«Δυνατό και αποκεντρωμένο το νέο πρωτάθλημα της Α’ Ερασιτεχνικής»

on .

MALISSOBAS KALYBAS

Μετά από 15 ολόκληρα χρόνια ο ΠΑΣ Μετσόβου επιστρέφει στην Α Ερασιτεχνική καθώς κατέκτησε τον τίτλο του πρωταθλητή στον Β' όμιλο της Β κατηγορίας.
Ο πρωτομάστορας της επιτυχίας του Μετσόβου, ο προπονητής Λεωνίδας Μαλισόβας μίλησε στον «ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ» και στους Χρήστο Καλύβα και Νίκο Γιωτίτσα σε μία εφ'όλης της ύλης συνέντευξη. Ο εκπαιδευτικός στο επάγγελμα τεχνικός του Μετσόβου έκανε εναν απολογισμό της περασμένης χρονιάς και της ανόδου, έθεσε τους στόχους για την επόμενη σεζόν, ενώ αναφέρθηκε και στα μεταγραφικά.
Τέλος, σχολίασε το περιστατικό με τη γιαγιά που έγινε viral με την είσοδό της στον αγωνιστικό χώρο στο παιχνίδι του Μετσόβου με τον Βοτανικό και αναφέρθηκε στο αποκεντρωμένο ερχόμενο πρωτάθλημα της Α’ Ερασιτεχνικής με ομάδες όπως το Μέτσοβο, η Κόνιτσα, τα Πράμαντα, ο Παρακάλαμος.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Λεωνίδα Μαλισόβα:
• Λεωνίδα είσαι για τέταρτη χρονιά πια στην ομάδα του Μετσόβου ως προπονητής. Θέλω να μας πεις πως κύλησε η περσινή χρονιά.
- «Ήταν η πιο ομαλή από τις τρεις προηγούμενες χρονιές και η πιο οργανωμένη από την αρχή. Κύλησε ομαλά και λόγω των αποτελεσμάτων που πήραμε μια διαφορά από την αρχή από τις άλλες ομάδες, αλλά και λόγω τις καλής λειτουργίας».
• Προβλήματα μέσα στη χρονιά υπήρχαν;
- «Υπήρχαν. Δεν μπορεί κανένα σωματείο να βγάζει τη χρονιά χωρίς προβλήματα, αλλά δεν ήταν τέτοια που θα μπορούσαν να ανακόψουν την πορεία της ομάδας. Είχαμε προβλήματα μικροτραυματισμών, αλλά δεν είχαμε προβλήματα με αποχωρήσεις παικτών λόγω δουλειάς ή σπουδών».
• Παρακολουθώντας την ομάδα, πιστεύουμε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η αλλαγή έδρας λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο Μέτσοβο τον χειμώνα. Πόσο σας δυσκόλεψε αυτό φέτος σε σχέση με άλλες χρονιές;
- «Το  χειριστήκαμε με τον ίδιο λανθασμένο τρόπο όπως τις άλλες χρονιές. Δεν φροντίσαμε έγκαιρα τα ματς που αναβάλλονται να γίνονται την ίδια μέρα σε κάποιο άλλο γήπεδο. Δυστυχώς αυτό μας αποσυντονίζει και μας βγάζει από τον ρυθμό μας. Υπήρξαν τέτοια περιστατικά λόγω των καιρικών συνθηκών και νομίζω ότι αυτό στοίχισε λίγο στην ομάδα, γιατί στον δεύτερο γύρο η ομάδα έχασε τον ρυθμό της. Δεν ήταν καλή αγωνιστικά και δικαιολογημένα χάσαμε κάποιους βαθμούς».
• Τα προηγούμενα δύο χρόνια η ομάδα έφτανε στην πηγή και δεν έπινε νερό. Φέτος τι άλλαξε και σε ποιο σημείο του πρωταθλήματος ένιωσες ότι η ομάδα «κλείδωσε» την άνοδο;
- «Μετά τα Χριστούγεννα η ομάδα μας δεν ήταν όπως ήμασταν μέχρι τότε, είχαμε κάποια «κοιλιά». Στοίχισε και σε βαθμούς γιατί βγάλαμε τον πρώτο γύρο αήττητοι μόνο με δύο ισοπαλίες και τους περισσότερους βαθμούς τους χάσαμε στον δεύτερο γύρο. Απλά κινηθήκαμε λίγο καλύτερα και είχαμε μεγαλύτερο ρόστερ για να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση και καταφέραμε να διατηρήσουμε την βαθμολογική διαφορά. Νιώσαμε πιο σίγουροι από κάποιες νίκες που πήραμε εκτός έδρας και νομίζω ότι η υπόθεση άνοδος τελείωσε στη νίκη μας στο αγώνα με την Καστρίτσα. Από εκεί και πέρα διαχειριστήκαμε εύκολα την κατάσταση».
