Ν.ΜΙΧΑΗΛ: «ΟΠΛΟ ΜΑΣ ΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΚΛΙΜΑ»

on .

MIXAHL MYRIOYNHS GIOTITSAS

• Ήρθε στον ΠΑΣ και στα Γιάννινα δανεικός από τον ΑΠΟΕΛ ως αναγκαστική λύση μετά τον σοβαρό τραυματισμό και τη ρήξη χιαστού του Κώστα Περιστερίδη. Ο Κύπριος τερματοφύλακας Νεόφυτος Μιχαήλ περίμενε καρτερικά την ευκαιρία από τον Γιάννη Πετράκη και συστήθηκε για τα καλά στο γιαννιώτικο κοινό και το ελληνικό ποδόσφαιρο με τις εκπληκτικές του επεμβάσεις στο παιχνίδι Κυπέλλου με τον Ατρόμητο. Μάλιστα, στο φιλικό με την Κέρκυρα μία από τις αποκρούσεις του έγινε highlight και παρουσιάστηκε μέχρι και σε κυπριακά ΜΜΕ.

Ο Νεόφυτος Μιχαήλ βρέθηκε στα γραφεία της εφημερίδας «ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ» και μίλησε στους Θανάση Μυριούνη και Νίκο Γιωτίτσα σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη εφ’όλης της ύλης, την πρώτη του από όταν αποκτήθηκε από τον ΠΑΣ.
Ο νεαρός Κύπριος γκολκίπερ αναφέρθηκε στα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα του, το πώς προέκυψε ο δανεισμός του στον ΠΑΣ, το οικογενειακό κλίμα της ομάδας, τους στόχους του με τη φανέλα του ΠΑΣ, ενώ αποκάλυψε ποιος τερματοφύλακας είναι το ίνδαλμα του, αλλά και την ομάδα που υποστηρίζει από μικρό παιδί.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Νεόφυτου Μιχαήλ στον «Π.Λ»:

• Νεόφυτε, θέλουμε να μας πεις από ποια ομάδα ξεκίνησες το ποδόσφαιρο και σε ποιες ομάδες έκανες τα πρώτα σου επαγγελματικά βήματα.
-«Ευχαριστώ για τη πρόσκληση και για τα καλά σας λόγια. Τα πρώτα μου βήματα τα έκανα στην Ένωση Λακατάμιας στην Κύπρο, κοντά στο σπίτι μου. Ο πατέρας μου ήταν τερματοφύλακας, θέλανε να ασχοληθώ και εγώ με το ποδόσφαιρο, με τον αθλητισμό και από την αρχή της καριέρας μου ήμουν τερματοφύλακας. Μου άρεσε η θέση. Όταν ήμουν βέβαια πιο μικρός ήμουν καλός μέσα και ήμουν σε δίλημμα, ήμουν καλός με τα πόδια, μου άρεσε να περνάω παίχτες».

• Ποια ήταν η πρώτη ομάδα που αγωνίστηκες;
-«Η Ένωση Λακατάμιας. Είχα μείνει εκεί πολλά χρόνια, μετά πέρασα στον Εθνικό Λατσιών στη Γ ‘Εθνική. Μετά πήγα στον Ολυμπιακό Λευκωσίας, γύρισα στην Ένωση Λακατάμιας όπου έμεινα ενάμιση χρόνο και βγάλαμε την ομάδα Β Εθνική και μετά ήρθε η μεταγραφή στη Νέα Σαλαμίνα στη Γ Εθνική. Εκεί έπαιξα, ήρθε το ενδιαφέρον από τον ΑΠΟΕΛ έγινε η μεταγραφή και μετά ακολούθησε η πορεία μου. Δανεικός στον Άρη Λεμεσού και τώρα στον ΠΑΣ».

• Πώς προέκυψε φέτος ο δανεισμός σου στον ΠΑΣ Γιάννινα;
-«Στον ΑΠΟΕΛ ξεκινήσαμε τρεις τερματοφύλακες. Ήμουν εγώ, ο Βάτερμαν ο Ολλανδός και ο Ράφαελ Ρόμο. Πήγα κανονικά προετοιμασία στη Πολωνία, έπαιξα και ένα φιλικό εκεί. Δεν είχαμε μετά καλή πορεία στην Ευρώπη, αποκλειστήκαμε από τη Σούντοβα, μετά αποκλείσαμε τη Χάποελ Μπερ Σεβά. Μια μέρα με πήρε ο ατζέντης μου και μου είπε ότι έχουμε αυτή τη πρόταση, χρειάζεται τερματοφύλακα ο ΠΑΣ Γιάννινα, εγώ ήμουν θετικός. Γιατί το ελληνικό πρωτάθλημα είναι πολύ καλύτερο από το κυπριακό, έχει περισσότερα βλέμματα πάνω του και το γεγονός ότι θα ήμουν αναπληρωματικός και όχι τρίτος. Ήταν ευκαιρία να πάρω περισσότερα παιχνίδια ενώ στον ΑΠΟΕΛ είναι πιο δύσκολο και λόγω επιπέδου ομάδας και επειδή ήμουν τρίτος σε μια φοβερή τριάδα και οι δυο τερματοφύλακες του ΑΠΟΕΛ είναι απίστευτοι ήταν δύσκολο να μείνω εκεί και να πάρω παιχνίδια. Ο ΠΑΣ ήταν μια ευκαιρία για να πάρω περισσότερα παιχνίδια».

• Όταν αποφασίστηκε ο δανεισμός σου στον ΠΑΣ, ποιον ρώτησες για το κλίμα στη πόλη, από πού άντλησες πληροφορίες για τα Γιάννινα;
-«Έχω πολύ καλές σχέσεις με τον πρώην συμπαίχτη μου στον Άρη Λεμεσού τον Σάκη Μουλόπουλο που μόνος του έμαθε για το ενδιαφέρον και με παρότρυνε να το προσπαθήσω. Ρώτησα και τους γονείς , φίλους και γενικά όποιος είχε πληροφορίες για την Ελλάδα και τα Ιωάννινα. Όλοι μου είπαν θετικά σχόλια».

• Σου πήρε χρόνο να προσαρμοστείς στα Γιάννινα; Υπάρχει και διαφορά με τον καιρό σε σχέση με την Κύπρο;
-«Είναι διαφορετικός ο καιρός, ισχύει. Δεν είναι ότι μου πήρε χρόνο να προσαρμοστώ, με βοήθησαν και οι συμπαίκτες φυσικά, οι προπονητές μου, ήταν γρήγορη η προσαρμογή μου. Το δύσκολο είναι η οδήγηση γιατί εμείς οδηγούμε διαφορετικά».

• Είστε τέσσερις τερματοφύλακες στον ΠΑΣ. Πες μας για τη δουλειά που γίνεται από τον κ. Πλαβούκο και αν σε βοηθάει να εξελιχθείς στη θέση του τερματοφύλακα.
-«Είμαστε πέντε μαζί με τον κ. Πλαβούκο, είμαστε ένα οικογενειακό σύνολο, υπάρχει πολύ καλό κλίμα, με τα παιδιά είμαστε πολύ κοντά. Εγώ προσωπικά νιώθω ότι βελτιώνομαι, το νιώθω από τη πρώτη στιγμή και όχι μόνο στα παιχνίδια αλλά και στις προπονήσεις ότι γίνομαι καλύτερος. Έχουμε μια πολύ καλή σχέση με τα παιδιά και με τον Μάρκο τον Βελλίδη που από τη πρώτη στιγμή με βοηθάει να προσαρμοστώ».

• Σαν εμπειρότερος ο Βελλίδης σας βοηθάει, σας συμβουλεύει;
-«Σαν πιο έμπειρος τερματοφύλακας, μας βοηθάει, μας δίνει συμβουλές, εμένα με έπαιρνε τηλέφωνο για καφέ για να μη νιώθω μόνος στις αρχές αλλά ακόμα και τώρα κάνουμε παρέα. Έχουμε ένα πολύ καλό κλίμα γενικά με όλους, αλλά είμαστε ένα γκρουπ ξεχωριστό εμείς οι τερματοφύλακες και είναι καλό να είμαστε δεμένοι».

• Από την εποχή Τσελιόπουλου ο ΠΑΣ ουσιαστικά έχει φτιάξει σχολή τερματοφυλάκων και πλέον έχει παράδοση στο να φτιάχει καλούς τερματοφύλακες. Είναι σκληρός και απαιτητικός μαζί σας ο κ. Πλαβούκος;
-«Νομίζω ότι η πιο σωστή λέξη είναι σωστός στη δουλειά του. Ξέρει τι δουλειά πρέπει να κάνει για τον καθένα μας. Ο καθένας έχει τα δικά του μειονεκτήματα, πλεονεκτήματα αλλά επειδή έχει τις γνώσεις, έχουν περάσει πολλοί τερματοφύλακες από τα χέρια του, ξέρει πώς να διαχειριστεί καταστάσεις και έχει άριστες γνώσεις πάνω στο αντικείμενό του».

• Πού πιστεύεις ότι υπερτερείς σαν τερματοφύλακας και που χρειάζεσαι περισσότερη δουλειά;
-«Μου αρέσει πολύ να παίζω με τα πόδια, να ξεκινάω το παιχνίδι από πίσω, σε αυτό με βοήθησε ο προηγούμενος προπονητής μου στην Ένωση Λακατάμιας ο Νώντας ο Χρηστινάκης. Από εκεί μου άρεσε να το αποκτήσω αυτό. Νιώθω ότι έχω καλά αντανακλαστικά, ο χρόνος αντίδρασης. Η βελτίωση πρέπει να γίνεται συνέχεια σε όλα, ειδικότερα στο να ανεβαίνεις επίπεδο. Απλά νομίζω στην επιθετικότητά μου προς τη μπάλα και στις εξόδους μπορώ σίγουρα να βελτιωθώ, έχω όλο το χρόνο μπροστά μου να γίνω καλύτερος».

• Το νούμερο στη φανέλα αντιστοιχεί στη χρονολογία γέννησής σου, πώς προέκυψε;
-«Aυτό ακριβώς. Στη Νέα Σαλαμίνα ξεκίνησα με το 93 και το κράτησα, δεν ήθελα να το αλλάξω».

• Ένα από τα δυνατά όπλα του ΠΑΣ είναι το γεγονός ότι έχει οικογενειακό κλίμα στα αποδυτήρια. Εσύ σαν μέλος της ομάδας πως το ζεις καθημερινά;
-«Συμφωνώ απόλυτα. Είμαστε όλοι δεμένοι στην ομάδα. Ξεκινάω από το φροντιστή μέχρι το τελευταίο άτομο της ομάδας. Έχουμε πάρα πολύ καλή σχέση, οι προπονήσεις γίνονται σε πολύ καλό κλίμα. Και οι ξένοι που ήρθανε, υπάρχουν κάποια παιδιά που δεν ξέρουν πολύ καλά αγγλικά, αλλά προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε να μη νιώθουν άβολα και να νιώθουν μέλη της ομάδας και σαν οικογένεια».

• Θα ήθελες να επιστρέψεις στην Κύπρο, να παραμείνεις στην Ελλάδα; Με βάση το γεγονός ότι πλέον σταθεροποιείσαι σε μια ομάδα της Super League.
-«Είναι νωρίς ακόμα να προτρέχουμε και να λέμε για το μέλλον.Είναι κάτι καινούργιο για μένα αυτό, δεν ξέρω πως θα έρθει. Αν παίξω πολλά παιχνίδια και πάω καλά γιατί να μη μείνω εδώ να πάρω περισσότερα αγωνιστικά λεπτά; Αλλά σαν Κύπριος και αφού ανήκω στον ΑΠΟΕΛ τη μεγαλύτερη ομάδα της Κύπρου είναι όνειρό μου να παίξω εκεί, βασική επιλογή».

• Ποιος τερματοφύλακας είναι το ίνδαλμά σου;
-«Θα σας πω έναν που έχει σταματήσει το ποδόσφαιρο και έναν που είναι τώρα. Αυτός που παίζει τώρα είναι ο Γερμανός ο Νόιερ για μένα είναι ο κορυφαίος μπορώ να πω τα τελευταία 15-20 χρόνια και πιο παλιά μου άρεσε πάρα πολύ ένας ακόμα Γερμανός, ο Όλιβερ Καν. Μου αρέσει πολύ το γερμανικό στυλ στους τερματοφύλακες».

• Παρακολουθείς ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και αν ναι ποια ομάδα υποστηρίζεις;
-«Φυσικά παρακολουθώ, μου αρέσει πολύ η Λίβερπουλ. Αυτή η ομάδα μου κέντρισε το ενδιαφέρον από μικρός».

• Πώς βλέπεις το ελληνικό ποδόσφαιρο και τι διαφορές έχει όπως το έβλεπες σαν θεατής από την Κύπρο;
-«Δεν μπορώ να πω ότι έχει μεγαλύτερη διαφορά με αυτό που περίμενα να δω. Όντως είναι δύσκολο το επίπεδο και κυρίως στις παραδοσιακά δυνατές ομάδες του πρωταθλήματος (ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό, ΑΕΚ), βλέπω ότι ο Ατρόμητος ανεβαίνει, ο Αστέρας Τρίπολης έχει ένα πολύ καλό σύνολο, η δική μας η ομάδα έχει πολύ καλούς παίκτες Έλληνες. Γενικά όλες οι ομάδες χρησιμοποιούν Έλληνες, αυτή είναι η ουσιαστική διαφορά που υπάρχει με την Κύπρο. Γενικά το επίπεδο των ελληνικών ομάδων είναι πολύ υψηλό».

• Ποια ομάδα σου φάνηκε πιο δουλεμένη από ΑΕΚ, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, τις οποίες αντιμετώπισε ο ΠΑΣ;
-«Δουλεμένες είναι και οι τρεις ομάδες. Η ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός ξεκίνησαν στην Ευρώπη πολύ γρήγορα, στον Ολυμπιακό έχουν αλλάξει πολλοί παίκτες, η ΑΕΚ όμως είναι ίδια ομάδα. Ο Παναθηναϊκός έχει πολλούς μικρούς, υπάρχει ένας προπονητής που ξέρει τη δουλειά που κάνει. Ο Δώνης ήταν προπονητής μου στον ΑΠΟΕΛ και η δουλειά του φαίνεται στο γήπεδο. Νομίζω ότι όλες οι ομάδες είναι καλά δουλεμένες και αυτό βοηθάει στο να είναι ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα».

MIXAHL NEOFYTOS 1

• Ήταν από τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας σου αυτή που έκανες απέναντι στον Ατρόμητο;
-«Θα μπορούσα να πω ναι. Και στη Νέα Σαλαμίνα όταν έπαιζα έκανα πολύ καλά παιχνίδια. Απλά η διαφορά με τότε είναι ότι έχει 2-3 χρόνια να παίξω και ότι συστήθηκα στο ελληνικό κοινό, δεν με ήξεραν και με έμαθαν με τον καλύτερο τρόπο».

• Θυμάσαι και τη χειρότερη στιγμή της καριέρας σου;
-«Έκανα ένα λάθος σε παιχνίδι με την Ένωση Νέων Παραλιμνίου όταν έπαιζα στη Νέα Σαλαμίνα, νικούσαμε 2-1 και στα τελευταία λεπτά του παιχνιδιού έγινε μια σέντρα πήγα να βγω, πήρα τη μπάλα στον αέρα και η μπάλα χτύπησε στο δοκάρι και μου έπεσε και η μπάλα μπήκε στα δίχτυα. Έγινε το 2-2 και εκεί μου κόπηκαν τα πόδια. Είναι αυτά τα παιχνίδια που σε κάνουν πιο δυνατό, χρειάζονται τα λάθη για να γίνεις καλύτερος, να μην τα ξανακάνεις και θέλεις ανθρώπους κοντά σου να σε βοηθήσουν και να σε ανεβάσουν ψυχολογικά».

• Πώς αξιολογείς το έργο του Γιάννη Πετράκη και του υπόλοιπου τεχνικού επιτελείου;
-«Νομίζω ότι φαίνεται όχι μόνο στα αποτελέσματα, στις εμφανίσεις της ομάδας και γενικά σε αυτό το οικογενειακό κλίμα που υπάρχει στην ομάδα. Έχουμε ένα σύνολο από πολύ καλούς ποδοσφαιριστές, πολύ καλούς χαρακτήρες και νομίζω ότι αυτό είναι έργο και των προπονητών και του κ. Πετράκη και του υπόλοιπου τεχνικού επιτελείου. Οι προπονήσεις γίνονται σε πολύ καλό περιβάλλον, τα γήπεδα είναι σε πολύ καλή κατάσταση και ο τρόπος προπόνησης και φυσικής κατάστασης από τον κ. Αλεξίου και τακτικά από τον κ. Πετράκη είναι πολύ καλός και γενικά το μέλλον το βλέπω λαμπρό για την ομάδα».

• Αυτές οι εμφανίσεις με τη φανέλα του ΠΑΣ ευελπιστείς να σου ανοίξουν το δρόμο για την Εθνική Κύπρου;
-«Ο στόχος κάθε ποδοσφαιριστή είναι αυτός. Όταν ήμουν στη Νέα Σαλαμίνα με είχε καλέσει στην Εθνική ομάδα ο κ. Χρηστάκης Χριστοφόρου και όταν ανέλαβε ο κ. Ραμέτσιμον με κάλεσε 2-3 φορές αλλά επειδή δεν είχα παιχνίδια πάνω μου, αναγκαστικά έγινε Κύπριος ο Πάρντο».

• Περιμένετε μετά τη διακοπή στο ματς με τον Παναιτωλικό να παίξετε μπροστά στον κόσμο της ομάδας;
-«Εγώ ανυπομονώ να παίξουμε όσο πιο πολλά παιχνίδια στο γήπεδό μας, μόνο τα βίντεο που είδα ξέρω ότι ο κόσμος ακολουθεί την ομάδα και θέλω να δω πως αντιδράει ο κόσμος στις νίκες και γενικά με τους ποδοσφαιριστές. Και ότι παίξαμε έξι παιχνίδια Αθήνα ήταν πρωτόγνωρο για μένα και για όλη την ομάδα».

• Περιμένεις μετά το Κύπελλο να σου έρθει και η ευκαιρία στο πρωτάθλημα;
-«Εγώ πάντα είμαι έτοιμος να με χρησιμοποιήσει ο προπονητής. Στο φιλικό ήμουν έτοιμος, έπαιξα. Εννοείται ότι θέλω να παίξω και στο πρωτάθλημα και στο Κύπελλο, για αυτό ήρθα εδώ να πάρω λεπτά συμμετοχής, δεν υπάρχει απογοήτευση, όταν έρθει η ευκαιρία θα παίξω αλλά δε θα σταματήσω ποτέ να προσπαθώ, να δουλεύω και να είμαι στη διάθεση του προπονητή. Να έχουμε την υγεία μας».

• Ένα μήνυμα στον κόσμο του ΠΑΣ Γιάννινα.
-«Να στηρίζει την ομάδα, έχουμε ένα πολύ καλό και οικογενειακό σύνολο, οικογενειακό κλίμα και νομίζω ότι οι φίλαθλοι της ομάδας το νιώθουν αυτό και με το να έρθουν στο γήπεδο και να στηρίξουν την ομάδα. Θα μας βοηθήσουν πολύ».