«Ο ΠΗΧΥΣ ΨΗΛΟΤΕΡΑ ΦΕΤΟΣ!»

on .

TZHMOPOYLOS THEMHS

• Ήρθε στον ΠΑΣ Γιάννινα το 2010 και έκτοτε έχει γίνει μόνιμος κάτοικος Ιωαννίνων, συνδέοντας το όνομά του με τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ομάδας της Ηπείρου. Πλέον είναι εκ των αρχηγών της ομάδας και ένας από τους στυλοβάτες της άμυνας, αλλά και διεθνής με την Εθνική Νέας Ζηλανδίας.
Ο Θέμης Τζημόπουλος μίλησε στον «Πρωινό Λόγο» και τους Θανάση Μυριούνη, Νίκο Γιωτίτσα και Χρήστο Καλύβα για το νέο του συμβόλαιο με τον ΠΑΣ, τους λόγους που παρέμεινε στην ομάδα, αλλά και την επιθυμία του να φέρει την οικογένειά του στα Γιάννενα και να κλείσει εδώ την καριέρα του.
Ο Κοζανίτης αμυντικός αποκάλυψε την καλύτερη και τη χειρότερη στιγμή που έζησε στον ΠΑΣ και μίλησε με κολακευτικά λόγια για την προσφορά τόσο του Γιάννη Πετράκη όσο και του Γιώργου Χριστοβασίλη.
Ακόμα αναφέρθηκε στο κεφάλαιο «Εθνική Νέας Ζηλανδίας» και τους στόχους του, ενώ σχολίασε και το Μουντιάλ, αποκαλύπτοντας τη δική του προτίμηση.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Θέμη Τζημόπουλου στον «Πρωινό Λόγο»:
• Από το 2010 είσαι στην ομάδα και ανανέωσες πρόσφατα μέχρι το καλοκαίρι του 2020. Περίμενες όταν ήρθες στον ΠΑΣ ότι θα μείνεις τόσο πολύ στην ομάδα;
-Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση και τη συνέντευξη που μου κάνατε. Έκλεισα ήδη οκτώ χρόνια στην ομάδα και με το νέο συμβόλαιο πάω στα δέκα. Όταν κάνεις συμβόλαιο σε μια ομάδα υπολογίζεις ότι θα καθίσεις δύο χρόνια, ποτέ δεν σκέφτεσαι ότι θα κάτσεις σε μια ομάδα δέκα χρόνια!
• Δεν το φανταζόσουν ποτέ ότι θα μείνεις τόσα χρόνια στα Γιάννινα;
-Είναι μια πόλη που μου άρεσε, η ομάδα μου άρεσε. Οι στόχοι μου συμβάδιζαν τότε με την ομάδα. Ο ΠΑΣ έχει ανοδική πορεία, καταφέραμε να ανεβάσουμε το επίπεδο στην ομάδα και νομίζω ότι έχει πάει καλά μέχρι τώρα και μακάρι να συνεχίσει έτσι.
• Ποια ήταν η καλύτερη και ποια η χειρότερη στιγμή που έχεις ζήσει στον ΠΑΣ;
-Η καλύτερη στιγμή είναι αυτή που πήγαμε στην Ευρώπη. Κάθε στιγμή είναι μοναδική, άσχετα αν τη μια χρονιά δεν παίξαμε και σίγουρα τα ευρωπαϊκά παιχνίδια είναι αυτά που έχουν μείνει χαραγμένα στη μνήμη μου. Το μόνο που μένει είναι μια πικρία ότι το δεύτερο παιχνίδι με την Αλκμάαρ δεν έγινε στο γήπεδο μας γιατί πιστεύω ότι θα είχαμε περισσότερες πιθανότητες να περάσουμε. Η χειρότερη στιγμή είναι ο αποκλεισμός στο κύπελλο από τον Αστέρα Τρίπολης, τότε που μπήκαν οπαδοί μέσα στα αποδυτήρια και τους έβγαλε έξω ο κ. Αναστασιάδης. Αυτό είναι μια κακή στιγμή από τις λίγες που έχω ζήσει στα Γιάννινα.
