Άσχημο ποδαρικό ΑΕΚ-ΠΑΣ Γιάννινα 2-0

on .

8

Του ΘΑΝΑΣΗ Σ. ΜΥΡΙΟΥΝΗ

• Με το…αριστερό ξεκίνησε τις επίσημες αγωνιστικές του υποχρεώσεις ο ΠΑΣ Γιάννινα, ο οποίος ηττήθηκε με 2-0 από την ΑΕΚ το βράδυ του Σαββάτου στο ΟΑΚΑ στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος. Οι Ηπειρώτες φανέρωσαν και πάλι τις αμυντικές τους αδυναμίες, ενώ επιθετικά ήταν εντελώς ακίνδυνοι από του Κόντε που έμεινε εκτός αγώνα λόγω της επικείμενης μεταγραφής του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πόνσε (37’) και Λιβάγια (47’) τα γκολ της ΑΕΚ που κέρδισε δίκαια και πιο εύκολα από ότι περίμενε.

• Ασορτί με την κακή εικόνα των φιλικών παιχνιδιών ήταν και η επίσημη πρεμιέρα του ΠΑΣ Γιάννινα. Η ομάδα της Ηπείρου ηττήθηκε με 2-0 την ΑΕΚ στο Ολυμπιακό Στάδιο το βράδυ του Σαββάτου όντας κατώτερη του αναμενομένου και χωρίς να μπορέσει να κοντράρει τους «κιτρινόμαυρους». Αποκλείστηκε από τον αγώνα ο Κόντε καθώς είναι μια ανάσα από τη μεταγραφή του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και πιθανότατα στην Μπανιγάς. Σκόρερ για την ΑΕΚ οι Πόνσε και Λιβάγια, ενώ ο ΠΑΣ δεν κατάφερε να απειλήσει ουσιαστικά. Αναγκαία η απόκτηση επιθετικού που θα καλύψει το μεγάλο κενό που αφήνει η απουσία του Κόντε.

Πώς έπαιξαν
Ο Γιάννης Πετράκης προτίμησε να μην χρησιμοποιήσει τον Κόντε, οποίος οδεύει προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αφήνοντας τον Ισπανό επιθετικό εκτός αγώνα και βάζοντας στη θέση του τον Ξύδα. Ο Ρεθυμνιώτης τεχνικός παρέταξε τον ΠΑΣ με σύστημα 4-4-2. Ο Βελλίδης ήταν κάτω από τα δοκάρια, δεξί μπακ ο Αποστολόπουλος και αριστερό ο Κακούμπα, ενώ στο κέντρο της άμυνας ήταν οι Μιχαήλ και Σκόνδρας. Στη μεσαία γραμμή τα αμυντικά χαφ ήταν οι Λίλα και Κάστρο, δεξιά ο Νικολιάς και αριστερά ο Τσικάρσκι, ενώ στην επίθεση το δίδυμο αποτελούσαν οι Ξύδας και Γιάκος.
Από την άλλη ο Μαρίνος Ουζουνίδης έκανε 5 αλλαγές σε σχέση με το ευρωπαϊκό με την ουγγρική Βίντι και παρέταξε την ΑΕΚ με ένα παρόμοιο σύστημα, δηλαδή 4-4-2 και πιο ακριβές 4-4-1-1 και τον Λιβάγια πίσω από τον Πόνσε. Ο Μπάρκας ήταν στην εστία, δεξί μπακ ο Μπακάκης και αριστερό ο Λόπεζ, ενώ στο κέντρο της άμυνας ήταν οι Τσόσιτς και Λαμπρόπουλος. Στη μεσαία γραμμή αγωνίστηκαν οι Άλεφ και Γαλανόπουλος, δεξί χαφ ο Γκάλο, αριστερό ο Μπακασέτας και ο Λιβάγια πίσω από τον Πόνσε που ήταν στην κορυφή της επίθεσης.

