Σε κορυφαίο δρομικό γεγονός έχει αναδειχθεί ο Γύρος Λίμνης

on .

GYROS LIMNHS

• Το έντονο στίγμα του στα αθλητικά δρώμενα όχι μόνο της πόλης των Ιωαννίνων αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας επιβεβαίωσε για δωδέκατη συνεχή χρονιά ο Γύρος της Λίμνης.
Αξιοποιώντας την λίμνη Παμβώτιδα και την παράκτια περιοχή, που αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της πόλης μας, κατάφεραν οι εμπνευστές του να φτιάξουν μία δρομική διοργάνωση που κάθε χρόνο μεγαλώνει και προσελκύει πλέον αθλητές και από άλλες χώρες, συμβάλλοντας έτσι με τον τρόπο της στην ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού σε τοπικό επίπεδο.
Φέτος οι συμμετοχές στις διαδρομές του 12ου Γύρου Λίμνης και στις παράλληλες εκδηλώσεις του προσέγγισαν 3.000 δρομείς, με τα ρεκόρ τόσο στην κύρια διοργάνωση όσο και στις μικρότερες και θεματικές αποστάσεις.
Την εκκίνηση στον Γύρο Λίμνης των 30 χλμ. και στα 10 χλμ, έδωσαν χθες ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, που στάθηκαν στα μηνύματα που εκπέμπει για την ανάγκη προστασίας της Παμβώτιδας και έδωσαν συγχαρητήρια στη διοργάνωση για τα όσα έχει πετύχει.

1.100 δρομείς στα 30 km!
Με ρεκόρ αγώνα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες σημαδεύτηκε ο 12ος Γύρος Λίμνης Ιωαννίνων, στον οποίο συμμετείχαν 1.100 δρομείς από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, που έτρεξαν περιμετρικά της λίμνης Παμβώτιδας, σε μια διαδρομή που έχει χαρακτηριστεί ως η ομορφότερη της Ελλάδας!
Συμπαραστάτες τους οι περισσότεροι από 300 εθελοντές, που αναπτύχθηκαν στους έντεκα σταθμούς τροφοδοσίας και κατά μήκος της διαδρομής, αλλά και οι πολλοί θεατές, που βρέθηκαν στον δρόμο για να τους χειροκροτήσουν.
Νικητής ήταν ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος, ο οποίος κάλυψε τη διαδρομή των 30 km σε 1:39:35 (κάνοντας ρεκόρ αγώνα), δεύτερος ήταν ο Γιώργος Μενής με χρόνο 1:41:22, ενώ στην τρίτη θέση τερμάτισε ο περσινός νικητής Γιάννης Κρέκας με 1:46:02.
Στις γυναίκες, πρώτη τερμάτισε η Ράνια Ρεμπούλη με χρόνο 1:55:13 (κάνοντας ρεκόρ αγώνα), τη δεύτερη θέση κατέλαβε, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η Βασιλική Καραγεωργάκη, με χρόνο 2:04:13 και τρίτη ήταν η Παρασκευή Χασάνου, που τερμάτισε σε 2:20:44.
Ο αγώνας των 10 km
Στον αγώνα των 10 χλμ., στον οποίο συμμετείχαν 450 δρομείς, πρώτος τερμάτισε και φέτος ο Νάσος Μπαρμπαγιάννης με χρόνο 32:43, δεύτερος ο Σταύρος Γκίνης (33:09) και τρίτος ο Βασίλης Τσιρώνης (33:54).
Στην κατηγορία των Γυναικών πρώτη τερμάτισε η Μαργαρίτα Ντίνα (φωτό) σε χρόνο 37:53, δεύτερη η Ειρήνη Ρία Μιχάλα (37:59) και τρίτη η Κορίνα Παππά (44:12).

Οι απονομές
Η μεγάλη γιορτή του 12ου Γύρου Λίμνης Ιωαννίνων έκλεισε με τις απονομές των κυπέλων, των μεταλλίων αλλά και των χρηματικών επάθλων για τους τρεις νικητές της γενικής κατάταξης ανδρών και γυναικών, με αθλοθέτη και φέτος τη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου. Η διευθύνουσα σύμβουλος της Τράπεζας Ηπείρου Μαρία Μυζήθρα και ο γενικός γραμματέας Παύλος Χήτας παρέδωσαν τις επιταγές των 600, 300 και 150 ευρώ, αντίστοιχα.
Τις απονομές στους νικητές του Γύρου Λίμνης των 30 km έκαναν ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας και ο εκτελεστικός σύμβουλος της Τράπεζας Ηπείρου Βασίλης Τσουκανέλης, ενώ στους νικητές των 10 km και στις ηλικιακές κατηγορίες τις απονομές έκαναν εκπρόσωποι των φορέων και των χορηγών, που στήριξαν την διοργάνωση.
Όλοι οι νικητές στέφθηκαν με στεφάνια ελιάς, που δημιούργησαν τα παιδιά του Ποσειδώνα, σε συνεργασία με το Μουσείο Αργυροτεχνίας του Ομίλου Πειραιώς. Το μετάλλιο του αγώνα φιλοτέχνησε ο φοιτητής της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βαγγέλης Χαλκιάς.

Ρεκόρ συμμετοχών στα 5 km
Το γεγονός ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού της πόλης επιβεβαίωσε ο 12ος Γύρος Λίμνης, από την έναρξη κιόλας του αγωνιστικού προγράμματος, το απόγευμα του Σαββάτου.
Ξεπερνώντας και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις ο αγώνας των 5 km, (με χορηγό την εταιρία πλοήγησης και αθλητικών ρολογιών Garmin), προσέλκυσε φέτος περίπου 750 δρομείς, μεταξύ των οποίων διακεκριμένοι αθλητές, δεκάδες ομάδες από τον χώρο του αθλητισμού, της υγείας, των επιχειρήσεων. Ειδική αναφορά αξίζει να γίνει στην εθελοντική ομάδα «Όλες μαζί» και τον σύλλογο «Είμαστε μαζί», που έτρεξαν στέλνοντας μήνυμα ευαισθητοποίησης για την πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού, με το γνωστό ροζ κορδελάκι στο λογότυπο του Γύρου Λίμνης.
Στις τρεις πρώτες θέσεις της γενικής κατάταξης τερμάτισαν οι Νάσος Μπαρμπαγιάννης (Level One-Fifth Element) με χρόνο 16.23, Βαλεντίνος Πούρικας (Distance Runners Center) με 17.20 και Απόλλωνας Γεωργίου με 17.45. Στις γυναίκες, πρώτη ήταν η Γεωργία Δημητριάδου (ΣΑΠΚ Νεάπολης) με χρόνο 20.23, δεύτερη η Δήμητρα Τσαλοκώστα από την Άρτα με 20.51 και τρίτη η Στεφανία-Ευανθία Σατκλίφ από την Κέρκυρα.
Τις απονομές των μεταλλίων έκαναν ο διευθύνων σύμβουλος της Garmin Θεόδωρος Σκορδίλης και ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Καραμπίνας.

Νικητές της ζωής!
Όπως κάθε χρόνο, η διοργάνωση «άνοιξε» με χαρά και συγκίνηση στον παραλίμνιο δρόμο 1.000 μέτρων για Άτομα με Αναπηρία, που έβαλαν τα δυνατά τους για να τερματίσουν. Πάνω από 50 άτομα με κινητική ή άλλης μορφής αναπηρίας, μαζί με τους συνοδούς τους, κέρδισαν το πιο ζεστό χειροκρότημα των θεατών και πέρασαν το μετάλλιο του Γύρου Λίμνης στον λαιμό τους, επιδεικνύοντας επιμονή και δύναμη μέχρι τη γραμμή του τερματισμού.
Στον αγώνα συμμετείχαν παιδιά και ενήλικες που βρίσκονται υπό την αιγίδα της ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων, του Συλλόγου Γονέων και Φίλων ΑμεΑ «Κυψέλη» Ιωαννίνων, της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων Ηπείρου, της Στέγης Αυτιστικών «Ελένη Γύρα» της «Μέριμνα», καθώς και τα μέλη της διοίκησης του Νομαρχιακού Σωματείου ΑμεΑ Ιωαννίνων Αστερινός Μάνθος και Δημήτρης Αργυρός.

Οικογενειακό… τρέξιμο
Κάποιες από τις ομορφότερες εικόνες της πρώτης ημέρας του αγωνιστικού διημέρου προσέφεραν τόσο οι μαμάδες και οι μικροί μπόμπιρες, που έτρεξαν στον αγώνα «Μαμά-Καρότσι», όσο και οι συμμετέχοντες του Family Run όπου γονείς, παιδιά, παππούδες και κάθε πιθανός συνδυασμός, έτρεξαν 1000 μέτρα στον παραλίμνιο δρόμο, διασκέδασαν και τερμάτισαν πιασμένοι χέρι-χέρι, χαρίζοντας χρώμα, χαρά και πολλά χαμόγελα. Ο αριθμός των συμμετοχών στο Family Run ξεπέρασε κάθε προσδοκία και, όπως όλα δείχνουν, ένας νέος θεσμός… γεννήθηκε.
* * *
Περίπτερο του Followgreen στον 12ο Γύρο Λίμνης Ιωαννίνων
• Η πλατφόρμα επιβράβευσης και ευαισθητοποίησης για την ανακύκλωση του Δήμου Ιωαννιτών, Followgreen, που ενώνει πολίτες, τοπικές επιχειρήσεις και σχολεία, βρέθηκε στο πλευρό του 12ου Γύρου Λίμνης Ιωαννίνων και έδωσε το «πράσινο» μήνυμα.
Όσοι βρέθηκαν στο περίπτερο του Followgreen που τοποθετήθηκε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην πλατεία Μαβίλη, ενημερώθηκαν σχετικά με την ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση και τον τρόπο που αυτές οι ενέργειες μπορούν να τον ανταμείψουν στον Δήμο του. Επιπλέον, έλαβαν ένα αναμνηστικό δώρο. To περίπτερο επισκέφθηκε και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, δηλώνοντας ότι ο Γύρος Λίμνης Ιωαννίνων περνά πολλαπλά μηνύματα στους συμμετέχοντας με ένα απ’ αυτά να είναι και η προστασία του περιβάλλοντος.
Υπενθυμίζεται ότι η εγγραφή στη δημοτική πλατφόρμα Followgreen είναι δωρεάν και κάθε ένας που γίνεται μέλος έχει την ευκαιρία να ενημερώνεται και να μαθαίνει συνεχώς νέα tips που μπορεί να εφαρμόσει στην καθημερινότητα του σχετικά με την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση, με τον πιο ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο.
* * *
«Αέρας» τα κουπιά του Ν.Ο.Ι. στον 12ο Γύρο Λίμνης!

• Με πλειάδα αθλητών όλων των ηλικιών συμμετείχε ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων στον 12ο Γύρο Λίμνης, έναν αγώνα που τον στηρίζει από την πρώτη στιγμή. Μάλιστα, οι νεαροί κωπηλάτες του Ν.Ο.Ι. κατάφεραν κι αυτή τη φορά να κυριαρχήσουν στις διαδρομές που αφορούν μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου, κατακτώντας πρωτιές και μετάλλια! Απέδειξαν έτσι ότι τα καταφέρνουν και στη… στεριά εξίσου καλά με το νερό!
Πιο αναλυτικά, στην κατηγορία μαθητών Γυμνασίου ο Παύλος Αναγνώστου πήρε την τρίτη θέση. Στις μαθήτριες Γυμνασίου η κυριαρχία του Ομίλου ήταν ολοκληρωτική καθώς η Κατερίνα Γκόγκου πήρε την πρώτη θέση, η Δήμητρα Παπαϊωάννου τη δεύτερη και η Χριστίνα Παπαϊωάννου την τρίτη. Στους μαθητές Λυκείων ο Αλέξης Βαρθολομαίος ήταν δεύτερος και ο Θεόδωρος Παπαδιώτης τρίτος. Στις μαθήτριες Λυκείων η Παναγιώτη Σαράτση κατέκτησε τη δεύτερη θέση και η Κωνσταντίνα Καλημάνη την τρίτη.
Γενικότερα στη διαδρομή των πέντε χιλιομέτρων οι αθλητές του Ν.Ο.Ι. πέτυχαν εξαιρετικές χρονικές επιδόσεις. Πιο συγκεκριμένα, τα καλύτερα πλασαρίσματα ανάμεσα σε 735 δρομείς που τερμάτισαν, πέρα απ’ όσους διακρίθηκαν στις μαθητικές κατηγορίες, είχαν οι Τηλέμαχος Γκίνης, Σπύρος Γεωργίου, Ανδρέας Καρέτσος, Θανάσης Παλαιοπάνος, Θανάσης Σταμπούλης, Νίκος Μπαλάς, Χρήστος Τσακίρης, Άγγελος Λαγός, Γιώργος Καππάς και Άγγελος Κολιός.
Τέλος, στη μεγάλη διαδρομή των 30 χλμ. έτρεξαν, επιτυγχάνοντας πολύ καλούς χρόνους τερματισμού ο δύο φορές Ολυμπιονίκης του Ν.Ο.Ι. Γιάννης Τσίλης, ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής του Ομίλου Αποστόλης Λαμπρίδης και οι Αλέξανδρος Τσίλης, Βαγγέλης Γκάλιος και Λεωνίδας Τσίλης. Παρών το απόγευμα του Σαββάτου στην Πλατεία Μαβίλη ήταν και ο Ολυμπιονίκης του Ρίο Στέφανος Ντούσκος, ο οποίος κλήθηκε να κάνει και απονομή μεταλλίων στους μαθητικούς αγώνες!