Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ…

on .

 ASTERAS PAS1

Στο ποδόσφαιρο δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος και το άθλημα κρύβει πολλές φορές αδικίες και απρόοπτα. Ο ΠΑΣ Γιάννινα πραγματοποίησε το απόγευμα του Σαββάτου μία από τις καλύτερες και πιο μεστές φετινές του εμφανίσεις, αν όχι την καλύτερη, έχασε όμως τουλάχιστον πέντε κλασικές ευκαιρίες για γκολ και τιμωρήθηκε από τον άγραφο νόμο του ποδοσφαίρου, με αποτέλεσμα να γνωρίσει οδυνηρή ήττα με 1-0 από τον Αστέρα Τρίπολης με γκολ στην εκπνοή της αναμέτρησης. Κλασικές ευκαιρίες και τετ α τετ με τους Κρίζμαν (δις), Αθανασιάδη και Ξύδα, ήρωας για τον Αστέρα ο τερματοφύλακας Παπαδόπουλος και σκόρερ στο τέλος ο Φερνάντεθ.
Σε πολλές περιπτώσεις η μπάλα τιμωρεί όποιον δεν εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες που δεν του παρουσιάζονται. Ο άγραφος νόμος του ποδοσφαίρου, ότι η ομάδα που σπαταλάει πολλές ευκαιρίες για γκολ, τελικά είναι αυτή που το δέχεται επαληθεύτηκε με τον πιο οδυνηρό τρόπο το απόγευμα του Σαββάτου στο «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» της Τρίπολης. Ο ΠΑΣ Γιάννινα πραγματοποίησε μία από τις καλύτερες φετινές του εμφανίσεις, ωστόσο έχασε πολλές κλασικές ευκαιρίες και στο τέλος το «πλήρωσε», καθώς δέχτηκε γκολ στην εκπνοή της αναμέτρησης από τον Αστέρα με σκόρερ τον Φερνάντεθ και γνώρισε την όγδοη ήττα του στο πρωτάθλημα.

Πώς έπαιξαν
Ο Γιάννης Πετράκης ανακάτεψε την τράπουλα καθ’όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, δεν ανακοίνωσε αποστολή με στόχο να μπερδέψει τον αντίπαλο προπονητή και τελικά παρέταξε τον ΠΑΣ με διάταξη 4-4-2 σε ρόμβο ή πιο αναλυτικά 4-1-3-2. Ο Βελλίδης ήταν κάτω από τα δοκάρια, δεξί μπακ ο Αποστολόπουλος και αριστερό ο Μπουκουβάλας, με τους Τζημόπουλο και Μιχαήλ στο κέντρο της άμυνας. Στη μεσαία γραμμή στη βάση του ρόμβου ήταν ο Σιόντης, δεξιά ο Νικολιάς και αριστερά ο Ξύδας, με τον Γιάκο στον άξονα και πίσω από τους Αθανασιάδη και Κρίζμαν, οι οποίοι αποτελούσαν το επιθετικό δίδυμο.
Εκπλήξεις επεφύλαξε και ο Γιώργος Παράσχος καθώς παρέταξε την ομάδα του με σύστημα 3-6-1 που μετατρέπονταν σε 3-4-3 όταν ο Αστέρας Τρίπολης βρίσκονταν στην επίθεση. Στην εστία ήταν ο Παπαδόπουλος και την τριάδα των στόπερ αποτελούσαν οι Πασαλίδης, Βλάχος και Μαρτίνεθ. Ο Κώτσιρας κάλυπτε τη δεξιά πτέρυγα και ο Κυριακόπουλος την αριστερή. Στον άξονα οι Μουνάφο και Βαλιέντε και ο Καλτσάς με τον Τόνσο πίσω από τον μοναδικό προωθημένο Μανιά.