• Δύο ακόμη χρόνια συμβόλαιο με την ΠΑΣ. Σκέφτεσαι να κλείσεις εδώ την καριέρα σου;
-Δεν το έχω σκεφτεί ακόμη αυτό, αλλά είναι κάτι που με ενδιαφέρει. Έχω σκοπό να παίξω μπάλα ακόμη τέσσερα χρόνια, θα προσπαθήσω να κρατηθώ σε καλή φυσική κατάσταση, αν καταφέρω να ακολουθήσω την Εθνική είναι και αυτός ένας στόχος που θέλω να κάνω, έχουμε το Confederations Cup και το Μουντιάλ μετά από τρία χρόνια, θα βάλω μακρινούς στόχους και αν μπορέσω να τους καταφέρω.
• Όταν πρωτοήρθες στα Γιάννινα σε θυμόμαστε να αγωνίζεσαι σαν αμυντικό χαφ, ενώ τώρα έχεις μετατοπιστεί στο κέντρο της άμυνας. Ποια από τις δύο θέσεις σου αρέσει περισσότερο;
-Το αμυντικό χαφ είναι η θέση που μου αρέσει να παίζω γιατί είναι περισσότερο δημιουργική. Αλλά και στο κέντρο της άμυνας στα στόπερ μου αρέσει, έχω καθιερωθεί και έχω παίξει πολλά παιχνίδια.
• Ποιος είναι ο δυσκολότερες επιθετικός που έχεις αντιμετωπίσει;
-Ο Μπέργκ με τη φανέλα του ΠΑΣ Γιάννινα, αλλά γενικά ο δυσκολότερος αντίπαλος που έχω παίξει ήταν ο Τζόρτζεβιτς.
• Τι έφταιξε πέρυσι και η ομάδα δεν κυνήγησε τον στόχο της πεντάδας; Πιστεύεις ότι ξέμεινε από δυνάμεις στο τέλος;
-Δε νομίζω ότι ξέμεινε από δυνάμεις, άλλωστε είναι το στοιχείο που μας χαρακτηρίζει ότι οι δυνάμεις μας είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Όταν έχεις τρεις μήνες να κάνεις νίκη είναι κάτι το οποίο πρέπει να το ψάξεις. Ήταν μια περίοδος που η ομάδα δεν ήταν σε φόρμα, δεν ήταν η ατυχία που δεν μπορούσαμε να κερδίσουμε, αλλά η ικανότητα στο σκοράρισμα. Όταν βγήκαμε Ευρώπη οι ομάδες μας έκαναν ευκαιρίες αλλά δεν μας έβαζαν γκολ, τώρα με την πρώτη ευκαιρία βάζανε γκολ. Είναι η ικανότητα των αντιπάλων, ήταν η ατυχία η δικιά μας, δεν ξέρω.
• Ήταν και οι καταραμένες συνεχόμενες ισοπαλίες.
-Είχαμε κάτι ισοπαλίες μέσα στην  έδρα μας που είχαμε δεκαπέντε ευκαιρίες και ο αντίπαλος δύο και ερχόμασταν ισοπαλία.
• Ήταν αυτό που ο Γιάννης Πετράκης ονόμασε ποδοσφαιρική γκίνια;
-Νομίζω ότι αυτό δεν μπορεί να επαναλαμβάνεται συνέχεια. Όταν έχεις το πάνω χέρι, παίζεις καλό ποδόσφαιρο, χάνεις ευκαιρίες και η άλλη η ομάδα με δύο ευκαιρίες σου βάζει γκολ.
• Πιστεύεις ότι η ΑΕΚ κατέκτησε δίκαια το πρωτάθλημα;
-Δίκαια δεν το λες, γιατί γίνανε προσθαφαιρέσεις και μηδενισμοί. Είχε πολύ καλή ομάδα, νομίζω ήταν μαζί με τον ΠΑΟΚ οι καλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος.