• Χαλαρώσατε μετά τη νίκη με την Καστρίτσα;
- «Χαλαρώσαμε ναι. Αλλά εκτός από την βαθμολογική διαφορά που υπήρχε ήταν και το πρόγραμμα τέτοιο που μας έδωσε μια σιγουριά».
• Είναι ένα αβαντάζ για εσάς το γεγονός ότι αγωνίζονται ως επί το πλείστον παιδιά από το Μέτσοβο στην ομάδα;
- «Φυσικά και είναι αβαντάζ γιατί υπάρχει μια ομοιογένεια. Τα παιδιά θέλουν να συμμετέχουν στην λειτουργία της ομάδας γιατί το βλέπουν ως συνέχεια της παρέας τους και έξω από το γήπεδο και τους αρέσει να κάνουν και αυτή την παρέα και μέσα στο γήπεδο. Αυτό ικανοποιεί τους φιλάθλους και την τοπική κοινωνία, γιατί βλέπουν τα παιδιά τους να αθλούνται και βλέπουν ερχόμενοι στο γήπεδο να αγωνίζονται τα παιδιά που βλέπουν στην καθημερινότητα τους. Από την άλλη είναι πολύ ευχάριστο για εμένα ότι συμμετέχουν σε αυτή την ομάδα δύο παιδιά από τα Γιάννινα και θέλουν να παραμείνουν στην ομάδα για τέταρτη χρονιά. Αυτό με ικανοποιεί γιατί σημαίνει ότι περνάνε καλά και είναι σημαντικοί πλέον και χωρίς να παίρνουν χρήματα».
• Πόσο βοήθησε φέτος η δυνατή έδρα στην πορεία της ομάδας;
- «Βγάλαμε το πρωτάθλημα αήττητοι. Η έδρα πάντα είναι ένα αβαντάζ, όποια ομάδα μπορεί να την εκμεταλλευτεί, έχει ένα πλεονέκτημα. Νομίζω όμως ότι ήμασταν καλοί και εκτός έδρας, βγάλαμε όλα τα παιχνίδια με νίκες και είχαμε μια ισορροπία τόσο εντός, όσο και εκτός. Καλύτερα πιστεύω ότι παίζαμε στα εκτός έδρας παιχνίδια, τα εντός τα κερδίσαμε χωρίς να έχουμε την ανάλογη ποδοσφαιρική ποιότητα».
• Πάμε λίγο στο περιστατικό που συνέβη στον αγώνα με τον Βοτανικό με την είσοδο της γιαγιάς στον αγωνιστικό χώρο. Πως το έζησες εσύ αυτό;
- «Εγώ το είδα την τελευταία στιγμή όταν πήγε στον πάγκο του Βοτανικού. Από ότι μου είπαν τα παιδιά ενοχλήθηκε η κυρία Σωτηρούλα από τη φασαρία του γηπέδου και τις κροτίδες και αποφάσισε να διακόψει το παιχνίδι για να βρει την ησυχία της».
• Τι θες να πεις στην κυρία Σωτηρούλα γιατί τη νέα χρονιά θα είναι ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα με περισσότερη φασαρία;
- «Μένει δίπλα στο γήπεδο και νομίζω ότι έχει συνηθίσει αυτή την κατάσταση και θα τα βρει με τον πρόεδρο».
• Πρόεδρος παραμένει για μια ακόμη χρονιά ο Γιώργος Παλαμάς. Πως είναι η σχέση σου με τη διοίκηση;
- «Η σχέση μου με τη διοίκηση είναι άριστη. Όχι ότι δεν υπήρξαν καθόλου σύννεφα, υπήρξαν μικροδιαφωνίες, αλλά γενικά συμφωνούμε στο 90% στην πορεία που θα ακολουθήσει η ομάδα. Σε αυτό συμφωνούμε και από τη στιγμή που υπάρχει συμφωνία μπορούμε να προχωρήσουμε. Εγώ πιστεύω ότι η διοίκηση του Μετσόβου δεν έχει καμία σχέση με τις διοικήσεις των άλλων ομάδων. Αυτό που με ικανοποιεί εμένα είναι ότι δουλεύουν σε ένα μακροχρόνιο στόχο. Δεν κοιτάζουν μόνο πως θα βγει η χρονιά και που θα τερματίσει η ομάδα, αλλά τους νοιάζει το τι θα παρουσιάσει η ομάδα στα επόμενα χρόνια. Λειτουργούν με βάση ένα μοντέλο, δεν κρίνουν με βάση τα αποτελέσματα, δεν παρεμβαίνουν στο έργο μου, αγαπούν όλα τα παιδιά και όλα τα παιδιά τους αγαπούν και συνεχίζουν να προσφέρουν αυτό που προσφέρουν. Για εμένα επίσης είναι σημαντικό ότι μπορούν και λειτουργούν μια ακαδημία χωρίς να παίρνουν συνδρομές από τους γονείς. Μια ακαδημία που έχει πολλά έξοδα γιατί οι μετακινήσεις προς την πόλη των Ιωαννίνων είναι πολλές, πληρώνουν προπονητές και όλα αυτά χωρίς συνδρομές από γονείς και αυτό είναι ένας άθλος».