PAS

Κρεσέντο ευκαιριών ο ΠΑΣ

Το πρώτο ημίχρονο ήταν ό,τι καλύτερο έχουμε δει μέχρι στιγμής από τον φετινό ΠΑΣ Γιάννινα. Η ομάδα της Ηπείρου κυριάρχησε πλήρως στον αγωνιστικό χώρο και περιόρισε τον Αστέρα σε παθητικό ρόλο, χάνοντας ουκ ολίγες κλασικές ευκαιρίες για να ανοίξει το σκορ και να βρεθεί σε θέση οδηγού στο ματς. Βρέθηκαν, όμως, απέναντι σε έναν εξαιρετικό τερματοφύλακα, όπως είναι ο Παπαδόπουλος του Αστέρα, ο οποίος κατέβασε ρολά.
Η πρώτη μεγάλη ευκαιρία του ΠΑΣ χάθηκε μόλις στο 8’ όταν μια σέντρα του Αποστολόπουλου από τα δεξιά ήταν αρκετή για να ανοίξει την άμυνα του Αστέρα, ο Αθανασιάδης δεν πρόλαβε τη μπάλα, η οποία όμως πήγε στον Κρίζμαν στο δεύτερο δοκάρι, με τον Κροάτη να σουτάρει άμεσα, αλλά ο τερματοφύλακας Παπαδόπουλος ήταν σε ετοιμότητα και με τα πόδια έσωσε τον Αστέρα από το γκολ.
Δύο λεπτά αργότερα, οι Τριπολιτσιώτες παραλίγο να το βάλουν μόνοι τους όταν ο Κώτσιρας έκανε παρακινδυνευμένο διώξιμο προ του Ξύδα, όμως η μπάλα δεν πήγε προς την εστία, αλλά έφυγε κόρνερ.
Ο επιθετικός μονόλογος του ΠΑΣ συνεχίστηκε και στο 14' μετά από βαθιά μπαλιά του Τζημόπουλου, ο Κρίζμαν κινήθηκε σαν δεξί εξτρέμ και μπήκε στην περιοχή του Αστέρα, την κατάλληλη στιγμή πάσαρε στο ύψος της μικρής περιοχής στον Ξύδα, ο οποίος όμως σούταρε πάνω στο κορμί του Αθανασιάδη και σπατάλησε έτσι μια σημαντική ευκαιρία.
Το σερί των χαμένων ευκαιριών από τον ΠΑΣ Γιάννινα συνεχίστηκε στο 17’ και πάλι από τον Κρίζμαν, που κοντρόλαρε εξαιρετικά μετά από μακρινή μεταβίβαση του Μπουκουβάλα, γύρισε το κορμί του, αλλά η μπάλα στο σουτ που επιχείρησε από διαγώνια θέση, πέρασε δίπλα από το δοκάρι της εστίας του Παπαδόπουλου.
Ο ΠΑΣ ήταν εκρηκτικός στο πρώτο εικοσάλεπτο και με καλό passing game έβρισκε χώρους προς την εστία του Αστέρα, έχοντας ήδη 3 μεγάλες χαμένες ευκαιρίες.
Η μεγαλύτερη όλων των ευκαιριών για τους Ηπειρώτες χάθηκε στο 41' όταν βγήκαν και ταχύτατα στην αντεπίθεση, σε μια φάση που δημιουργήθηκε και πάλι από τα πόδια του Κρίζμαν. Ο Κροάτης επιθετικός έκανε κάθετη πάσα "πάρε-βάλε", όμως ο Παπαδόπουλος "διάβασε" σωστά τη φάση και βγήκε έγκαιρα, κλείνοντας το οπτικό πεδίο, με αποτέλεσμα το σουτ του Αθανασιάδη να βρει πάνω στο σώμα του και να φύγει κόρνερ
Αυτός ήταν και ο επίλογος του πρώτου μέρους με τον ΠΑΣ να χάνει τέσσερις κλασικές ευκαιρίες για γκολ και τον τερματοφύλακα του Αστέρα Τρίπολης να υψώνει τείχος, κρατώντας το μηδέν για την ομάδα του.