• Με τα περσινά γεγονότα επηρεάστηκε και ο ΠΑΣ γιατί υπήρξε η διακοπή στο πρωτάθλημα πάνω στο δικό μας παιχνίδι με τον Απόλλωνα. Τα όσα έγιναν πέρυσι εσάς σαν παίκτες σας επηρέασαν όσον αφορά τη διάθεση σας στο να παίξετε ποδόσφαιρο;
-Σίγουρα δεν είναι ωραίο να βλέπεις τέτοια πράγματα, ειδικά όταν έχεις ομάδες που υποτίθεται ότι διαφημίζουν το πρωτάθλημα. Δεν είναι ωραίο να συμβαίνουν τέτοια πράγματα.
• Γιάννης Πετράκης. Έκτη σεζόν στον ΠΑΣ ως προπονητής, ένατη σεζόν εσύ ως παίκτης. Είναι ο Γιάννης Πετράκης ο αρχιτέκτονας αυτής της ομάδας;
-Σίγουρα ο κόουτς έχει περάσει τη δική του φιλοσοφία όλα αυτά τα χρόνια, από τις έξι χρονιές που είναι στην ομάδα δύο βγήκαμε στην Ευρώπη και μια παραλίγο να το ξαναπετύχουμε. Αυτό είναι πολύ καλό επίτευγμα. Όλοι μέσα στα αποδυτήρια συμβαδίζουμε με τη φιλοσοφία του προπονητή. Εκτός από καλός προπονητής ο χαρακτήρας του είναι δυσεύρετος στο ποδόσφαιρο, τέτοιοι άνθρωποι σπανίζουνε και νομίζω ότι ο πρόεδρος έκανε μια πολύ καλή κίνηση με την ανανέωση του συμβολαίου του.
• Η απόφαση σου  να παραμείνεις στον ΠΑΣ εξαρτήθηκε από τις προθέσεις τότε της παραμονής Πετράκη;
-Σίγουρα. Εμένα μου αρέσει πάρα πολύ να βρίσκομαι στην ίδια ομάδα με τον κ. Πετράκη. Είναι ένας άνθρωπος με τον οποίο έχω πολύ καλή σχέση και μετά το ποδόσφαιρο θα συνεχίσω να έχω σχέσεις μαζί του.
• Φέτος ο ΠΑΣ έχει κινηθεί πιο οργανωμένα από ότι πέρυσι στις μεταγραφές. Ποιος είναι ο ατομικός σου στόχος και ποιος ο ομαδικός για τη νέα χρονιά; Μπορούμε να βάλουμε τον πήχη ψηλότερα;
-Σίγουρα. Ο πήχης κάθε χρόνο μπαίνει ψηλά και σκοπός είναι από εκεί και πέρα τι θα κάνουμε εμείς μέσα στο γήπεδο. Η ομάδα έχει ξεφύγει από το πρόβλημα της αδειοδότησης, έχουμε πάει σε άλλο επίπεδο, νομίζω ότι θα περιμένουμε μια-δύο ακόμη μεταγραφές. Είμαστε συνολικά 30 παίκτες και τα παιδιά της Κ 20 έχουν δυνατότητες, είναι πολύ οργανωμένα τα πράγματα φέτος. Ο πήχης μπαίνει πιο ψηλά γιατί όταν έχεις όλους τους παίκτες μαζεμένους από την αρχή θα τους περάσεις πιο πολλά πράγματα για να καταλάβουν τι θέλει ο προπονητής, να γνωριστούν πιο καλά με τους συμπαίκτες τους.
• Υπήρξαν φέτος φήμες ότι θα φύγεις από την ομάδα. Ίσχυαν η όχι;
-Εγώ δεν ήθελα ποτέ να φύγω από την ομάδα. Ένας λόγος που μπορούσε να με τραβήξει από την ομάδα είναι η οικογένεια μου η οποία βρίσκεται στην Αθήνα. Θα προσπαθήσω να τη φέρω στα Γιάννινα και αν το καταφέρω αυτό θα είναι το ιδανικό για εμένα.
