ΠΑΝΩΛΕΘΡΙΑ ΣΤΟ «ΖΩΣΙΜΑΔΕΣ»

on .

 PANAITOLIKOS PAS7

Μία από τις χειρότερες εμφανίσεις του των τελευταίων ετών έκανε το Σάββατο ο ΠΑΣ Γιάννινα και έχοντας απογοητευτική έως…αποκρουστική εικόνα ηττήθηκε με 0-2 από τον Παναιτωλικό στο «Ζωσιμάδες» χάρη σε δύο γκολ του Μάζουρεκ. Το αντιαθλητικό παιχνίδι των Αγρινιωτών και οι καθυστερήσεις δεν μπορούν να αποτελέσουν δικαιολογία για την κάκιστη εμφάνιση της ομάδας της Ηπείρου, η οποία γνώρισε την τρίτη συνεχόμενη και συνολικά την πέμπτη ήττα της στο φετινό πρωτάθλημα και έμεινε καθηλωμένη στους 6 βαθμούς.
Ο μάδα χωρίς αρχή και τέλος, χωρίς πλάνο και αυτοματισμούς και με αδυναμία δημιουργίας φάσεων, ο ΠΑΣ Γιάννινα δεν κατάφερε να απειλήσει ούτε μία στιγμή τον Παναιτωλικό στο σαββατιάτικο παιχνίδι στο «Ζωσιμάδες» και μοιραία γνώρισε την ήττα με 0-2, χάρη σε δύο γκολ του Μάζουρεκ στα τέλη των δύο ημιχρόνων μετά από ένα κάκιστο ποιοτικά παιχνίδι με ελάχιστες φάσεις. Ήταν η πρώτη νίκη του Παναιτωλικού στα Γιάννινα σε επίπεδο Super League και συνολικά μόλις η δεύτερη μετά από 21 παιχνίδια. Έσπασε έτσι μια παράδοση 22 χρόνων στο «Ζωσιμάδες» που είχε τον ΠΑΣ απόλυτο αφεντικό στις αναμετρήσεις των δύο ομάδων.

Πώς έπαιξαν
Με δεδομένη την απουσία του Μπουκουβάλα από δεξιά ο Γιάννης Πετράκης ανέθεσε αυτό τον ρόλο στον Νικολιά και παρέμεινε πιστός στο σύστημα 3-5-2. Ο Βελλίδης ήταν κάτω από τα δοκάρια, την τριάδα των στόπερ αποτελούσαν οι Σκόνδρας, Τζημόπουλος και Μιχαήλ, τη δεξιά πτέρυγα κάλυπτε ο Νικολιάς και την αριστερή ο Κακούμπα. Ο Λίλα ήταν αμυντικό χαφ, δεξιός εσωτερικός στα χαφ ο Γιάκος και αριστερά ο Κούζικ, ενώ το δίδυμο στην κορυφή της επίθεσης αποτελούσαν οι Ξύδας και Κρίζμαν.
Από την άλλη, ο Τραϊανός Δέλλας παρέταξε τον Παναιτωλικό με διάταξη 4-2-3-1. Ο Κυριακίδης ήταν κάτω από τα δοκάρια, δεξί μπακ ο Μαρινάκης και αριστερό ο Ρότσα, ενώ το κεντρικό αμυντικό δίδυμο αποτελούσαν οι Μάλης και Άργκους. Μπροστά τους οι Λουσέρο και Πάουλο. Στα αριστερά ο Μπαρμπόσα και ο Ντίας δεξιά στα άκρα με τον Μάζουρεκ σε επιτελικό ρόλο πίσω από τον Μοράρ που ήταν ο μοναδικός προωθημένος στην επίθεση.

