ΟΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΤΗ ΝΙΚΗ!

on .

PAS APOLLON

Την πρώτη του νίκη για το 2019 κατέκτησε το απόγευμα του Σαββάτου ο ΠΑΣ Γιάννινα, ο οποίος έστω και με αγχωτικό τρόπο επικράτησε με 1-0 του Απόλλωνα Σμύρνης στο «Ζωσιμάδες» για την 18η αγωνιστική και ανέβηκε στους 17 βαθμούς προσπερνώντας βαθμολογικά τον ΟΦΗ που ηττήθηκε από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης πέτυχε ο Μάνος που πέτυχε το παρθενικό του τέρμα στο ντεμπούτο του με τη φανέλα του ΠΑΣ σε αγώνα πρωταθλήματος.

Νίκη και μόνο νίκη έστω και με...μισό-μηδέν ήθελε ο ΠΑΣ Γιάννινα κόντρα στον ουραγό Απόλλων Σμύρνης και τα κατάφερε με...τη ψυχή στο στόμα. Χωρίς να εντυπωσιάσει με την απόδοση της η ομάδα της Ηπείρου επικράτησε με 1-0 της «Ελαφράς Ταξιαρχίας» χάρη στο γκολ του Μάνου (6') που σκόραρε στην πρώτη του συμμετοχή σε αγώνα πρωταθλήματος. Δοκάρι ο Απόλλωνας με τον Μπεντινέλι (18') και άδικη αποβολή (75') για τον τερματοφύλακα Βάσιτς από τον διαιτητή Ζαχαριάδη.

Πως έπαιξαν
Ο Γιάννης Πετράκης παρέταξε τον ΠΑΣ με διάταξη 3-5-2 και έδωσε φανέλα βασικού στους δύο νεοαποκτηθέντες, Μάνο και Σεργκελασβίλι. Ο Βελλίδης ήταν κάτω από τα δοκάρια, την τριάδα της άμυνας αποτελούσαν οι Σκόνδρας (δεξί στόπερ), Τζημόπουλος (κεντρικό στόπερ) και Μιχαήλ (αριστερό στόπερ), ενώ τις πτέρυγες κάλυπταν ο Μπουκουβάλας από δεξιά και ο Σεργκελασβίλι από αριστερά. Ο Λίλα έπαιξε αμυντικό χαφ, έχοντας μπροστά του τους Νικολιά δεξιά και τον Γιάκο αριστερά, ενώ το επιθετικό δίδυμο αποτελούσαν οι Κρίζμαν και Μάνος.
Με ίδια διάταξη και τέσσερις αλλαγές στο βασικό σχήμα παρέταξε τον Απόλλωνα ο Μπάμπης Τεννές που επέλεξε κι αυτός σχηματισμό 3-5-2. Ο Βάσιτς ήταν στην εστία και στην άμυνα την τριάδα αποτελούσαν οι Βαφέας, Κύργιας και Οριχουέλα. Τη δεξιά πτέρυγα κάλυπτε ο Στάθης και την αριστερή ο Ναδάλες, στα χαφ οι Γαρουφαλιάς, Ντούρσο και Μπεντινέλ, ενώ οι Ντεφεντερίκο και Ναζλίδης ήταν στην επίθεση.

Γκολ από τα αποδυτήρια
Το σύνθημα στον ΠΑΣ ήταν πάση θυσία νίκη έστω και με...μισό γκολ κόντρα στον Απόλλωνα προκειμένου η ομάδα να πάρει τους υπεραπαραίτητους τρεις βαθμούς. Ο Γιάννης Πετράκης ζήτησε από τους παίκτες του ένα γρήγορο γκολ και αυτή τη φορά αυτοί τον άκουσαν.
Οι Ηπειρώτες μπήκαν δυνατά στο ματς και μόλις στο 5' ο Κρίζμαν δεν κατάφερε με το κεφάλι να βρει όπως θα ήθελε τη μπάλα και να την στείλει στα δίχτυα μετά από καλή σέντρα του Νικολιά. Το γρήγορο γκολ που ζήτησε ο Πετράκης ήρθε τελικά δευτερόλεπτα αργότερα. Συγκεκριμένα, στο 6' ο Μπουκουβάλας από δεξιά πάσαρε στον Μάνο, ο οποίος πέρασε σαν σταματημένο τον Κύργια, μπήκε διαγώνια στην περιοχή και με εξαιρετικό τελείωμα με το εξωτερικό πέρασε τη μπάλα κάτω από το σώμα του Βάσιτς και στα δίχτυα για το 1-0.
Ήταν το πρώτο γκολ του Μάνου με τη φανέλα του ΠΑΣ, με τον 25χρονο επιθετικό να αποδεικνύεται «δήμιος» του Απόλλωνα καθώς είχε σκοράρει και με τον Ολυμπιακό κόντρα στην ομάδα της Ριζούπολης, όπως και πέρυσι όταν και αγωνίζονταν στον ΟΦΗ.

Δοκάρι ο Απόλλωνας
Παρά το γρήγορο γκολ ο ΠΑΣ που αφαίρεσε αρχικά το άγχος, η ομάδα δεν έπιασε καλή απόδοση και απειλήθηκε άμεσα με ισοφάριση από τον Απόλλωνα. Αρχικά στο 8', όταν ο Ναζλίδης βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση μέσα στην περιοχή και έπιασε αδύναμο σουτ, με τον Βαφέα να μην μπορεί από κοντά να πλασάρει σε δεύτερο χρόνο τον Βελλίδη.
Στο 10' ο Μπουκουβάλας βρήκε με ψηλοκρεμαστή σέντρα τον Μάνο, αλλά αυτή τη φορά ο τερματοφύλακας Βάσιτς διάβασε σωστά τη φάση και βγαίνοντας έκλεισε το οπτικό πεδίο του 25χρονου επιθετικού.
Στο 18' ο Απόλλωνας έφτασε πολύ κοντά στο γκολ, αλλά στάθηκε άτυχος. Ο Ντεφεντερίκο εκτέλεσε φάουλ από τον άξονα, ο Μάνος απομάκρυνε ασθενώς με το κεφάλι και η μπάλα πήγε στον Μπεντινέλι, ο οποίος με σουτ τράνταξε το δοκάρι του Βελλίδη. Στην εξέλιξη της φάσης ο Οριχουέλα βρέθηκε μόνος απέναντι από τον Βελλίδη, αλλα η κεφαλιά του ήταν στο κέντρο της εστίας και ο Καστοριανός πορτιέρο του ΠΑΣ μπλόκαρε.
Με τη συμπλήρωση μισής ώρας παιχνιδιού ο ΠΑΣ έφτασε κοντά και σε δεύτερο γκολ όταν ο Κρίζμαν πήρε την κεφαλιά μετά από «γλυκιά» σέντρα του Μπουκουβάλα, όμως ο Βάσιτς ήταν σε σωστή θέση και με διπλή εντυπωσιακή προσπάθεια μπλόκαρε τη μπάλα.
Η τελευταία καλή στιγμή του πρώτου ημιχρόνου ήταν ένα σουτ του Μάνου από πλάγια αριστερά, το οποίο μπλόκαρε ο Βασιτς.

Νωθρός ο ΠΑΣ στην επανάληψη
Με το ξεκίνημα του δευτέρου μέρους ο Τεννές έριξε στο ματς τον Ακόστα στη θέση του Βαφέα και ρίσκαρε γυρίζοντας το σύστημα της ομάδας του σε 4-3-3. Οι Απολλωνιστές απείλησαν με μια κεφαλιά του Κύργια στο 46' και ένα σουτ του Ντεφεντερίκο στο 49' την εστία του Βελλίδη, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Άδικη αποβολή του Βάσιτς
Ο Τεννές έριξε στο ματς τους Ριβέρο και Βάρκα στις θέσεις των Ναζλίδη και Γαρουφαλιά αντίστοιχα, όμως και πάλι ο Απόλλωνας δεν κατάφερε να φανεί ιδιαίτερα απειλητικός προς την εστία του Βελλίδη.
Η φάση που σημάδεψε το β΄μέρος και συνολικά το παιχνίδι έγινε στο 74' όταν σε μια γρήγορη αντεπίθεση ο Αθανασιάδης, που είχε μπει στο ματς λίγο νωρίτερα στη θέση του Κρίζμαν, έβγαλε πάσα στον κενό χώρο για τον Μάνο και αυτός βρέθηκε απέναντι από τον Βάσιτς, ο οποίος βγήκε εκτός περιοχής προσπαθώντας να ανακόψει τον επιθετικό του ΠΑΣ. Ο Μάνος σούταρε, ο Βάσιτς άπλωσε τα χέρια και ο διαιτητής καταλόγισε φάουλ και του έδειξε κόκκινη κάρτα, απόφαση όμως που ήταν λανθασμένη καθώς το ριπλέι δείχνει ότι η μπάλα πέρασε ανάμεσα από τα χέρια και βρήκε στο πρόσωπο του τερματοφύλακα του Απόλλωνα. Έχοντας ολοκληρώσει τις αλλαγές του ο Απόλλωνας ήταν αναγκασμένος να συνεχίσει με 10 παίκτες για το υπόλοιπο του αγώνα και με κατ'ανάγκην τερματοφύλακα. Για τη θέση αυτή επιλέχθηκε τελικά ο Οριουέλα, ο οποίος έδειξε εξαιρετικά αντανακλαστικά σε δύο περιπτώσεις. Η μπάλα έφτασε αρκετές φορές στην περιοχή των γηπεδούχων χωρίς όμως να γίνει μεγάλη ευκαιρία! Μέχρι το 74ο λεπτό ο Απόλλων ήταν καλύτερο όμως σε εκείνο το σημείο οι φιλοξενούμενοι έμειναν με δέκα παίκτες.
Ο Μάνος βγήκε στην κόντρα... ο Βάσιτς βγήκε από την περιοχή να τον σταματήσει! Ο επιθετικός του ΠΑΣ προσπάθησε να περάσει την μπάλα πάνω από τον τερματοφύλακα του Απόλλωνα αλλά αυτός με το πρόσωπο τον σταμάτησε! Ο διαιτητής Ζαχαριάδης θεώρησε ότι βρήκε την μπάλα με τα χέρια και λανθασμένα τον απέβαλλε! Έχοντας κάνει τρεις αλλαγές ο Μπάμπης Τεννές έπαιξε με τερματοφύλακα τον Οριχουέλα στο υπόλοιπο του αγώνα.
Μάλιστα, ο κατ' ανάγκην τερματοφύλακας Αργεντινός τα πήγε εξαιρετικά καθώς στο 77' έκανε εντυπωσιακή εκτίναξη στη γωνία στο φάουλ του Γιάκου. Στο 80' ο Νικολιάς έκλεψε τη μπάλα από τον Ναδάλες και βγήκε γρήγορα στην αντεπίθεση, όμως δεν πάσαρε δίπλα στον αφύλακτο Μάνο και προτίμησε να τελειώσει τη φάση μόνος του προκαλώντας την οργή του Πετράκη και την απογοήτευση της κερκίδας.
Παρότι με δέκα παίκτες ο Απόλλωνας απείλησε τον Βελλίδη με σουτ προς το τέλος των Ντούρσο (83') και ένα φάουλ του Ντεφεντερίκο (89'), όμως και πάλι ο ΠΑΣ έχασε τη μεγάλη ευκαιρία στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης με τον Νικολιά να βγαίνει τετ α τετ με τον Οριχουέλα, όμως ο Αργεντινός κατ'ανάγκην τερματοφύλακας τον νίκησε διώχνοντας σε κόρνερ.
Το 1-0 έμεινε μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή Ζαχαριάδη με τον ΠΑΣ να παίρνει έστω και με αγχωτικό και ψυχοβγαλτικό τρόπο ένα πολύτιμο τρίποντο. Η ομάδα της Ηπείρου έφτασε στην πέμπτη νίκη της στο πρωτάθλημα και ανέβηκε βαθμολογικά στην 12η θέση με 17 βαθμούς, ισόβαθμος όμως με τη Λαμία που χτες επικράτησε με 2-1 του Ατρόμητου.
* * *
Βαθμολογία Παικτών
ΠΑΣ Γιάννινα (Γιάννης Πετράκης): Βελλίδης 5, Σκόνδρας 5, Τζημόπουλος 5, Μιχαήλ 5 Μπουκουβάλας 6, Σεργκελασβίλι 6, Λίλα 5, Νικολιάς 5, Γιάκος 4 (85' Ξύδας), Κρίζμαν 5 (72' Αθανασιάδης), Μάνος 7 (91' Λέο).
Απόλλων Σμύρνης (Απόλλων Σμύρνης): Βάσιτς 5, Βαφέας 4 (46' Ακόστα 6), Κύργιας 5, Οριχουέλα 6, Στάθης 5, Ντούρσο 4, Γαρουφαλιάς 4 (73' Βάρκας), Μπεντινέλι 6, Ντεφεντερίκο 4, Ναδάλες 4, Ναζλίδης 4 (63' Ριβέρο 5).
* * *
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ (ΠΑΣ Γιάννινα):
«Ήταν ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι στη διαχείριση του για μας και ο λόγος είναι ότι δεν υπήρχε άλλο αποτέλεσμα από τη νίκη. Έπρεπε να έχουμε την ισορροπία, την ωριμότητα και να διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο το παιχνίδι γιατί για εμένα το πιο σημαντικό πράγμα στο σημερινό παιχνίδι ήταν το αποτέλεσμα. Η βαθμολογική θέση που είχε ο Απόλλωνας τη δεδομένη χρονική στιγμή και όχι η ποιότητα που έχει σαν ομάδα έδειχνε ότι δεν υπήρχε για εμάς άλλο αποτέλεσμα εκτός από τη νίκη. Αυτός ήταν σε γενικές γραμμές ο τρόπος και η διαχείριση που κάναμε στο παιχνίδι.
Είμαι πολύ ευχαριστημένος γιατί πετύχαμε τον στόχο. Οι παίκτες μου κατά την γνώμη μου είχαν πολύ πίεση και άγχος για να πάρουμε το αποτέλεσμα που θέλαμε. Nομίζω ότι μέσα από το παιχνίδι, αν εξαιρέσουμε κάποιες στημένες φάσεις στο πρώτο ημίχρονο που ο Απόλλωνας μας έκανε κάποιες ευκαιρίες, παίξαμε πολύ καλά και κάναμε ευκαιρίες. Στο δεύτερο ημίχρονο θα μπορούσαμε να πετύχουμε δεύτερο γκολ αν ήμασταν περισσότερο προσεκτικοί γιατί είχαμε καθαρές προϋποθέσεις, αλλά στην τελική προσπάθεια δεν ήμασταν τόσο καλοί και δεν μπορέσαμε να πετύχουμε δεύτερο τέρμα».
Για το αν είναι ικανοποιημένος από τους Μάνο και Σεργκελασβιλι: «Είμαι ευχαριστημένος και από τους δύο και νομίζω περνώντας ο χρόνος πιστεύω ότι θα φανούν πιο χρήσιμοι και θα παίξουν ακόμη καλύτερα».
Για την επιστροφή του Λέο: «Ο Λέο είναι ένα παιδί που προέρχεται από ένα σοβαρό τραυματισμό και τον πιστεύω πολύ. Είμαι πολύ χαρούμενος για την επιστροφή του».
Για το αν θα διώξει το άγχος ο ΠΑΣ: «Πολύ σημαντικό είναι να κάνουμε καλή εκτίμηση στις στιγμές και τα δεδομένα που έχει η κάθε στιγμή. Νομίζω ότι αυτό που θα βοηθήσει την ομάδα να ξεπεράσει το άγχος είναι τα καλά αποτελέσματα. Το σημαντικό πράγμα για εμάς αυτή τη στιγμή είναι το καλό αποτέλεσμα, όπου και να παίζουμε με όποιον και να παίζουμε. Μέσα από αυτό θα έρθει η ισορροπία με την ομάδα να παίξει πολύ καλύτερα και να κάνουμε αυτά που μπορούμε. Πιστεύω ότι μπορούμε να παίξουμε καλύτερα από ότι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα».
Για το αν θα γίνει άλλη μεταγραφή:«Κάτι ακόμα θα κάνουμε».

ΜΠΑΜΠΗΣ ΤΕΝΝΕΣ (Απόλλων Σμύρνης):
«Δυστυχώς μας αναγκάζουν αντί να μιλάμε για το ποδόσφαιρο και το τι έγινε μέσα στον αγωνιστικό χώρο να μιλάμε για άλλα πράγματα. Ο Απόλλωνας υποβιβάζεται όχι μόνο από δικά του λάθη αλλά και από λάθη άλλων. Μιλάω για τα τρία τελευταία παιχνίδια. Καθαρό φάουλ στη Λάρισα δεν μας το δίνει και μπαίνει αυτογκόλ. Στο προηγούμενο παιχνίδι ο αντίπαλος μας πρέπει να παίξει με παίκτη λιγότερο από το 30', καμία αποβολή. Σήμερα (σ.σ. το Σάββατο) μας στερεί το δικαίωμα να διεκδικήσουμε το αποτέλεσμα με μία κόκκινη στον τερματοφύλακα που δεν υπάρχει. Υπάρχει στενοχώρια γιατί κάνουμε προσπάθεια, τα παιδιά ανταποκρίνονται εξαιρετικά και δεν παίρνουμε αυτά που δικαιούμαστε. Δεν έχω πολλά πράγματα να πω για τα παιχνίδι, θα μπορούσαμε να πάρουμε τον βαθμό της ισοπαλίας, αλλά όλες οι αποφάσεις ήταν εναντίον μας, Όλοι κάνουμε λάθη μπορεί και ο συγκερκιμένος διαιτητής να έκανε λάθος αλλά αυτά τα λάθη εμάς μας στοιχίζουν πολύ. Συγχαρητήρια στον ΠΑΣ για τη νίκη του, να ευχηθώ καλή συνέχεια εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μας και ελπίζουμε να δικαιωθούμε»
Για το αν ο Απόλλωνας έχει ήδη υποβιβαστεί: «Έχει αρκετά παιχνίδια ακόμα, αλλά βλέποντας τα τελευταία ματς που κάνουμε εξαιρετική προσπάθεια και δεν παίρνουμε αυτό που αξίζουμε, υπάρχει απογοήτευση. Ήμασταν που ήμασταν σε δύσκολη θέση, κάποιοι μας κάνουν τη ζωή ακόμα πιο δύσκολη».
* * *
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΠΑΣ Γιάννινα - Απόλλων Σμύρνης 1-0
Παναιτωλικός - Ξάνθη 0-0
Πανιώνιος - ΑΕΚ 0-2
Λεβαδειακός - Άρης 1-0
Λαμία - Ατρόμητος 2-1
ΠΑΟΚ - ΟΦΗ 4-0
Παναθηναϊκός - Λάρισα 1-1
Αστέρας Τρίπ - Ολυμπιακός 0-2
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
1. ΠΑΟΚ** 47 34-6
2. Ολυμπιακός 39 27-9
3. ΑΕΚ 33 31-17
4. Ατρόμητος 29 26-18
5. Παναθηναϊκός* 24 26-16
7. Ξάνθη 24 15-14
8. Παναιτωλικός 23 21-24
6. Άρης 23 19-19
9. Λάρισα 20 16-18
10. Πανιώνιος 19 17-25
11. Αστέρας Τρίπολης 18 14-21
14. Λαμία 17 12-22
13. ΠΑΣ Γιάννινα 17 13-26
12. ΟΦΗ 15 17-27
15. Λεβαδειακός 12 11-26
16. Απόλλων Σμύρνης 6 6-27
* Ξεκίνησε με -6
** Ξεκίνησε με -2
ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
(2,3/2/2019)
Λαμία - Παναιτωλικός
Ολυμπιακός - Πανιώνιος
ΟΦΗ - Ξάνθη
Απόλλων Σμύρνης - Αστέρας Τρίπ.
Λάρισα - Ατρόμητος
Λεβαδειακός - Παναθηναϊκός
Άρης - ΠΑΣ Γιάννινα
ΑΕΚ - ΠΑΟΚ