• Ο Γιώργος Χριστοβασίλης συμπλήρωσε 10 χρόνια στην προεδρία του ΠΑΣ και βάση αποτελεσμάτων είναι ο πιο επιτυχημένος πρόεδρος. Η δική σου προσωπική σχέση με τον πρόεδρο ποια είναι και αν θέλεις να μας κάνεις μια αποτίμηση πως είναι η δική σας συνεργασία.
-Όπως είπα για τον προπονητή το ίδιο ισχύει και για τον πρόεδρο, είναι δυσεύρετος στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν ασχολείται καθόλου με τα αποδυτήρια, δεν έρχεται καθόλου μέσα να σου φωνάξει όταν θα κάνεις ένα κακό αποτέλεσμα. Με τα πράγματα που έχει καταφέρει είναι μακράν ο κορυφαίος πρόεδρος που έχει περάσει από τον ΠΑΣ Γιάννινα. Το δυναμικό του ΠΑΣ έχει ανεβεί, η ομάδα έχει ανέβει επίπεδο, όλοι οι παίκτες θέλουν να έρχονται στον ΠΑΣ για να παίρνουν ευκαιρίες.
• Πιστώνεται και αυτό στον κ. Χριστοβασίλη το γεγονός ότι έρχονται πολλοί πιτσιρικάδες για να κάνουν το βήμα από τον ΠΑΣ.
-Σίγουρα ναι και αυτό έχει μεταφέρει υγεία στην ομάδα. Όταν πουλάς κάθε χρόνο έναν παίκτη μπορείς να κριθείς διαφορετικά οικονομικά. Οι πόροι κάθε χρόνο από την Πολιτεία μειώνονται οπότε πρέπει να βρεις άλλους τρόπους για να επιβιώσεις. Το μοντέλο αυτό που έχει δημιουργήσει είναι πρότυπο για τα ελληνικά δεδομένα.
• Με ποιον προπονητή είχες την καλύτερη σχέση και ποιος νομίζεις ότι νοικοκύρεψε καλύτερα την ομάδα;
-Το πιο δύσκολο έργο το είχε ο κ. Αναστασιάδης όταν ήρθε η ομάδα ήταν σε ένα μεταβατικό στάδιο, υπήρχαν πολλοί παίκτες στην ομάδα που δεν ενδιαφερόταν για αυτή. Ο κ. Αναστασιάδης έκανε πολλή δουλειά, οι πρώτοι δύο μήνες ήταν δύσκολοι, αλλά από εκεί και πέρα έβαλε την ομάδα στο σωστό δρόμο. Μετά έχω καλές σχέσεις με όλους τους προπονητές και ο κ. Χριστόπουλος που ήρθε και έκατσε ένα χρόνο στην ομάδα έκανε πολύ καλή δουλειά. Νομίζω ότι αυτοί οι δύο προπονητές βάλανε τις βάσεις για να έχει ο ΠΑΣ Γιάννινα συνέχεια. Ο κ. Πετράκης έχει δώσει πάρα πολλά πράγματα τα τελευταία χρόνια, με αυτούς τους τρεις έχω πάρα πολύ καλή σχέση και νομίζω ότι βοήθησαν τον ΠΑΣ.
• Πόσο σας επηρεάζει αγωνιστικά και ψυχολογικά ότι κάθε χειμώνα η ομάδα ψάχνει γήπεδο για να κάνει προπονήσεις λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στα Γιάννενα;
-Αυτό το θέμα το συζητώ από την πρώτη στιγμή που ήρθα στην ομάδα. Σίγουρα επηρεάζει τον ποδοσφαιριστή, είναι ένα πράγμα που το συζητάμε πολλά χρονιά, δεν ξέρω πως μπορεί να λυθεί και τι μπορεί αν γίνει. Είναι και κάτι το οποίο δεν μπορείς να αποφύγεις λόγω των καιρικών συνθηκών στα Γιάννινα. Πηγαίνουμε στα πλαστικά γήπεδα, αλλά αυτό είναι επιβάρυνση για τους παίκτες και υπάρχουν πολλοί τραυματισμοί και πέρυσι δεν είχαμε τόσο μεγάλο ρόστερ ώστε να αναπληρώσεις τους παίκτες, οπότε νομίζω ότι πρέπει να ασχοληθούμε λίγο με τα βοηθητικά γήπεδα.