• Θεωρείς ότι Μέτσοβο, Καστρίτσα και Κουτσελιό ήταν οι ομάδες που ξεχώρισαν στο περσινό πρωτάθλημα;
- «Ναι. Πραγματικά έτσι είναι, όμως η κάθε ομάδα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά. Το Μέτσοβο και η Καστρίτσα δίκαια ανέβηκαν. Η Καστρίτσα είχε πολύ καλή ομάδα, αλλά το άγχος δεν άφησε τους παίκτες της να αποδώσουν αυτό που ξέρουν τις τελευταίες αγωνιστικές και πήγαν στα μπαράζ. Αντίθετα εμείς που δεν είχαμε το άγχος γιατί δεν είχαμε ως αποκλειστικό στόχο την άνοδο μπορέσαμε και το διαχειριστήκαμε καλύτερα. Το Κουτσελιό είχε μια ομοιογενή ομάδα που στηρίχθηκε σε ένα διαφορετικό μοντέλο από αυτό της Καστρίτσας, προσπάθησε να ενώσει και να μαζέψει τα παιδιά από το χωριό και νομίζω ότι αυτή η ομοιογένεια και το οικογενειακό κλίμα ήταν αυτό που τους έδωσε την άνοδο».
• Έχετε κάνει τον προγραμματισμό για την επόμενη χρονιά;
- «Έχουν ήδη κλείσει τέσσερα φιλικά και αφήσαμε δύο φιλικά για να παίξουμε με τις ομάδες της γύρω περιοχής. Η προετοιμασία θα ξεκινήσει στις 23 Ιουλίου, ο προγραμματισμός και η σκέψη μας έχουν καθοριστεί σχεδόν μετά το τέλος του πρωταθλήματος. Δεν έχουμε μεταγραφικές βλέψεις, η ομάδα θα κινηθεί στο ίδιο μοτίβο όπως τα προηγούμενα χρόνια και εκεί θεωρούμε ότι μπορεί μια ομάδα να λειτουργεί καλά είτε είναι στη Β’, είτε στην Α’ κατηγορία».
• Δεν θέλει προσθήκες η ομάδα; Το πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας είναι πιο δύσκολο.
- «Είναι πιο δύσκολο το ξέρουμε, δεν μπορούμε να κρυφτούμε πίσω από αυτό. Η ομάδα θέλει και χρειάζεται κάποιες προσθήκες, αλλά αυτές δεν μπορούν να γίνουν. Εγώ έχω μιλήσει με κάποιους παίκτες και δεν μπορούν να έρθουν στο Μέτσοβο».
• Είναι θέμα απόστασης ή οικονομικό;
- «Είπα και προηγουμένως ότι το Μέτσοβο δεν πληρώνει ποδοσφαιριστές. Εκεί κινείται και προσπαθεί αν υποστηρίξει ένα μοντέλο προώθησης παιδιών από την γύρω περιοχή. Αν κυμανθεί σε άλλο επίπεδο είναι σαν να καταστρέφει το δικό της μοντέλο. Επίσης θα ήταν άδικο για τους παίκτες που ανέβασαν την ομάδα και θα θέλουν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στην παραπάνω κατηγορία, να παραμεριστούν και να μην τους δοθεί η ευκαιρία».
• Από τις ομάδες που είναι από τις γύρω περιοχές του Μετσόβου έχεις ξεχωρίσει κάποιον παίκτη που θα μπορούσε να βοηθήσει;
- «Υπάρχουν παίκτες ναι. Έχουμε τρία καταπληκτικά παιδιά από την Χρυσοβίτσα και το Μικρό Περιστέρι, παιδιά που είναι σημαντικά για εμάς. Έδειξαν αγωνιστικότητα και θα διακριθούν και στην Α’ κατηγορία. Υπάρχουν παιδιά, αλλά είναι και οι τοπικές ομάδες που ίσως δεν θέλουν να αποδυναμωθούν, δεν έχουν το τεράστιο ρόστερ και δυσκολεύονται να δώσουν κάποιον παίκτη».
• Υπάρχουν παίκτες που απουσίασαν φέτος λόγω σπουδών και θα γυρίσουν στην ομάδα ή παίκτες που θα φύγουν για τον ίδιο λόγο;
- «Λόγω σπουδών ενδεχομένως να φύγει ένας παίκτης. Έχουμε δύο επιστροφές παιδιών που παίρνουν τα πτυχίο τους και γυρίζουν στην ομάδα, αλλά δεν ξέρουμε τι θα κάνουν με το στρατιωτικό τους. Για εμένα ο βασικός στόχος αυτής της ομάδας είναι να ανέβουν επίπεδο τα παιδιά που υπάρχουν ήδη στην ομάδα, να βελτιωθούν και να παρουσιαστούν καλύτεροι στο επόμενο πρωτάθλημα».
• Οι φίλαθλοι πέρυσι βοήθησαν την ομάδα. Εσείς φέτος τι ζητάτε από αυτούς;
- «Καταρχήν θέλω να πω ότι στα τρία χρόνια που είμαι στο Μέτσοβο δεν άκουσα από την κερκίδα να βρίσουν παίκτη, να παραπονεθούν στον προπονητή για τις αλλαγές ή γιατί έχασε ένα παιχνίδι. Μου έχει κάνει μεγάλη εντύπωση ο ποδοσφαιρικός πολιτισμός των φιλάθλων του Μετσόβου. Εμείς θέλουμε παραπάνω φιλάθλους. Στο παιχνίδι με την Καστρίτσα είχαμε πληθώρα φιλάθλων και θα ήταν ευχής έργο αυτός ο κόσμος να μας ακολουθεί σε όλα τα παιχνίδια. Όσο περισσότερος κόσμος έρχεται στο γήπεδο, τόσο το καλύτερο για το τοπικό ποδόσφαιρο και φυσικά όπως έγινε αυτά τα χρονιά να μην δημιουργηθεί καμία φασαρία. Η φιλοξενία στο Μέτσοβο να είναι πάντα άψογη».
• Πόσο δύσκολο είναι για εσένα να συνδυάζεις τη δουλειά σου με την προπονητική;
- «Εμείς είμαστε τυχεροί που ακολουθούμε ένα συγκεκριμένο επάγγελμα. Εγώ είμαι εκπαιδευτικός, το οποίο εργασιακά με αποδεσμεύει στις 13:15 και μου αφήνει το περιθώριο να κάνω το απογευματινό μου χόμπι. Δυστυχώς πολλοί συνάδελφοι δυσκολεύονται περισσότερο».
• Η οικογένεια σου σε στηρίζει σε όλη αυτή την προσπάθεια;
- «Η γυναίκα μου με στηρίζει απόλυτα και πολλές φορές με στηρίζει με την απουσία της. Ως ποδοσφαιριστή με έχει δει να αγωνίζομαι μόνο μια φορά και ως προπονητή μάλλον καμία, αλλά με καλύπτει με τις εργασίες του σπιτιού».
• Θέλουμε μια ευχή για τη νέα ποδοσφαιρική χρονιά.
- «Εύχομαι να είναι μια καλή χρονιά, οι ομάδες να δημιουργούν φιλίες και σχέσεις μέσα στους αγωνιστικούς χώρους. Να καταλάβουμε όλοι ότι στο ερασιτεχνικό δεν υπάρχουν αντίπαλοι, υπάρχουν μόνο αγώνες οι οποίοι τελειώνουν στα ενενήντα λεπτά και όλοι είμαστε φίλοι. Να μην υπάρχουν τραυματισμοί και να είναι ένα πρωτάθλημα καλό και αυτό πιστεύω ότι θα είναι, γιατί οι ομάδες είναι τέτοιες που για πρώτη φορά το πρωτάθλημα θα είναι τόσο αποκεντρωμένο. Θα υπάρχουν έδρες όπως η Κόνιτσα, το Μέτσοβο, τα Πράμαντα, ο Παρακάλαμος, η Μουσιωτίτσα, η Ζωοδόχος και βέβαια οι παραδοσιακές ομάδες των Ιωαννίνων Πέραμα, Κατσικά, Ελεούσα, Ανατολή. Νομίζω ότι θα είναι ένα καλό πρωτάθλημα».