Και πάλι με τον Κρίζμαν
Με το ξεκίνημα της επανάληψης ο πορτιέρο του Αστέρα είπε "όχι" στο 47' και σε απευθείας εκτέλεση φάουλ του Γιάκου από τον άξονα.
Χρειάστηκε να περάσουν 49' λεπτά παιχνιδιού για να απειληθεί η εστία του Βελλίδη και αυτό έγινε όταν ο Μανιάς κέρδισε τις κόντρες και έκανε το σουτ, όμως η μπάλα έφυγε άουτ. Οι Αρκάδες δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν τίποτα απειλητικό προς την εστία του Βελλίδη, κάτι που ανάγκασε τον Παράσχο να ρίξει στο ματς τον Φερνάντεθ στη θέση του Κυριακόπουλου και να γυρίσει το σύστημα σε 4-2-3-1, κάτι που έμελλε να είναι κίνηση-ματ για την τελική έκβαση του παιχνιδιού.
Από την άλλη ο Πετράκης πέρασε στο ματς τον Παμλίδη στη θέση του Γιάκου, τοποθετώντας τον δεξιά και μετατοπίζοντας στον άξονα τον Νικολιά, ενώ διατήρησε το 4-4-2. Η κίνηση αυτή δεν βγήκε στον ΠΑΣ καθώς στο τελευταίο ημίωρο δεν μπόρεσε να κρατήσει μπάλα στη μεσαία γραμμή και δέχτηκε αρκετές επιθέσεις από τον Αστέρα.
Στο 65' οι γηπεδούχοι είχαν μια καλή στιγμή όταν βγήκαν στην αντεπίθεση και ο Κώτσιρας έκανε το σουτ, όμως ήταν η υπό πίεση και η μπάλα έφυγε πάνω από τα δοκάρια του Βελλίδη.
Στο 70' ο Φερνάντεθ απείλησε με κεφαλιά μετά από κόρνερ, όμως ούτε εκείνος βρήκε στόχο και η μπάλα έφυγε άουτ.
Στο 76' ο ΠΑΣ έχασε τη μεγαλύτερη ευκαιρία του β' μέρους και συνολικά την πέμπτη κλασική στο παιχνίδι όταν ο Κρίζμαν πήρε τη μπάλα μετά από βολέ του Βελλίδη, έκανε καταπληκτικές ντρίπλες και επιχείρησε το σουτ, όμως και πάλι ο Παπαδόπουλος ήταν σε ετοιμότητα και έδιωξε στην κλειστή του γωνία σε κόρνερ.

Γκολ στην εκπνοή ο Αστέρας
Στο τελευταίο δεκάλεπτο ο Πετράκης πέρασε στο ματς τον Σκόνδρα στη θέση του Σιόντη που αισθάνθηκε ενοχλήσεις και λίγο πριν το τέλος τον Μυστακίδη στη θέση του Ξύδα.
Το σουτ του Παμλίδη από πλάγια δεξιά στο 84' δεν βρήκε στόχο, ενώ δύο λεπτά αργότερα ο Παράσχος έριξε στο ματς τον Δουβίκα στη θέση του Βλάχου.
Ο νεαρός επιθετικός του Αστέρα προσπάθησε να σκοράρει στο 86' με κεφαλιά, όμως το γκολ που πέτυχε ακυρώθηκε σωστά από τον διαιτητή Κομίνη ως επιθετικό φάουλ καθώς ο Δουβίκας πριν πάρει την κεφαλιά έσπρωξε τον Μπουκουβάλα.
Στην μπάλα για να κερδίσεις θα πρέπει να βάλεις γκολ και το Σάββατο ο ΠΑΣ πήρε το «μάθημα» του στο 90'. Η μπάλα τιμωρεί λοιπόν και έτσι στο φινάλε του παιχνιδιού, σε μία από τις τελευταίες φάσεις του αγώνα, ο Κώτσιρας κινήθηκε από δεξιά και πάσαρε στον Καλτσά, που έβγαλε εξαιρετική σέντρα για τον Φερνάντεθ στο δεύτερο δοκάρι, ο οποίος συνέλαβε κοιμώμενη την άμυνα του ΠΑΣ και με μονοκόματο σουτ νίκησε τον Βελλίδη και έκανε το 1-0 χαρίζοντας τη νίκη στον Αστέρα Τρίπολης.
Το σαββατιάτικο ήταν ένα σκληρό και άδικο αποτέλεσμα για τον ΠΑΣ Γιάννινα, ο οποίος παρέμεινε καθηλωμένος στους 11 βαθμούς. Μπορεί η Λαμία να ηττήθηκε το Σάββατο και αυτή από την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ με 2-0, ωστόσο χτες ο ΟΦΗ επικράτησε με 3-1 του Παναθηναϊκού στο Γεντί Κουλέ και έφτασε και αυτός τους 11. Επομένως πλέον στην 12η θέση υπάρχει τριπλή ισοβαθμία μεταξύ ΠΑΣ Γιάννινα, Λαμίας και ΟΦΗ.
Από την άλλη ο Αστέρας Τρίπολης έκανε το "3 στα 3" με τον Γιώργο Παράσχο στον πάγκο και ανέβηκε στην 9η θέση με 15 βαθμούς. Η ομάδα της Αρκαδίας ήταν τυχερή σε αυτό το ματς και γνώρισε και την άλλη όψη του νομίσματος, καθώς σε πολλά παιχνίδια φέτος είχε δεχτεί γκολ στην εκπνοή και είχε χάσει άδικα βαθμούς.
Για τον ΠΑΣ ακολουθεί ένας ακόμα "τελικός" το ερχόμενο Σάββατο στο "Ζωσιμάδες" με αντίπαλο τον Πανιώνιο. Βαθμολογικά τα περιθώρια έχουν στενέψει για τους Ηπειρώτες που χρειάζονται βαθμούς και νίκες, ιδίως μέσα στην έδρα τους.
* * *
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΑΙΚΤΩΝ
Αστέρας Τρίπολης (Γ. Παράσχος): Παπαδόπουλος 9, Βλάχος 6 (85’ Δουβίκας), Πασαλίδης 5, Βαλιέντε 6, Μαρτίνεζ 7, Κώτσιρας 8, Κυριακόπουλος 5 (60’ Φερνάντεθ), Μουνάφο 6, Τόνσο 5, Καλτσάς 6, Μανιάς 5 (90+1 Μπελόκ)

ΠΑΣ Γιάννινα (Γ. Πετράκης): Βελλίδης 5, Νικολιάς 6, Μιχαήλ 5, Τζημόπουλος 6, Αποστολόπουλος 5, Γιάκος 6 (64’ Παμλίδης), Μπουκουβάλας 5, Κριζμάν 7, Ξυδάς 6 (88’ Μυστακίδης), Σιόντης 6 (83’ Σκόνδρας), Αθανασιάδης 6

* * *
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΡΑΣΧΟΣ (Αστέρας Τρίπολης)
«Νομίζω είδαμε ένα συναρπαστικό παιχνίδι σήμερα (σ.σ. το Σάββατο). Μπορώ να πω ότι ο αντίπαλος στο πρώτο ημίχρονο δικαιούταν κάποιο ή κάποια γκολ, αλλά ο τερματοφύλακας μας ο Παπαδόπουλος ήταν σε πάρα πολύ καλή μέρα και πραγματικά του αξίζουν συγχαρητήρια. Δυστυχώς είχαμε προβλήματα στην άμυνα και παρότι προσπαθήσαμε να αλλάξουμε τον σχηματισμό μας και να παίξουμε με τρεις πίσω, δεν μας πήγαινε τίποτα καλά, κι έτσι περάσαμε ένα ημίχρονο που ήταν πάρα πολύ δύσκολο.
Μετά το 60' και από την είσοδο του Φερνάντεθ και από όταν γυρίσαμε το σύστημα σε 4-2-3-1 τα παιδιά έδειξαν τρομερή διάθεση. Είχαμε μεγαλύτερη διάρκεια στο παιχνίδι μας πιστεύω ότι κλείσαμε τον αντίπαλο στο μισό γήπεδο. Έστω και στο 90' μπορέσαμε και πετύχαμε ένα γκολ που είναι πολύ σημαντικό για μας και πήραμε μια σπουδαία νίκη και μια μεγάλη βαθμολογική ανάσα. Κοιτάζουμε το επόμενο παιχνίδι που έχουμε στην έδρα μας στο οποίο θέλουμε να πάρουμε τους τρεις βαθμούς και να μπορέσει η ομάδα να παίζει πολύ πιο απελευθερωμένα από ότι την βλέπουμε μέχρι σήμερα.
Συγχαρητήρια στα παιδιά και μακάρι να συνεχίσουμε με αυτό το πάθος και αυτή τη διάθεση και να κρατάμε το μηδέν στην άμυνα μας, κάτι που μας έχει γίνει και συνήθεια και είναι καλό».
Για την αλλαγή ψυχολογίας και τύχης στον Αστέρα: «Μετά τις δύο τελευταίες νίκες επί Λάρισας και Λεβαδειακού, σίγουρα η ψυχολογίας μας έχει αλλάξει κατά πολύ. Αυτό φαίνεται και από τη διάθεση που δείχνουν τα παιδιά στην προπόνηση και το ευχάριστο κλίμα που επικρατεί πλέον. Γιαυτό άλλωστε πιστεύαν μέχρι και το τελευταίο λεπτό ότι μπορούμε να πάρουμε το παιχνίδι. Ο επιμένων νικά».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ (ΠΑΣ Γιάννινα)
«Θέλω να πω για το παιχνίδι ότι κάναμε μια πάρα πολύ σπουδαία εμφάνιση. Είχαμε πολύ καλή εικόνα, ειδικά μέχρι τα 60 λεπτά. Είχαμε πολλές και καθαρές ευκαιρίες για να προηγηθούμε στο σκορ. Περιορίσαμε τον Αστέρα, ο οποίος είναι μια πολύ καλή ομάδα με ποιότητα.
Δυστυχώς στις ευκαιρίες που μας παρουσιάστηκαν και ήταν πολλές και καθαρές, αλλά και στις προϋποθέσεις που είχαμε, δεν καταφέραμε να βάλουμε κάποιο γκολ και αυτό το πληρώσαμε στο τέλος με το γκολ που δεχτήκαμε. Νομίζω πως το αποτέλεσμα αδικεί την ομάδα μας και θέλω να δώσω συγχαρητήρια στους παίκτες μου για την προσπάθεια τους και την εικόνα που είχαν».
* * *
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Αστέρας Τρίπολης-ΠΑΣ Γιάννινα 1-0
ΑΕΚ-Λαμία 2-0
Ξάνθη-Ολυμπιακός 1-1
ΟΦΗ-Παναθηναϊκός 3-1
Ατρόμητος-Άρης 4-2
ΠΑΟΚ-Λάρισα 2-1
Παναιτωλικός-Απόλλων Σμύρνης (σήμερα)
Πανιώνιος-Λεβαδειακός (σήμερα)
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
1. ΠΑΟΚ (***) 32 20-4
2. Ατρόμητος 28 22-11
3. Ολυμπιακός 27 18-8
4. ΑΕΚ 23 22-7
5. Παναθηναϊκός** 19 22-12
6. Άρης 19 17-16
7. Ξάνθη 19 11-10
8. Πανιώνιος* 17 14-15
9. Αστέρας Τρίπολης 15 12-12
10. Παναιτωλικός* 15 15-17
11. Λάρισα 14 11-15
12. ΟΦΗ 11 12-20
13. Λαμία 11 9-17
14. ΠΑΣ Γιάννινα 11 8-19
15. Λεβαδειακός* 7 8-21
16. Απόλλων Σμύρνης* 2 4-21
* Έχουν ένα ματς λιγότερο
** Ξεκίνησε με -6
*** Ξεκίνησε με -2
ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
(15, 16, 17/12/2018)
ΠΑΣ Γιάννινα - Πανιώνιος
Άρης - Παναιτωλικός
Αστέρας Τρίπ. - ΟΦΗ
Απόλλων Σμ. - Ξάνθη
Λάρισα - ΑΕΚ
Παναθηναϊκός - Ατρόμητος Αθ.
Ολυμπιακός - Λαμία
Λεβαδειακός - ΠΑΟΚ