• Οι «πρωτάρηδες» παίκτες όταν βλέπουν την κατάσταση των γηπέδων τον χειμώνα τι σας λένε;
-Οι «πρωτάρηδες» όταν δεν έχουν εμπειρία νομίζω ότι δεν μπορούνε να πούνε πολλά πράγματα. Όταν φέρνεις έναν παίκτη από άλλη ομάδα και έχει κάποιες παραστάσεις εκεί θα υπάρξει πρόβλημα. Πάρτε για παράδειγμα τον Ζαϊρί, ένας άνθρωπος που είχε συνηθίσει να παίζει σε γήπεδα χαλιά, εδώ τα γήπεδα ήταν λάσπη. Ήδη γίνονται προσπάθειες για την βελτίωση των γηπέδων. Όλα τα προβλήματα λύνονται με συνεργασία, αν συνεργαστούν όλοι οι φορείς όλα θα λυθούν.
• Είστε ικανοποιημένοι από την προσέλευση του κόσμου τα τελευταία χρόνια;
-Εγώ έχω παίξει και Β’ Εθνική και το γήπεδο ήταν γεμάτο. Σίγουρα ένας λόγος είναι και η οικονομική κρίση, υπάρχουν οι καφετέριες, το συνδρομητικό κανάλι που δείχνει τα παιχνίδια. Νομίζω ότι πολλοί ασχολούνται με την ομάδα, αλλά δεν έρχονται στο γήπεδο, γιατί οι καφετέριες όταν παίζουμε εκτός έδρας είναι γεμάτες. Δεν ξέρω τι πρέπει να κάνουμε για να φέρουμε τον κόσμο στο γήπεδο, ίσως με καλό ποδόσφαιρο να μπούμε όλοι σε ένα δρόμο για να καταφέρουμε να πετύχουμε τον στόχο μας που σίγουρα και αυτός θα είναι υψηλός φέτος. Θα προσπαθήσουμε να βγάλουμε την ομάδα στην Ευρώπη, είναι ένα συναίσθημα που θα μας μείνει και αφού έχουμε τη ομάδα, έχουμε τους παίκτες, οικονομικά είμαστε πολύ καλά, έχουμε όλα τα φόντα να πρωταγωνιστήσουμε και η ομάδα να κυνηγάει την έξοδο της στην Ευρώπη.
• Μήπως η ομάδα για να ανέβει ακόμη πιο ψηλά πρέπει να αποκτήσει και το δικό της γήπεδο;
-Αυτό νομίζω ότι επιδιώκει να κάνει εδώ και καιρό ο πρόεδρος. Νομίζω θα πάρει άλλη δυναμική η ομάδα, ο κόσμος όταν θα έρθει σε ένα καινούργιο γήπεδο θα του προσφέρεις περισσότερες ανέσεις και θα το δει διαφορετικά.
• Έχεις ξεχωρίσει κάποιο παιδί από την Κ20 που μπορεί να κάνει καριέρα;
-Το νεαρό της ηλικίας παίζει μεγάλο ρόλο, έχουν όλα τα παιδιά περιθώρια βελτίωσης και όποιος δουλέψει πολύ θα κάνει τη διαφορά. Στην προετοιμασία αυτό θα φανεί, είναι πέντε πιτσιρικάδες μαζί μας και είναι πολύ καλοί και η προετοιμασία θα τους κάνει μεγάλο καλό. Ο Μαυροπάνος όταν ήρθε δεν ήταν σε τοπ επίπεδο, έκανε δύο προετοιμασίες με τον ΠΑΣ και άλλαξε πάρα πολύ.
• Διατηρείς επαφές με τον Μαυροπάνο;
-Ναι κανονικά.
• Πώς ζει το όνειρο του στην Άρσεναλ;
-Είναι ένα όνειρο κάθε ποδοσφαιριστή όταν ξεκινάει να παίζει ποδόσφαιρο, αυτό το άλμα που έκανε είναι πολύ μεγάλο, νομίζω ότι και στο play station δε γίνεται. Ο Ντίνος έχει όλα τα φόντα και τα στοιχεία να παίξει σε υψηλό επίπεδο και νομίζω ότι με τις προπονήσεις θα μπορέσει να παίξει ακόμα και σε μεγαλύτερη ομάδα από την Άρσεναλ.
• Ένας πρώην συμπαίκτης σου ο Μάριος Οικονόμου επέστρεψε στην Ελλάδα και πήρε μεταγραφή στην ΑΕΚ. Θέλω το σχόλιο σου.
-Ο Μάριος είχε πέντε χρόνια στην Ιταλία έπαιξε σε υψηλό επίπεδο και νομίζω ότι θα προσαρμοστεί πολύ εύκολα.
• Πιστεύεις ότι θα παίξει βασικός στην ΑΕΚ;
-Για βασικό τον πήρανε, βασικός θα παίξει.
• Πάμε στο κεφάλαιο Εθνική Νέας Ζηλανδίας. Πως ξεκίνησε η επαφή σου και πως βλέπεις κάθε μακρινό ταξίδι που κάνεις;
-Η επαφή ξεκίνησε με τον αδελφό μου ο οποίος έπαιζε ποδόσφαιρο στη Νέα Ζηλανδία. Ήρθε προπονητής στην Εθνική ένας Άγγλος και έψαχνε για παίκτες που ήταν ικανοί να παίξουν με την Εθνική. Κάναμε μια επαφή, με κάλεσε σε κάποιο φιλικό με τη Νότιο Κορέα, έπαιξα, του άρεσα και από τότε με καλούσε συνέχεια. Τώρα έχει αλλάξει προπονητής και θέλει να μικρύνει το όριο ηλικίας, έχω μιλήσει με αυτόν ενδιαφέρεται για εμένα και θέλει να δει πως θα πάω τα επόμενα χρόνια. Το επόμενο κρίσιμο παιχνίδι είναι μετά από δύο χρόνια, είναι λίγες οι ομάδες, το Oceania Cup αρχίζει μετά από δύο χρόνια, οπότε ο στόχος είναι μακρινός.
• Άνθρωποι της Εθνικής Νέας Ζηλανδίας παρακολουθούν την πορεία σου στον ΠΑΣ;
-Ναι. Κάθε εβδομάδα μιλούσαμε με τους σκάουτερ της ομάδας και με τον προπονητή.
• Πώς βλέπεις το Μουντιάλ στην Ρωσία; Έχεις κάποια προτίμηση σε ομάδα;
-Δυστυχώς δεν έχω δει πολύ Μουντιάλ. Η ομάδα που υποστηρίζω από μικρός είναι η Ολλανδία και δυστυχώς δεν συμμετέχει καθόλου σε αυτό το Μουντιάλ. Έχω δει δύο-τρία παιχνίδια νομίζω ότι η Κροατία είναι μια πολύ συμπαγής ομάδα, ξέρει τι θέλει μέσα στο γήπεδο, οι παίκτες που έχει στο κέντρο είναι οι καλύτεροι στη θέση τους. Όλες οι ομάδες είναι στο ίδιο επίπεδο.
• Ένα σχόλιο για τον αποκλεισμό της Αργεντινής;    
-Ήταν φυσικό επακόλουθο, νομίζω ότι δεν μπορούσε να το αποφύγει με αυτό το πρόσωπο που έδειξε στους ομίλους.
• Κλείνοντας μια ευχή για τη νέα χρονιά.
-Τον κόσμο τον χρειαζόμαστε κοντά μας, είναι η δύναμη μας μέσα στο γήπεδο. Θα προσπαθήσουμε πάλι η ομάδα να είναι ανταγωνιστική να βγει στην Ευρώπη. Υγεία στην ομάδα, καλή επιτυχία και να συνεργαστούμε όλοι μαζί, φορείς, δημοσιογράφοι για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα.