Ανοιχτοί οι λογαριασμοί για ΠΑΣ και Πανιώνιο

on .

PAS PANIONIOS 1 8 1 19

Φωτό: Παρασκευή Παππά

• Ανοιχτούς λογαριασμούς ενόψει της ρεβάνς στη Νέα Σμύρνη άφησε η χτεσινή ισοπαλία (1-1) του ΠΑΣ Γιάννινα με τον Πανιώνιο στο χιονισμένο «Ζωσιμάδες», στο πρώτο παιχνίδι της φάσης των «16» του Κυπέλλου Ελλάδας. Η ομάδα της Ηπείρου προηγήθηκε νωρίς με τον Κρίζμαν (13’), όμως ο Πανιώνιος ισοφάρισε με πέναλτι του Ντουρμισάι (24’) και έφυγε από τα Γιάννινα με το πλεονέκτημα του εκτός έδρας γκολ.
Παρά τον ολικό παγετό και τις κυριολεκτικά πολικές θερμοκρασίες, τα μηχανήματα του γεωπόνου-συντηρητή του γηπέδου αποδείχτηκαν στην πράξη αποτελεσματικά και το μεγαλύτερο μέρος του αγωνιστικού χώρου καθαρίστηκε από το χιόνι, ωστόσο σε αρκετά σημεία, όπως πχ μπροστά από τους δύο πάγκους, έκρυβε πολλές παγίδες για τους ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων.

Πως έπαιξαν
Σε αντίθεση με τα προηγούμενα παιχνίδια του Κυπέλλου ο Γιάννης Πετράκης παρέταξε τον ΠΑΣ Γιάννινα με τους λεγόμενους βασικούς ποδοσφαιριστές και σχηματισμό 4-4-2. Ο Βελλίδης ήταν κάτω από τα δοκάρια, δεξί μπακ ο Αποστολόπουλος και αριστερό ο Μπουκουβάλας, ενώ το κεντρικό αμυντικό δίδυμο αποτελούσαν οι Μιχαήλ και Τζημόπουλος. Αμυντικό χαφ ήταν ο Λίλα και μπροστά του ο Γιάκος, δεξιά ο Νικολιάς και αριστερά ο Παμλίδης, ενώ το δίδυμο στην επίθεση αποτελούσαν οι Κρίζμαν και Αθανασιάδης. Από την άλλη ο Άκης Μάντζιος παρέταξε τον Πανιώνιο με σύστημα 4-2-3-1, όπως και στο πρόσφατο παιχνίδι πρωταθλήματος. Ο Μανοΐλοβιτς ήταν κάτω από τα δοκάρια, δεξί μπακ ο Παπαγεωργίου και αριστερό ο Σαραμαντάς, ενώ στο κέντρο της άμυνας αγωνίστηκαν οι Ντομίνγκεζ και Σταυρόπουλος. Αμυντικά χαφ οι Κόρμπος και Οικονομίδης, δεξί χαφ ο Τσιλούλης και αριστερό ο Σιντι Αλί, με τον Κούρντι σε επιτελικό ρόλο πίσω από τον Ντουρμισάι που ήταν στην κορυφή της επίθεσης.

Προβάδισμα με Κρίζμαν
Μπορεί το μεγαλύτερο μέρος του αγωνιστικού χώρου να καθαρίστηκε από το χιόνι και να ήταν σε υποφερτή κατάσταση, ωστόσο ήταν δύσκολο να παιχτεί καλό και στρωτό ποδόσφαιρο παρά τις προσπάθειες των ποδοσφαιριστών των δύο ομάδων.
Για την ακρίβεια περισσότερο δυσκόλεψε τις προσπάθειες των παικτών του ΠΑΣ Γιάννινα, οι οποίοι ήταν αυτοί που είχαν την συντριπτική κατοχή της μπάλας και τον έλεγχο στη μεσαία γραμμή, χωρίς ωστόσο να δημιουργήσει κλασικές ευκαιρίες μπροστά στην εστία των φιλοξενούμενων. Η πρώτη μεγάλη φάση του παιχνιδιού ανήκε στον Πανιώνιο και ήρθε στο 12’ όταν οι Νεοσμυρνιώτες έκλεψαν τη μπάλα, Κούρντι και Οικονομίδης συνδυάστηκαν γρήγορα και ο πρώτος βρήκε απέναντι από τον Βελλίδη, όμως σούταρε εκτός ισορροπίας και η μπάλα έφυγε λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του πορτιέρο του ΠΑΣ.
Δευτερόλεπτα αργότερα ο ΠΑΣ άνοιξε το σκορ μετά από υποδειγματικό συνδυασμό των παικτών του. Συγκεκριμένα, στο 13’ ο Αποστολόπουλος έκανε τη σέντρα από δεξιά, ο Παμλίδης με τη μία έστρωσε για τον Γιάκο, αυτός με παράλληλη ασίστ έδωσε πάσα «πάρε-βάλε» στον Κρίζμαν και ο Κροάτης έσπρωξε τη μπάλα στα δίχτυα για το 1-0, δίνοντας προβάδισμα στον ΠΑΣ.