Άντεξε μόνο 30 λεπτά
Πριν την έναρξη του σαββατιάτικου παιχνιδιού κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη ενός πρόωρα χαμένου φίλου της ΑΕΚ, ενώ οι παίκτες των «κιτρινόμαυρων» κρατούσαν πανό που έγραφε «καλό ταξίδι Ανέστη».
Όπως αναμένονταν το παιχνίδι ξεκίνησε με την ΑΕΚ να προσπαθεί να πιέσει για το γκολ και τον ΠΑΣ να περιορίζεται σε αμυντικούς προσανατολισμούς. Οι «κιτρινόμαυροι» είχαν την πρώτη τους καλή στιγμή στο 4΄με σουτ του Λιβάγια, το οποίο εξουδετέρωσε ο Βελλίδης.
Η ΑΕΚ έπαιζε κυρίως από τα αριστερά και στο 6’ μια σέντρα του Λόπες κόντραρε στον Αποστολόπουλο και η μπάλα πήγε στον Πόνσε που βγήκε απέναντι από τον Βελλίδη και έκανε το πλασέ, όμως ο Καστοριανός πορτιέρο του ΠΑΣ έκλεισε σωστά τη γωνία του και κράτησε το μηδέν.
Λίλα και Κάστρο έδιναν πολλές μάχες στη μεσαία γραμμή και ιδίως ο Κολομβιανός έδειξε καλά στοιχεία στο πρώτο ημίωρο του αγώνα, ανακόπτοντας αρκετές επιθέσεις των γηπεδούχων με δυναμισμό.
Η ΑΕΚ αδυνατούσε να «πατήσει» την περιοχή του Βελλίδη και έτσι περιορίζονταν σε μακρινά σουτ όπως αυτό του Άλεφ στο 18’, το οποίο δεν αποτέλεσε κίνδυνο.
Στο 23’ ο Πόνσε μετά από βολέ του Μπάρκα, βγήκε στην αντεπίθεση και έκανε το σουτ, με τη μπάλα να περνάει δίπλα από τα δοκάρια του ΠΑΣ.
Στο 28’ μια λάθος απομάκρυνση του Νικολιά έδωσε τη δυνατότητα στον Μπακασέτα να σουτάρει έξω από την περιοχή, όμως ο Βελλίδης ήταν και πάλι σε ετοιμότητα και απέκρουσε, ενώ στη συνέχεια απομάκρυναν οι αμυντικοί.
Στο επόμενο λεπτό ο Λιβάγια έκανε την επέλαση από αριστερά και από πλάγια θέση έκανε το σουτ, όμως ο Βελλίδης είχε και πάλι απάντηση.
Η ομάδα του Γιάννη Πετράκη είχε σωστές τοποθετήσεις στην ανασταλτική λειτουργία και χωρίς να αφήνει χώρους στην ΑΕΚ, όμως επιθετικά ήταν εντελώς ακίνδυνη με εξαίρεση τη φάση του 34’ όταν ο Ξύδας εκμεταλλεύτηκε λάθος του Λαμπρόπουλου και βγήκε «φάτσα» προς την εστία της ΑΕΚ, όμως το σουτ του κόντραρε πάνω στο σώμα του Τσόσιτς, ενώ το σουτ του Νικολιά στην εξέλιξη της φάσης έφυγε άουτ.

Γκολ από βαθιά μπαλιά
Τελικά η άμυνα του ΠΑΣ άντεξε μέχρι το 37’ όταν και ήρθε το γκολ της ΑΕΚ. Σε ένα γέμισμα του Μπακάκη από την άμυνα, ο Σκόνδρας απομάκρυνε σε πρώτο χρόνο προ του Πόνσε, η μπάλα πήγε στον Λιβάγια, ο οποίος με περίτεχνη προσποίηση και ντρίπλα απέφυγε τον Τρικαλινό αμυντικό και «σέρβιρε» έτοιμο γκολ στον Πόνσε και ο Αργεντίνος με πλασέ νίκησε τον Βελλίδη και έκανε το 1-0 για την ΑΕΚ. Στο 40’ ο ΠΑΣ βγήκε γρήγορα στην αντεπίθεση και ο Νικολιάς έκανε τη σέντρα από δεξιά, όμως ο Μπάρκας βγήκε και μπλόκαρε τη μπάλα προ του Γιάκου, με το 1-0 να μένει μέχρι τη λήξη του πρώτου μέρους.