Πόνεσαν τα μάτια μας
Τα αρνητικά σημάδια της εμφάνισης του ΠΑΣ Γιάννινα εμφανίστηκαν από τα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού. Οι Ηπειρώτες προσπάθησαν να κρατήσουν την κατοχή της μπάλας, αλλά χωρίς καμία ουσία στο παιχνίδι τους, ενώ δεν απέφυγαν και τα «χοντρά» λάθη στην αμυντική λειτουργία για ακόμα μια φορά.
Στο 11’ ο Παναιτωλικός βρέθηκε πολύ κοντά στο γκολ όταν ο Τζημόπουλος με τραγικό λάθος πάσαρε στον Ντίας, αυτός έβγαλε τον Μοράρ τετ α τετ με τον Βελλίδη, ο Ρουμάνος «έσκαψε» την μπάλα, αλλά ο τερματοφύλακας του ΠΑΣ απέκρουσε αν και ήταν πεσμένος με το χέρι, στη συνέχεια η μπάλα κόντραρε στον Σκόνδρα και ο Μιχαήλ απομάκρυνε πριν αυτή περάσει τη γραμμή, σώζοντας τον ΠΑΣ από το γκολ και τη «ψυχρολουσία».
Χρειάστηκε να περάσουν 26 ολόκληρα λεπτά για να κάνει ο ΠΑΣ την πρώτη τελική στο ματς. Συγκεκριμένα, μετά από κόρνερ του Γιάκου, ο προωθημένος Μιχαήλ πήρε την κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι, αλλά η μπάλα έφυγε άουτ.
Ο Σκόνδρας αντιμετώπισε πρόβλημα τραυματισμού στο ημίωρο και ο Πετράκης έδωσε εντολή στον Σιόντη για προθέρμανση. Η αλλαγή όμως δεν έγινε και ο ΠΑΣ πλήρωσε την αδυναμία του από τη δεξιά πτέρυγα δεχόμενος γκολ λίγο πριν το φινάλε του πρώτου ημιχρόνου.
Συγκεκριμένα, στο 43’ ο Ρότσα έβγαλε κάθετη μπαλιά στον Γουίλιαν Μπαρμπόσα, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε το γλίστρημα του Νικολιά και έφυγε από αριστερά, με τον Σκόνδρα να μην μπορεί να καλύψει, έβγαλε τη σέντρα και ο βραχύσωμος Μάζουρεκ με ύψος μόλις 1,65 μ. πήρε την κεφαλιά στην καρδιά της άμυνας του ΠΑΣ και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Βελλίδη για το 0-1, «παγώνοντας» το «Ζωσιμάδες».
Οι Ηπειρώτες προσπάθησαν να απαντήσουν άμεσα και να ισοφαρίσουν πριν τη λήξη του ημιχρόνου. Στο 44’ ο Κακούμπα έβγαλε τη σέντρα και ο Κρίζμαν υποδεχόμενος τη μπάλα την βρήκε με το χέρι και ξέφυγε από τους αμυντικούς, πήγε στον Ξύδα που δεν κατάφερε όμως να σκοράρει στην κλειστή γωνία και έτσι ο Παναιτωλικός πήγε στα αποδυτήρια προηγούμενος με 0-1 για την ανάπαυλα του ημιχρόνου. Ένα κάκιστο πρώτο μέρος για τους Ηπειρώτες με μόλις δύο τελικές προς την εστία.

PANAITOLIKOS PAS8

Ανούσια υπεροχή ο ΠΑΣ
Με την έναρξη της επανάληψης ο Πετράκης έριξε στο ματς τον Αποστολόπουλο στη θέση του Σκόνδρα και γύρισε το σύστημα σε 4-3-3 και τους Νικολιά, Ξύδα και Κρίζμαν τριάδα στην επίθεση.
Με τη συμπλήρωση μιας ώρας παιχνιδιού και διαβλέποντας την αδυναμία παραγωγής φάσεων, ο Πετράκης έριξε στο ματς τον Βιδάλ στη θέση του Κούζικ και γύρισε το σύστημα σε 4-4-2 σε ρόμβο. Και πάλι όμως ο ΠΑΣ δεν κατάφερε να δημιουργήσει φάσεις, ούτε και όταν ο Αθανασιάδης αντικατέστησε τον Ξύδα στον αγωνιστικό χώρο.