Ισοφάριση με Ντουρμισάι
Ο Πανιώνιος ισορρόπησε μετά το πρώτο τέταρτο και είχε ένα σουτ του Οικονομίδη στο 16’ που δεν ανησύχησε ιδιαίτερα τον Βελλίδη. Οι Νεοσμυρνιώτες έφτασαν τελικά στην ισοφάριση στο 24’ με πέναλτι και αφού εκμεταλλεύτηκαν ατομικό λάθος της άμυνας του ΠΑΣ. Συγκεκριμένα, ο Αποστολόπουλος έκανε λάθος πάσα, ο Οικονομίδης έκλεψε και έκανε την κάθετη για τον Τσιλούλη, ο οποίος ανατράπηκε από τον Μπουκουβάλα, με τον διαιτητή Φωτιά να καταλογίζει το πέναλτι. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Ντουρμισάι, ο οποίος νίκησε τον Βελλίδη παρά το ότι έπεσε στη σωστή γωνία και ισοφάρισε σε 1-1, δίνοντας στον Πανιώνιο το σημαντικό εκτός έδρας γκολ που επιζητούσε.
Ο ΠΑΣ απείλησε προς το τέλος του πρώτου μέρους με σουτ του Λίλα στο 42’ μετά από φάουλ του Γιάκου, ωστόσο οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια ισόπαλες.

Χωρίς ρυθμό η επανάληψη
Ο βαρύς αγωνιστικός χώρος και η αγωνιστική απραξία των 20 και πλέον ημερών είχαν σαν αποτέλεσμα ένα κακό δεύτερο ημίχρονο, χωρίς φάσεις και με αρκετά νεύρα. Στο 47’ οι Ηπειρώτες διαμαρτυρήθηκαν για πέναλτι όταν ο Αποστολόπουλος έκανε τη σέντρα και ο Μανοΐλοβιτς έκανε έξοδο διεκδικώντας τη μπάλα από τον Κρίζμαν, αυτή πήγε στον Παμλίδη, ο οποίος έπεσε μέσα στην περιοχή, όμως ο διαιτητής έδειξε να συνεχιστεί το παιχνίδι. Ο Πετράκης προχώρησε σε δύο αλλαγές, αντικαθιστώντας τα πλάγια χαφ του, δηλαδή βάζοντας τον Νάουμετς στη θέση του Νικολιά και λίγο αργότερα τον Ξύδα στη θέση του Παμλίδη. Παρά τις αλλαγές όμως ο ΠΑΣ δεν κατάφερε να φανεί απειλητικός προς την εστία του Μανοΐλοβιτς και έτσι το 1-1 έμεινε μέχρι το τέλος. Το αποτέλεσμα αυτό δίνει μεν ένα προβάδισμα στον Πανιώνιο ενόψει της ρεβάνς σε 15 μέρες στη Νέα Σμύρνη, ωστόσο αφήνει ανοιχτή την υπόθεση πρόκριση και μοιρασμένες τις πιθανότητες. Πλέον, όμως η ομάδα της Ηπείρου πρέπει να σκοράρει και στο εκτός έδρας παιχνίδι στην Αθήνα.
ΠΑΣ Γιάννινα (Γιάννης Πετράκης): Βελλίδης, Μπουκουβάλας, Αποστολόπουλος, Μιχαήλ, Τζημόπουλος, Λίλα, Νικολιάς (64’ Νάουμετς), Γιάκος, Παμλίδης (77' Ξύδας), Κρίζμαν, Αθανασιάδης.
Πανιώνιος (Άκης Μάντζιος): Μανοΐλοβιτς, Σταυρόπουλος, Σαραμαντάς, Ντομίνγκεζ, Κούρντι, Παπαγεωργίου, Κόρμπος, Σιντί Αλί, Οικονομίδης (78' Μακρύλλος), Τσιλούλης (88' Μίκο), Ντουρμισάι.