2-0 και…τέλος
Το παιχνίδι στο δεύτερο ημίχρονο τέλειωσε πολύ νωρίς καθώς η ΑΕΚ πέτυχε δεύτερο γκολ από τα…αποδυτήρια και ο ΠΑΣ ουσιαστικά πέταξε «λευκή» πετσέτα στο ματς.
Συγκεκριμένα, στο 47’ η ατομική ποιότητα του Λιβάγια έφερε το δεύτερο γκολ για τους γηπεδούχους και στην ουσία έκρινε πολύ νωρίς την αναμέτρηση. Ο Κροάτης επιθετικός πήρε τη μπάλα έξω από τη μεγάλη περιοχή, έδωσε στον Γκάλο, που είδε την κίνηση του Μπακάκη, αυτός έκανε τη παράλληλη σέντρα στην «καρδιά» της περιοχής του ΠΑΣ και ο Λιβάγια με πλασέ στην κίνηση νίκησε τον Βελλίδη και έκανε το 2-0.
Παρά την αλλαγή του Πετράκη που πέρασε στο ματς τον Κρίζμαν στη θέση του Γιάκου, ο ΠΑΣ παρέμεινε ακίνδυνος επιθετικά.
Στο 54’ ένα σουτ του Πόνσε και στο 56’ακόμα ένα του Μπακασέτα ήταν οι επόμενες δύο απειλές της ΑΕΚ, χωρίς να ανησυχήσει ιδιαίτερα ο Βελλίδης.
Ο Πετράκης έβαλε στα χαφ τον Τζημόπουλο στη θέση του στη θέση του κουρασμένου Κάστρο και λίγο αργότερα ο Μυστακίδης έκανε ντεμπούτο με τη φανέλα του ΠΑΣ, μπαίνοντας στο ματς στη θέση του Κακούμπα.
Από την άλλη ο Ουζουνίδης βλέποντας τον ρυθμό του αγώνα να πέφτει, ξεκούρασε τους δύο σκόρερ Λιβάγια και Πόνσε, βάζοντας στις θέσεις τους Μάνταλο και Γιακουμάκη αντίστοιχα.
Από το 70’ έως το 80’ η ΑΕΚ ανέπτυξε και πάλι επιθετική δραστηριότητα με τους Κλωναρίδη, Γιακουμάκη και Τσόσιτς να χάνουν ευκαιρίες και τον Βελλίδη να αποκρούει.
Παρά την είσοδο των Κρίζμαν και Μυστακίδη στο ματς ο ΠΑΣ δεν κατάφερε να κάνει ούτε μια τελική προσπάθεια παρά μόνο μια κεφαλιά του Κρίζμαν μετά από κόρνερ του Αποστολόπουλου στο 83’ και έτσι το 2-0 έμεινε μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή Σέζου.
Σαφώς ο ΠΑΣ είχε να αντιμετωπίσει μια σαφώς πιο έτοιμη ομάδα από εκείνον καθώς η ΑΕΚ βρίσκεται στα play off του Champions League, όμως υπήρξαν στοιχεία στην εμφάνιση του που ήταν εντελώς αποκαρδιωτικά. Όπως το ότι δεν κατάφερε να βγάλει μια τελική προσπάθεια σε ολόκληρο το β΄ημίχρονο.
Η φυγή του Κόντε θα επιδεινώσει το ήδη υπάρχον επιθετικό πρόβλημα και καλείται ο Πετράκης και το τεχνικό επιτελείο να βρουν άμεσα μια λύση στο θέμα αυτό. Η ατομική ποιότητα του Ισπανού έσωσε ουκ ολίγες φορές τον ΠΑΣ, όμως πλέον η ομάδα πρέπει να κοιτάξει μπροστά με την απόκτηση ενός έμπειρου φορ, έτοιμου να προσφέρει άμεσα και όχι σαν μελλοντική επένδυση.