Αντιποδόσφαιρο ο Παναιτωλικός
Ο Δέλλας από την άλλη έριξε στο ματς τον Μανά στη θέση του Γουίλιαν Μπαρμπόσα και τον Χαντάκια στη θέση του Άργκους λίγο αργότερα θέλοντας να ενισχύσει την αμυντική του γραμμή.
Στο τελευταίο εικοσάλεπτο του παιχνιδιού οι Αγρινιώτες επιδόθηκαν σε ένα παιχνίδι καθυστερήσεων και σκοπιμοτήτων, κάτι όμως που αποτελεί κανόνα σε ανάλογες περιπτώσεις στο ελληνικό πρωτάθλημα.
Τουλάχιστον πέντε διακοπές στο παιχνίδι για δήθεν τραυματισμούς παικτών, ενώ ακόμα και ο Κυριακίδης εκτελούσε με… χρονοκαθυστέρηση τα ελεύθερα βολέ.
Όπως είναι λογικό αυτή η κατάσταση εκνεύρισε τους παίκτες του ΠΑΣ και δεν κατάφεραν με καθαρό μυαλό να πιέσουν για την ισοφάριση στα τελευταία λεπτά.
Αντίθετα, ο Παναιτωλικός έπαιξε έξυπνα στις αντεπιθέσεις και στο 94’ παραλίγο να φτάσει στο 0-2 όταν ο Μάζουρεκ έκανε το σουτ, όμως ο Μανά δεν μπόρεσε να κάνει την προβολή κι ενώ ο Βελλίδης ήταν εξουδετερωμένος.
Τελικά το 0-2 ήρθε στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων. Ο Μανά πήρε τη μπάλα μετά από κεφαλιά απομάκρυνση του Λουσέρο και κινήθηκε γρήγορα από τα αριστερά, την κατάλληλη στιγμή πάσαρε στον Μάζουρεκ και ο Αργεντινός με πλασέ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα και τέλειωσε το ματς, πετυχαίνοντας το δεύτερο προσωπικό του τέρμα.
Η εμφάνιση του ΠΑΣ σε πολλά σημεία ήταν αποκαρδιωτική και η ήττα προκάλεσε αποδοκιμασίες από την κερκίδα, με κύριο αποδέκτη τον Γιάννη Πετράκη. Ήταν η πέμπτη ήττα του ΠΑΣ στο φετινό πρωτάθλημα και τρίτη συνεχόμενη μετά από εκείνες με Παναθηναϊκό και Ατρόμητο. Οι Ηπειρώτες έμειναν καθηλωμένοι στους 6 βαθμούς και υποχώρησαν βαθμολογικά στην 12η θέση, ενώ ο Παναιτωλικός ανέβηκε στους 11 βαθμούς.
Την επόμενη αγωνιστική ο ΠΑΣ ταξιδεύει στα Πηγάδια, όπου την ερχόμενη Δευτέρα (29/10) αντιμετωπίζει τη Ξάνθη, η οποία χτες πέρασε νικηφόρα από τη Λιβαδειά επικρατώντας με 1-2 της ομάδας της Βοιωτίας.

* * * 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ (ΠΑΣ Γιάννινα):
«Μια στενάχωρη μέρα για εμάς, θέλαμε πολύ να κερδίσουμε το παιχνίδι αυτό για πολλούς λόγους. Θέλαμε τους βαθμούς γιατί θα είναι πολύ σημαντικοί για τη συνέχεια αλλά δεν τα καταφέραμε.
Ο Παναιτωλικός μπήκε καλύτερα στην αρχή έκανε κάποιες προϋποθέσεις για γκολ, δεν θέλω να αναφερθώ στους τρόπους. Μετά ισορροπήσαμε, θεωρώ ότι είχαμε καλή εικόνα και παρουσία, είχαμε τις προϋποθέσεις για γκολ μέσα από καλό ποδόσφαιρο. Σημαντικό σημείο για εμάς το χρονικό σημείο που δεχθήκαμε το γκολ, αυτό έδωσε ψυχολογία στον αντίπαλο και έφερε εμάς σε δύσκολη θέση παρότι μετά κάναμε μια σημαντική ευκαιρία και θα μπορούσαμε να ισοφαρίσουμε στο πρώτο ημίχρονο.
Στο δεύτερο μέρος μέχρι το επιθετικό τρίτο κοντά στην περιοχή του αντιπάλου παίξαμε πολύ καλά δεν κινδυνέψαμε, παρά μόνο στο τέλος που δεχθήκαμε το γκολ βρεθήκαμε να τελειώσουμε κάποιες φάσεις αλλά δεν το κάναμε. Παρότι δεν κάνω ποτέ αναφορά, αλλά είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να την μεταφέρω, ότι ένας σημαντικός παράγοντας στο δεύτερο ημίχρονο χωρίς αυτό να είναι δικαιολογία ήταν η συμπεριφορά του αντιπάλου όσον αφορά το fair play.
Ήταν πολλές φορές που υπήρχε σκόπιμη καθυστέρηση και θεωρώ ότι αυτό πάει το ποδόσφαιρο πίσω και μας πάει σε άλλες εποχές. Αυτό το παιχνίδι τελείωσε, πρέπει να μάθουμε από αυτό και αυτά που δεν κερδίσαμε σήμερα να τα κερδίσουμε σε άλλα ματς αρχής γενομένης με το παιχνίδι που έχουμε την επόμενη εβδομάδα στην Ξάνθη».
Για την αδυναμία παραγωγής ευκαιριών: «Προϋποθέσεις κάνουμε, αλλά δεν κάνουμε ευκαιρίες. Παρότι δουλεύουμε πάνω σε αυτό θέλουμε περισσότερη βελτίωση. Θα πω ένα παράδειγμα, παρότι κάναμε 6-7 προϋποθέσεις για γκολ στο παιχνίδι η μόνη καθαρή ευκαιρία ήταν του Ξύδα αν και φτάσαμε κοντά σε προϋποθέσεις για γκολ. Ο Παναιτωλικός βρέθηκε μια φορά από ένα λάθος στην άμυνα μας, βρέθηκε άλλη μια φορά όταν πέτυχε το 0-2. Έχει να κάνει με τη στιγμή και την συγκυρία, σίγουρα χρειάζεται περισσότερη δουλειά και προσπάθεια έχουμε εμπιστοσύνη στους παίκτες μας. Θα πρέπει κάποια στιγμή να δουλέψουμε περισσότερο και να επενδύσουμε σε αυτό το κομμάτι στην καθημερινότητα για να γίνουμε πιο επιθετικοί».

