές στο χθεσινό παιχνίδι: «Βγάλαμε τρεις καλές ευκαιρίες στο πρώτο ημίχρονο και ο Ολυμπιακός αν θυμάμαι είχε μια το πολύ, δεν θυμάμαι μια καλή καθαρή ευκαιρία. Αμυντικά ήμασταν καλά, αλλά παίξαμε και μπάλα, αυτό ζήτησα από τα παιδιά και αυτό έκαναν και αυτό με ευχαριστεί. Δεν πρέπει να μας αρκεί ένα μπράβο που παίξαμε καλά, γιατί όταν χάνεις πρέπει να πονάει και να πας στο επόμενο παιχνίδι και να διορθώσεις τα λάθη που έκανες».
Για το αν του δίνει θάρρος ο τρόπος που έπαιξαν οι ποδοσφαιριστές του: «Αυτό εννοώ. Μου δίνει το θάρρος, βλέπω ότι βγαίνουν τα πράγματα που δουλεύουμε απλά το γνωρίζω ότι καμιά φορά χάνεις και ακούς καλά λόγια και κάπως χαλαρώνεις. Αυτό δεν πρέπει να μας συμβεί γιατί έχουμε δύο δύσκολα ματς σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο και πρέπει να μείνουμε συγκεντρωμένοι. Παίξαμε καλά αλλά έγιναν αυτά τα δύο λάθη που δεν πρέπει να ξαναγίνουν γιατί από τα φιλικά είχαμε δείξει το πρόβλημα στις στατικές φάσεις και μετά από πολύ καιρό σήμερα τα ξαναδείξαμε».
Για το ότι χάθηκε ευκαιρία για ένα ιστορικό ρεκόρ το καλύτερο ξεκίνημα: «Μου το είπανε πολλοί αλλά δεν είναι τα ρεκόρ είναι οι πόντοι που θέλουμε να μαζέψουμε. Τα ρεκόρ είναι για να γεμίζουμε τις σελίδες».
Για το ποιος είναι ο σκοπός μαζεύοντας τους βαθμούς: «Γεμίζουμε την τσάντα μας με πόντους και βλέπουμε τι θα μας δώσουν γιατί έχει σχέση και με το τι θα κάνουν οι άλλες ομάδες για αυτό κάθε εβδομάδα προσπαθούμε να βάλουμε πόντους στο σακούλι μας».
* * *
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Απ. Σμύρνης - Αστέρας Τρίπ. 0-1
Παναθηναϊκός - Ιωνικός 4-1
ΠΑΟΚ - Βόλος Ν.Π.Σ. 4-4
Παναιτωλικός - ΟΦΗ 1-2
ΑΕΚ - Ατρόμητος 3-0
ΠΑΣ Γιάννινα - Ολυμπιακός 1-2
Λαμία - Άρης (σήμερα)
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
1.Ολυμπιακός 14 10-3
2.ΠΑΟΚ 13 12-7
3.Βόλος 13 15-12
4.ΑΕΚ 13 13-6
5.Παναθηναϊκός 10 13-4
6.ΠΑΣ Γιάννινα 9 5-4
7.ΟΦΗ 7 7-8
8.Παναιτωλικός 5 7-10
9.Αστέρας Τρίπολης 5 2-5
10.Ιωνικός 5 3-9
11.Λαμία* 4 6-8
12.Άρης* 2 4-2
13.Απόλλων Σμύρνης 2 2-12
14.Ατρόμητος 2 3-12
* Έχουν ένα ματς λιγότερο
** Ξεκίνησε με -6 βαθμούς
ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (23, 24/10/2021)
Ατρόμητος - Ιωνικός
Απ. Σμύρνης - ΠΑΣ Γιάννινα
Αστέρας Τρίπ. - Παναθηναϊκός
Άρης - Παναιτωλικός
Βόλος Ν.Π.Σ. - ΑΕΚ
ΟΦΗ - Λαμία
Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