λεπτό προς λεπτό

4' Πρώτο σουτ στο ματς, το επιχείρησε ο Λιβάγια, μπλόκαρε ο Βελλίδης.
6' Μεγάλη ευκαιρία για την ΑΕΚ να ανοίξει το σκορ αλλά το πλασέ του Πόνσε έδιωξε ο Βελλίδης.
14' Δυνατό σουτ του Μπακασέτα έξω από την περιοχή, η μπάλα άουτ.
18' Μακρινό σουτ του Άλεφ, η μπάλα στην αγκαλιά του Βελλίδη.
23' Καλό σουτ του Πόνσε, η μπάλα άουτ.
28' Δυνατό σουτ του Μπακασέτα, έδιωξε ο Βελλίδης.
29' Σέντρα-σουτ του Λιβάγια, μπλόκαρε ο Βελλίδης.
31' Κεφαλιά του Λίλα, εύκολα μπλόκαρε ο Μπάρκας.
34' Μεγάλη ευκαιρία για τον ΠΑΣ, με τον Ξύδα να σουτάρει μέσα από την περιοχή, ωστόσο ο Τσόσιτς έδιωξε με τάκλιν. Στη συνέχεια της φάσης ο Νικολιάς σούταρε, αλλά η μπάλα έφυγε ψηλά άουτ.
35' Κεφαλιά του Λιβάγια, η μπάλα άουτ.
37' Γκολ για την ΑΕΚ! Μετά την ανεπιτυχή προσπάθεια του Σκόνδρα να καθαρίσει την φάση, ο Λιβάγια «ζάλισε» τον Σκόνδρα και έστρωσε στον επερχόμενο Πόνσε, ο οποίος πλάσαρε εύκολα τον Βελλίδη για το 1-0.
47' Γκολ για την ΑΕΚ με τον Λιβάγια! Μετά από ωραίο συνδυασμό των παικτών της ΑΕΚ ο Μπακάκης σεντράρει από τα δεξιά και ο Λιβάγια με πλασέ από το ύψος του πέναλτι γράφει το 2-0!
54' Σουτ του Πόνσε μέσα από την μεγάλη περιοχή ο Βελλίδης μπλόκαρε.
56' Δυνατό σουτ του Μπακασέτα, η μπάλα στην αγκαλιά του Βελλίδη.
74' Καλή στιγμή για την ΑΕΚ, με τον Μπακασέτα να σουτάρει δυνατά στη γωνία, αλλά και πάλι ο Βελλίδης έδιωξε σε κόρνερ.
75' Αμαρκάριστος ο Γιακουμάκης σουτάρει μέσα από την περιοχή, όμως η μπάλα έφυγε άουτ.
79' Ευκαιρία για την ΑΕΚ, με τον Τσόσιτς να σουτάρει μέσα από την περιοχή, όμως η μπάλα έφυγε δίπλα από το δοκάρι.
83' Δύο μαζεμένες ευκαιρίες για τον ΠΑΣ με Μυστακίδη και Κριζμάν να αστοχούν και να μην ανησυχούν ιδιαίτερα τον Μπάρκα.

δηλώσεις προπονητών

ΜΑΡΙΝΟΣ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗΣ (ΑΕΚ):
«Κάναμε ένα σοβαρό παιχνίδι. Από την αρχή ήμασταν καλοί, θα μπορούσαμε και με την ευκαιρία του Πόνσε στο ξεκίνημα να κάνουμε ακόμα πιο χαλαρό το παιχνίδι. Το θετικό για μένα είναι ότι παρά τις αλλαγές, δείξαμε σοβαρότητα και ηρεμία σαν ομάδα. Ξέραμε ότι έπρεπε να έχουμε υπομονή στο παιχνίδι μας. Γυρίσαμε καλά την μπάλα με υπομονή και πήραμε αυτό που θέλαμε. Ναι μεν είναι σημαντικό το ματς της Τρίτης, αλλά κάθε νίκη σου δίνει περισσότερη αυτοπεποίθηση. Στεναχωρηθήκαμε λίγο με τον Γκάλο, αλλά δεν νομίζω πως είναι κάτι σοβαρό».
Για τον Πόνσε: «Δεν έχω καμία αμφιβολία για τον Πόνσε. Ήρθε σε μια περίοδο δύσκολη για μας και το ματς με τον ΠΑΣ ήταν μια ευκαιρία για εκείνον. Δεν ήθελα να αγωνιστεί σε όλο το ματς. Είναι ένας πολύ καλός παίκτης, ξέρει να κρατάει την μπάλα, να κινείται και δεν έχω αμφιβολίες για την ποιότητά του».
Για τις μεταγραφές: «Τα χειρίζεται η διοίκηση. Έχουμε βρει τους στόχους και όταν έχουμε κάτι επίσημο θα το μάθετε. Και αυτή τη βδομάδα που έρχεται αυτά τα παιδιά θα σηκώσουν το βάρος. Είναι μια σημαντική βδομάδα για τον σύλλογο. Σίγουρα χρειαζόμαστε μεταγραφές αλλά, όπως έχω ξαναπεί, αξίζει ο σεβασμός μας για αυτά τα παιδιά που έχουν πάρει τον τίτλο και έχουν τις επιτυχίες αυτές ως τώρα».
Για τους μυϊκούς τραυματισμούς της ΑΕΚ: «Υπάρχει τρόπος, να μην τους κάνεις προπόνηση ώστε να μην έχεις τραυματισμούς. Εμείς δουλεύουμε και γι’ αυτά τα ματς και για όλη τη σεζόν. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες για έναν τραυματισμό. Προσπαθούμε να βρούμε τις λύσεις. Αυτά συμβαίνουν».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ (ΠΑΣ Γιάννινα):
«Θα θέλαμε να ευχηθούμε σαν ομάδα και εγώ προσωπικά καλή επιτυχία στην ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό στην Ευρώπη. Όλοι χρειαζόμαστε τις επιτυχίες αυτές και το ευχόμαστε.
Για το παιχνίδι, νομίζω ότι η ΑΕΚ κέρδισε δίκαια. Ήταν καλύτερη από εμάς, παρότι προερχόταν από ματς ευρωπαϊκό. Έβγαλαν ενέργεια και δίκαια κέρδισαν. Για μας ήταν ένα παιχνίδι από το οποίο πρέπει να μάθουμε πολλά πράγματα και επίσης να βελτιωθούμε σε πολλά πράγματα».
Για τον Κόντε και αν θα καλυφθεί το κενό του: «Ο Κόντε δεν έπαιξε σήμερα γιατί είναι σε διαδικασία μεταγραφής. Ο Πέδρο μας έχει βοηθήσει πολύ, είναι ένας εξαιρετικός παίκτης και χαρακτήρας. Είναι χαρά μας που άλλος ένας παίκτης μας ανεβαίνει επίπεδο και θα υπάρχουν ανταποδοτικά οφέλη και για την ομάδα και για τον ίδιο. Εγώ πάντα στηρίζομαι στο σύνολο. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε κάποιον άλλον παίκτη και να τον αντικαταστήσουμε. Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να καλύψουμε το κενό που θα δημιουργηθεί από τη φυγή του Κόντε».
Για τον στόχο του ΠΑΣ φέτος: «Το δόγμα μου σαν άνθρωπος και σαν προπονητής είναι ότι πρέπει να δημιουργούμε προϋποθέσεις για να διεκδικούμε πράγματα. Οι στόχοι που βάζουμε είναι να γινόμαστε καλύτεροι κάθε Κυριακή και να διεκδικούμε ότι μπορούμε περισσότερο. Αν πορευόμαστε σε αυτόν τον δρόμο στο τέλος θα είμαστε καλά. Το να πω από τώρα ότι θα θέλουμε Ευρώπη χωρίς να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, είναι εύκολο και δεν έχει νόημα. Στόχος μας είναι να γινόμαστε συνεχώς καλύτεροι και στο τέλος να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα».

αποτελέσματα 1η αγωνιστική

ΠΑΟΚ - Αστέρας Τρίπ. 1-0
Παναιτωλικός - Ατρόμητος Αθ. 1-2
ΑΕΚ - ΠΑΣ Γιάννινα 2-0
Απόλλων Σμ. - Λάρισα 0-1
Ξάνθη - Παναθηναϊκός 0-1
Πανιώνιος - ΟΦΗ 2-2
Ολυμπιακός - Λεβαδειακός 1-0
Λαμία - Άρης (σήμερα)

βαθμολογία

1. ΑΕΚ 3 2-0
2. Ατρόμητος Αθ. 3 2-1
3. Λάρισα 3 1-0

4. Ολυμπιακός 3 1-0
5. ΠΑΟΚ*** 1 1-0

6.ΟΦΗ 1 2-2
7. Πανιώνιος 1 2-2
8. Άρης 0 0-0 *
9. Λαμία 0 0-0 *
10. Ξάνθη 0 0-1
11. Λεβαδειακός 0 0-1
12. Αστέρας τρίπολης 0 0-1
13. Παναιτωλικός 0 1-2
14. Απόλλων Σμύρνης 0 0-1
15. ΠΑΣ Γιάννινα 0 0-2 
16. Παναθηναϊκός** 3 1-0

* Έχουν ένα ματς λιγότερο
** Ξεκίνησε με -6
*** Ξεκίνησε με -2

Επόμενη αγωνιστική

(1,2,3/9/2018)
Παναθηναϊκός - Λαμία
Αστέρας Τρίπ. - ΑΕΚ
Ατρόμητος Αθ. - Ξάνθη
Άρης - Λάρισα
Πανιώνιος - ΠΑΟΚ
Ολυμπιακός - ΠΑΣ Γιάννινα
Λεβαδειακός - Απόλλων Σμ.
Παναιτωλικός - ΟΦΗ