ΤΡΑΪΑΝΟΣ ΔΕΛΛΑΣ (Παναιτωλικός)
«Κάναμε μια σημαντική νίκη για τη συνέχεια από πολλές απόψεις θα τη χαρακτηρίσω και ιστορική γιατί ήταν πολλά χρόνια πίσω η προηγούμενη νίκη μας. Μια καλή ομάδα ο ΠΑΣ και με δύσκολη έδρα. Στο πρώτο μέρος ήμασταν καλύτεροι θα μπορούσαμε να είχαμε ανοίξει νωρίτερα το σκορ. Δεύτερο μέρος δώσαμε χώρο στον αντίπαλο και προσπαθήσαμε να χτυπήσουμε στην κόντρα. Δεν τελειώνει εδώ το πρωτάθλημα, έχουμε δρόμο μπροστά να δουλέψουμε και να βελτιώσουμε πράγματα».
Για τις πολλές καθυστερήσεις: «Πολλές δεν ήταν, μια ήταν αυτή που ήταν σημαντική. Δεν είναι στη δική μας φιλοσοφία οι καθυστερήσεις. Από το αίσθημα της αυτοσυντήρησης κάνουν πράγματα οι παίκτες που δεν μπορείς να τα ζητήσεις σαν προπονητής, Ζήτησα συγνώμη από τον κ. Πετράκη και από τον κόσμο που ήταν στο γήπεδο. Τέτοιες συμπεριφορές διώχνουν τον κόσμο από τα γήπεδα, δεν τον φέρνουν και είμαι της φιλοσοφίας να μη γίνονται καθυστερήσεις».
ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ:
ΠΑΣ Γιάννινα (Γ. Πετράκης): Βελλίδης 5, Τζημόπουλος 5, Σκόνδρας 4 (46’ Αποστολόπουλος 6), Μιχαήλ 4, Λίλα 6, Κακουμπά 4, Νικολιάς 7, Γιάκος 5, Κούζικ 5 (60’ Βιδάλ 4), Ξύδας 5 (68’ Αθανασιάδης), Κρίζμαν 4.

Παναιτωλικός (Τ. Δέλλας): Κυριακίδης 6, Μαρινάκης 6, Ρότσα 6, Μαλής 5, Άργους 7 (73’ Χάντακιας), Μάρκος Πάουλο 7, Ντίας 6, Μάζουρεκ 8, Λουσέρο 5, Μπαρμπόσα 6 (68’ Μάνα), Μοράρ 7 (79’ Καμαρά).
* * *
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Παναθηναϊκός - Πανιώνιος 1-0
ΠΑΣ Γιάννινα - Παναιτωλικός 0-2
Απόλλων Σμ. - ΑΕΚ 0-2
Λάρισα - Λαμία 1-2
Λεβαδειακός - ΑΟ Ξάνθη 1-2
Άρης - ΠΑΟΚ 1-2
ΟΦΗ - Ολυμπιακός 1-0
Ατρόμητος Αθ. - Αστέρας Τρίπ. (σήμερα)
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
1. ΠΑΟΚ(*)*** 19 12-2
2. Ατρόμητος* 16 8-1
3. ΑΕΚ 13 13-3
4. Ολυμπιακός 13 10-3
5. Παναθηναϊκός** 13 14-4
6. Άρης 12 10-4
7. Ξάνθη 12 7-3
8. Παναιτωλικός 11 10-8
9. Πανιώνιος 7 5-9
10. Λαμία 6 6-11
11. Λάρισα 6 4-10
12. ΠΑΣ Γιάννινα 6 4-13
13. Αστέρας Τρίπολης* 4 4-7
14. Λεβαδειακός 3 3-12
15. ΟΦΗ 2 5-14
16. Απόλλων Σμύρνης 0 1-12
* Έχουν ένα ματς λιγότερο
** Ξεκίνησε με -6
*** Ξεκίνησε με -2
ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
(27, 28, 29, 8/10/2018)
Λάρισα - ΟΦΗ
Λαμία - Λεβαδειακός
Πανιώνιος - Ατρόμητος
Παναιτωλικός - Αστέρας Τρίπ.
ΑΕΚ - Άρης
Ξάνθη - ΠΑΣ Γιάννινα
Ολυμπιακός - Απόλλων Σμ.
ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός